Eurobasket 2013

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Ladies washroom
smile-1.gif

http://www.siol.net/sportal/kosarka/ep2013/novice/2013/08/plesna_skupina_ladies.aspx

Se mi zdijo vseen zmajčice bolj prikupne...

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Pozdravljeni. Moj prvi vtis o tekmovanju.
V soboto na pripravljalni tekmi v Stožicah imel prvi stik z Eurobasketom. Rezultat: delno pokvarjen sobotni večer.

S sinom, ki je na invalidskem vozičku smo se odločili obiskati tekmo proti Franciji v Stožicah, ki naj bi bila generalka za prihajajoče EP. Zaradi pričakovane "gužve" smo se na tekmo odpravili 2 uri pred dogodkom. Pred tekmo sem se pozanimal kako je z dostopi za ljudi s posebnimi potrebami. Dobil sem navodila da naj vstopim v garažo na vhodu P5. Sledili smo tudi navodilom redarjev na mesta namenjena invalidom. Parkirali in se odpravili proti dvigalom (edinimi, ki so v objektu poleg tovornih) in že naleteli na težave.

Vhod v dvigala, ki so za invalide edina možnost dostopa iz garaž je skozi vstopno točko od VIP. Ker kart še nismo imeli, bi jih morali dvigniti na blagajni, nas niso spustili skozi. Ok. Vprašam kako naj z invalidskim vozičkom pridemo do blagajne iz garaže. Seveda nihče ne ve, a nas kljub prepričevanju ne spustijo na dvigalo, da bi lahko skupaj šli po karte. Ne preostane mi drugega kot da grem po karte sam in se čez 15 minut vrnem.

Potem pa ponovno težave. Ker nimamo VIP kart zopet ne moremo na dvigala. V sprejemnem prostoru 4 varnostniki, 2 sprejemnika in 8 hostes in nihče izmed njih nima pojma kaj narediti. Tema. Nobene samoiniciativnosti, da bi povprašali nadrejen ali da bi se pojavil kdo od odgovornih. Ko vidijo, da ne bomo odšli nas po 15 minutah le nekako spustijo na dvigala.

Po krajšem izletu z dvigalom in iskanjem pravega nadstopja le uspemo priti na tribune in... zopet težava. Ker je mesto v dvorani namenjeno za invalide pripravljeno za medije oz. delegate EP so invalidska mesta pripravili na nasprotni strani dvorane; težava je ta, da so mesta na naprimernem mestu, saj se skozi gosto ograjo ne vidi na igrišče oz. je močno omejen pogled (se praktično ne vidi nič), hkrati pa ni sedišč namenjenih za spremljevalce. Organizatorji so bili toliko prijazni, da so nam ponudili zložljive stole na katerih sva z ženo lahko sedela, sin pa ima na srečo voziček, ki se mu sedež dvigne za 20 cm tako da je ravno videl čez ograjo. V dvorani je bilo še 5 oseb na invalidskih vozičkih, ki so tekmo vsi gledali ob stopnicah, da so lahko sploh videli na igrišče in so njihovi spremljevalci sedeli na stopnicah; kljub prepovedi organizatorja, da se to ne sme. Se sicer strinjam, da je nevarno, da se voziček zapelje, a če so že prišli na tekmo je verjetno fino, da kaj vidijo.

Tekma je bila kljub porazu super in vzdušje enkratno, grenak priokus pa je prineslo 2 urno tavanje in prepričevanje organizatorjev po Stožicah, da smo si lahko sploh ogledali tekmo.

Pohvalim lahko prostovoljce v dvorani in varnostike, ki so res prijazni. Kritika leti predvsem na organizatorje v Stožicah, ker se niso potrudili, da bi tudi ljudje s posebnimi potrebami lahko uživali v tekmi in se manj ukvarjali s težavami, s katerimi se srečujejo v njihovem vsakdanjiku. Upam, da se podobno ne bo dogajalo tud med EP in da bo prvenstvo uspešno tako z tekmovalnega kot organizacijskega vidika.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Tole: " 4 varnostniki, 2 sprejemnika in 8 hostes" ima IQ sobne temperature oziroma skupaj morda naberejo za enega normalnega. Treba bi bilo klicat šefa, če pa ta ne bi uredil pa Zokija.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Hvala za nasvet. Sem že sporočil na KZS in bom tudi organizatorjem.
Tudi po zagotovilih organizatorjev v dvorani naj bi se trudili stvari porihtati, a je težava da nimajo celostne slike in imajo premalo ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Upam, da jim bo ratalo, ker časa je malo.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Ja, takole se vidi, da je pri organizaciji tako velikih dogodkov res potrebno narediti veliko stvari. Mogoče bi bilo dobro, da bi vsi, ki so udeleženi, imeli shranjeno neko vročo številko, ki bi jo poklical in se predstavil s svojo oznako in takoj lahko spregovoril s katerim od šefov, ki bi odobril izjemo ali poklical koga drugega.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik cerko pravi:
Hvala za nasvet. Sem že sporočil na KZS in bom tudi organizatorjem.
Tudi po zagotovilih organizatorjev v dvorani naj bi se trudili stvari porihtati, a je težava da nimajo celostne slike in imajo premalo ljudi, ki se s tem ukvarjajo. Upam, da jim bo ratalo, ker časa je malo.

Časa je še nekaj, ker prvi del tekmovanja kolikor vem ne bo potekal v stožicah.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Se strinjam. Bilo bi lepo če bi komunikacija potekala nemoteno, hkrati pa bi bilo smiselno, da na vstopna mesta postavijo ljudi, ki so vljudni, kompetentni in se znajo obnašat, ne pa da se na račun hendikepiranosti počutiš kot največji kriminalec, ki te ne spustijo nikamor, sam ne moreš iti nikamor razen nazaj v avto, nihče pa ti ne zna razložit kaj se sploh dogaja. Mislim, da sin ne bo več hotel hoditi na takšne prireditve ker njemu je bila izkušnja vsekakor boleča.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Varnostniki in vsi ostali imajo svoja navodila. A če tebi npr. da kdo v službi navodilo da tega in tega ne smeš storiti boš to storil?
smile-1.gif

Nam je danes v KP varnostnik težil, da ne smemo skozi ena vrata, pa čeprav smo imeli akreditacijo in tisto št. s katero bi lahko šli skozi tista vrata. Pač navodila so taka in to je to. Vsak bi rad nekaj imel in potem ko pride do problemov bo pa kriv kdo?
smile-1.gif

Verjamem, da je težko, ampak tudi oni morajo skrbet zase in za svojo kožo, da bodo še imeli službo ter pomagali svojcem doma.

Kar se tiče spremljevalca...spremljevalec mora kupiti karto (kolikor vem) in mislim da ob tem dobi tudi sedež s št. in vrsto napisano. Sem videl že kar nekaj invalidov po tekmah UOL npr, pa mislim da niso imeli spremljevalci nič sedežev dodatnih. Vsaj videl jih nisem.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Matr sam so kr drage karte. Gledam zdaj za tivoli so najcenejše 15 eurov, pa to bi še človek dal, ampak pozicija pa totalno nikakva. 25 je pa že kr konkretna cena za malo manj ušive sedeže...

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Citat:
Uporabnik rocky9 pravi:
Varnostniki in vsi ostali imajo svoja navodila. A če tebi npr. da kdo v službi navodilo da tega in tega ne smeš storiti boš to storil?
smile-1.gif

Nam je danes v KP varnostnik težil, da ne smemo skozi ena vrata, pa čeprav smo imeli akreditacijo in tisto št. s katero bi lahko šli skozi tista vrata. Pač navodila so taka in to je to. Vsak bi rad nekaj imel in potem ko pride do problemov bo pa kriv kdo?
smile-1.gif

Verjamem, da je težko, ampak tudi oni morajo skrbet zase in za svojo kožo, da bodo še imeli službo ter pomagali svojcem doma.

Kar se tiče spremljevalca...spremljevalec mora kupiti karto (kolikor vem) in mislim da ob tem dobi tudi sedež s št. in vrsto napisano. Sem videl že kar nekaj invalidov po tekmah UOL npr, pa mislim da niso imeli spremljevalci nič sedežev dodatnih. Vsaj videl jih nisem.
Varnostniki so tam da skrbijo za varnost, drugi pa, da sprejmejo obiskovalce in jih usmerijo. Tega v tem primeru ni bilo. Navodila, da ne spuščajo invalidov na edino dvigalo, ki jim omogoča dostop do dvorane ali zgornje ploščadi iz garaž vsekakor niso dobili. Težava je v logičnem razmišljanju in pomanjkanju samoiniciativnosti ter kompetenc. Ponavadi če nekaj ne veš ali se ti ne zdi logično vprašaš, sploh če je na kupu 10+ ljudi, ki so zadolženi za sprejem obiskovalcev. Vsaj en izmed njih bi lahko vprašal ali pa bi moral imeti možnost da se odloči.
Glede spremljevalcev ne vem kako je pri nas na tekmah, a v tujini ima invalid ponavadi ko kupi karto tudi vračunanega spremljevalca (karta ni dražja od drugih; npr. PL v Angliji cca 35-45 funtov na tekmo v prvi vrsti, kjer so boksi za invalide). Spremljevalec sedi zraven na sedišču, ker bistvo spremljevalca je, da je zraven za pomoč, ne pa da invalid sedi na mestu pripravljenem za invalide, spremljevalec pa na sedežih drugje. Pri nas bi se morali organizatorji zgledovati po izkušnjah v tujini in sprejemati dobre prakse. Pa ne samo na tem področju.

Edit: Bom končal o svoji izkušnji v tej temi, hotel sem le povedati moj prvi stik z prihajajočim EP. Bolj veselo bo debatirati o kakšni pozitivni izkušnji.

Nazadnje urejeno: