gibanje cen stanovanj v prihodnosti

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Tole sem gledal celo življenje kako se je rušilo...

1705506779901.png

1705506817537.png

• Všeč mi je
Reactions: splash in Hanzi

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.940
2.641
113
Iz mojih izkušenj se da tudi s spomeniškim varstvom marsikaj zment in to brez kakšnih vez. Samo odločno in z argumenti moraš nastopiti. Ja če se z njimi ves prestrašen in z rešpektom pogovarjaš potem te pojejo.
Kar se pa PVC oken tiče pa hvala bogu da jih ne dovolijo na "spomeniških" objektih saj tja res ne pašejo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113

1705508940269.png

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Iz mojih izkušenj se da tudi s spomeniškim varstvom marsikaj zment in to brez kakšnih vez. Samo odločno in z argumenti moraš nastopiti. Ja če se z njimi ves prestrašen in z rešpektom pogovarjaš potem te pojejo.
Kar se pa PVC oken tiče pa hvala bogu da jih ne dovolijo na "spomeniških" objektih saj tja res ne pašejo.
Saj imaš plastiko v imitaciji lesa. Problem pa je, da še pri lesenih oknih ti oni rečejo, da mora biti nenavaden les in ne običajni ki je na tržišču.

BojanP

200. registrirani uporabnik
24. jul 2007
3.940
2.641
113
Pvc v imitaciji lesa so še grša kakor navadna PVC (sploh pa čez nekaj let).
Določijo ti kvečjemu to kar je do takrat bilo, kar pa po vsej verjetnosti ne more biti neka huda eksotika. Je pa res da standard je smreka in je pač kar ni smerka je vse dražje. S tem se moraš pač sprijaznit če se lotiš obnavljat tak objekt. Bolj boli če ti ne pustijo zamenjati oken in moraš obnoviti stara in imaš nakoncu energisko neučinkovita okna, ki si jih plačal več kot nova.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Oprosti, ampak poante tega “jambrajočega” prispevka ne razumem.

Tudi drugje na svetu so še posebaj matere samohranilke ali samci v težki situaciji. Morda je v tujini (tudi v bližini) malo več samskih domov, v Sloveniji smo jih v 90tih precej ukinili.

Bolj ali manj postaja lastniško stanovanje dostopno samo srednjemu sloju. Zvone Šeruga mi je bil včasih všeč in si ga predstavljam kot srednji sloj, ampak njegovo jadikovanje se mi ne zdi na mestu. Ena ura voznje do doma je na vecini zahoda povsem normalna, njemu se pa za sina zdi preveč. Nič narobe s tem, samo potem se zavedaj, da moraš luksus plačati.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Kar se pa PVC oken tiče pa hvala bogu da jih ne dovolijo na "spomeniških" objektih saj tja res ne pašejo
Zakaj pa ljudje kupujete spomeniške objekte?

1) Ali mi je ”lokacija” tako pomembna, da vzamem vse v zakup, ker hočem biti točno tam
2) Ali sem imel “nesrečo” in podedoval tak objekt in ne vem kaj z njim
3) Ali mi je točno tak starinski in poseben stil tako všeč, da sem pripravljen vse plačati
4) Morda pa je bila ta stara bajturina ful poceni…

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Zakaj pa ljudje kupujete spomeniške objekte?

1) Ali mi je ”lokacija” tako pomembna, da vzamem vse v zakup, ker hočem biti točno tam
2) Ali sem imel “nesrečo” in podedoval tak objekt in ne vem kaj z njim
3) Ali mi je točno tak starinski in poseben stil tako všeč, da sem pripravljen vse plačati
4) Morda pa je bila ta stara bajturina ful poceni…
Moj sorodnik je v Kamniku kupil stanovanje v takem objektu. Bilo je zelo poceni, zgubil pa je živce, ko je hotel menjati okna. Po bogu ni našel takih, ki jih je zahteval Zavod.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.811
640
113
Oprosti, ampak poante tega “jambrajočega” prispevka ne razumem.

Tudi drugje na svetu so še posebaj matere samohranilke ali samci v težki situaciji. Morda je v tujini (tudi v bližini) malo več samskih domov, v Sloveniji smo jih v 90tih precej ukinili.

Bolj ali manj postaja lastniško stanovanje dostopno samo srednjemu sloju. Zvone Šeruga mi je bil včasih všeč in si ga predstavljam kot srednji sloj, ampak njegovo jadikovanje se mi ne zdi na mestu. Ena ura voznje do doma je na vecini zahoda povsem normalna, njemu se pa za sina zdi preveč. Nič narobe s tem, samo potem se zavedaj, da moraš luksus plačati.

Ampak če je nekaj "na zahodu" normalno in je to slabše, od tega kar imamo ali smo imeli, ali ne bi bilo potem bolje obdržati tistega, kar imamo oz smo imeli?

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Ampak če je nekaj "na zahodu" normalno in je to slabše, od tega kar imamo ali smo imeli, ali ne bi bilo potem bolje obdržati tistega, kar imamo oz smo imeli?
To jo bolj tema za “ekonomski” podforum, ampak se bojim, da v družbi ni konsenza za to.

Kar smo imeli je bilo pogojeno z bistveno manjšo kvaliteto življenja - krajša povprešna starost in bistveno nižji zdravstveni stroški starostnikov, bistveno več otrok in mladih in manjša obremenitev dohodkov z izdatki za pokojnine. Bistveno manj zabavne elektronike in povezanih stroškov (naročnine za internet, GSM, streaming…). Bistveno manj potovanj, manjši cenejši avtomobili (brez katalizatorjev, asistenčnih sistemov), manj izbire pri hrani in oblačilih, carine, manj konkurence delovne sile iz cenejših držav …..

Včasih so se gradila stanovanja z 4x večjo energijsko porabo, brez garaž, celo z enojno zasteklitvijo, brez balkonov in teras… ceste so bile ozke ali celo makadamske, na morje smo hodili za 1 teden v blizino, operacij kolkov in zobnih implantatov ni bilo, celo omeprazola proti rani na želodcu ni bilo. Ali se sploh zavedate da prakticno vsak starostnik z visokim pritiskom pri 85 letih je ze več kot 1000 eur na leto antikoagulantov..

Še en element: verjetno smo vsi ponosni, da imamo svojo neodvisno državo, ampak včasij je bil državni aparat (že zaradi velikosti države in manj reguliranja) manjši in cenejši.

• Všeč mi je
  • Haha
Reactions: Feniks in splash
2. jul 2020
5.107
6.661
113
Včasih so se tudi vozili na delo. Tovarne so imele delavske avtobuse. Če to ni bilo dovolj, je skoraj vsaka večja vas imela tovarno... Gradile so se večgeneracijske hiše, kjer so sobivali mladi in stari. Sedaj na vasi že skoraj težko imaš kmetijo, ker se en vpiči v petje petelina (resnična zgodba).

Saj tudi včasih ni vsak imel svojega lastnega stanovanja ali hiše.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.022
113
IMHO je “problem” da se zadnja desetletja zelja po enakosti prodaja kot dejstvo. Ampak to je zal laz. Nikoli ne bomo vsi enaki in nikoli ne bomo imeli enako.

In ko si nekdo, ki dela v skladiscu za 1100 neto place, kupi telefon za 1000 eur je jasno da bo slo pocasi v maloro. Ker je taka financna politika posameznika enostavno nevzdrzna. Potem pa se kup narocnin in rata problem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.579
10.795
113
glavna laž je, da če imaš 3 jahte, da si bolj srečen od onega ki ima 1 jahto. Tu je zlom igre. Tega ne morem in ne morem babi dopovedat.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Včasih so se tudi vozili na delo. Tovarne so imele delavske avtobuse. Če to ni bilo dovolj, je skoraj vsaka večja vas imela tovarno... Gradile so se večgeneracijske hiše, kjer so sobivali mladi in stari. Sedaj na vasi že skoraj težko imaš kmetijo, ker se en vpiči v petje petelina (resnična zgodba).

Saj tudi včasih ni vsak imel svojega lastnega stanovanja ali hiše.

Je res. Ob 4ih na vlak, 2-3h vsak dan na vlaku (ustavljal na vsaki postaji), potem so oddelali, ob 16h nazaj na vlak, za 2-3h, pa je bilo to to

Med vikendom pa vsi pomagat bajto do konca narest.

Mene najbolj moti, da se vedno govori, kako ne more kupiti stanovanja v Lj. Tudi jaz ga nisem, sem šel malo ven, ker je bilo ceneje. Kdo pa je rekel, da morajo vsi živeti ravno v Lj... V trbovljah so stanovanja za batagelo, pa precej dobre vlakovne povezave (vem, jih poznam kar nekaj iz tistega konca). Ampak, potem bo treba pač na dan kar nekaj časa nameniti za transfer.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.022
113
To so govorili tudi 12 let nazaj pa sem takrat bajto v LJ kupil. Vse se da ce se hoce sam pol pac ne gres za en mesec na morje nekaj casa.

danes so cene visje, so pa tudi place visje. Definitivno se place niso visale kot cene nepremicnin. Je pa danes npr airbnb ki ga takrat (vsaj pri nas in v takem obsegu) se ni bilo. In so druge moznosti zasluzka.
Tko da zalostno dejstvo je, da vecina ni pripravljena garat za t.i. preboj. Ker ko se zgodi preboj je lazje, veliko lazje. Lazje je na banki, mas vec poznanstev, dobis vec nasvetov in informacij, celo do posla lazje prides. Ce pa cakas da bo to prislo samo od sebe ob mantri da nam vsem enako pripada se bos pa predvsem nacakal

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
To so govorili tudi 12 let nazaj pa sem takrat bajto v LJ kupil. Vse se da ce se hoce sam pol pac ne gres za en mesec na morje nekaj casa.

danes so cene visje, so pa tudi place visje. Definitivno se place niso visale kot cene nepremicnin. Je pa danes npr airbnb ki ga takrat (vsaj pri nas in v takem obsegu) se ni bilo. In so druge moznosti zasluzka.
Tko da zalostno dejstvo je, da vecina ni pripravljena garat za t.i. preboj. Ker ko se zgodi preboj je lazje, veliko lazje. Lazje je na banki, mas vec poznanstev, dobis vec nasvetov in informacij, celo do posla lazje prides. Ce pa cakas da bo to prislo samo od sebe ob mantri da nam vsem enako pripada se bos pa predvsem nacakal

Sam namensko nisem želel hiše, iskal sem nekaj, da se ne bom zapufal do amena in za ceu lajf... ;)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek