Žalec v Sloveniji primerjaš z avstrijskimi avtocestami (ob katerih bolj malo piješ kavo, kot je videti). Čestitam. - Ne vem če veš da so pred časom gostinci v strogem centru Ljubljane, verjetno prvič v zgodovini sploh, spustili ceno piva, ker so ugotovili da s premium ceno ne prodajo toliko kot bi optimalno lahko, ker Ljubljana pač ni glavno mesto v zahodni Evropi, kljub britancem in azijskim skupinam.Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Cena 6 € je nekje taka kot je v zahodni EU pol litra piva. Tam moraš kozarec vrniti. Ali pa na avstrijskih avtocestah brozga, ki ji rečejo kava. Tako da cena je po mojem primerna.
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Pivo so pomije, ki so pod vplivom kvasovk iz zraka ali danes posebej dodane, zavrele. Da ima reč nek okus, se doda začimba, ki je običajno hmelj in da grenčino. Na koncu se zvarek naredi stabilen, torej filtracija, pasterilizacija.
Vse ostalo je zgodba, ki dvigne pomembnost imena, ceno in priljubljenost pri pivcih.
Jaz bom vseeno fontano kmalu testiral, čeprav pivo le redko pijem. Imam zmeraj v mislih, kako zgledajo pomije, ki že vrejejo.
Težko bi te toliko razsvetlil, da ti za začetek pojasnim pomen besede "pomije", ki nima toliko veze s "pomivanjem" kot ti mislišCitat:
Uporabnik kalbo pravi:Sam še razsvetli me, kaj so pomili, da so dobili pivo?
Precejena pokvarjena grozdna brozga.Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa še to. Kaj je pa po tvoje potem vino? Tudi pomije, ki so zavrele pod vplivom kvasovk?
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Očitno je pojem v SSKJ slabo opisan. Napake se dogajajo.
Med Slovenci ima beseda nekoliko drugačen pomen. Če nisi Slovenec, si lahko na primer prebereš prvi zadetek na googlu, ki sem ga našel, ko Slovenci debatirajo o tem pojmu: http://med.over.net/forum5/viewtopic.php?t=7279792. Prvenstveno so pomije ostanki hrane, ki jih ljudje ne nameravajo več zaužiti. Če je zraven voda od pomivanja ali ne, je nebistveno.
Vino je precej druga zgodba kot pivo. Za vino mi v tem trenutku pride na misel, da je edina pijača zraven vode, ki je kolikor toliko obstojna nekaj časa brez pregrevanja med proizvodnjo ali po njej. Vino bolj ali manj ohrani vse sestavine soka, razen da se sladkor predela v etanol. Nekaj časa bi obstalo celo brez žvepla, dokler ne bi narava poskrbela za še bolj stabilno stanje, ki je kis in ga običajno ne pijemo. Pivo iz žita ne potegne ne vem koliko koristnih snovi razen sladkorja...