ESP v avtu?

testni_voznik

Pripravnik
21. jul 2007
880
0
16
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Slabost ESPja je ravno v tem, da bodisi zavre kolo s polno silo, bodisi ne. Torej po on/off principu, ko doloceni parametri presezejo nastavljene vrednosti.

Kako se rec cuti v praksi, je odvisno od situacije in od avta do avta.

V vsakem slucaju pa rec resuje zivljenja. To, da se cuti, je pa v principu dobro, saj voznik dobi feedback, da ga je s svojo voznjo sral.

Zelo sral...Ker ob normalni vožnji se te reči ne prižigajo.

mitja155

Pripravnik
19. apr 2008
569
12
18
43
LJ
Vozil sem kar nekaj ESPjev... od P206 RC ESP ki je bolj kot ne neuporaben... pregrob, če ne druzga, mimo S3 01 letnik , ki dela veliko bolje vendar še vedno agresivno, Golfa VI (se ga ne opazi, razen ko gre vse po svoje).. je pa res, da večja kot je koča bolje stvari delajo ... kakšen BMW 3, Audi A4 , A6...

lp

ksi

Fizikalc
23. avg 2007
168
75
28
Tudi sam sem ga vozil v P206RC, pa sem imel občutek, da te ESP pusti pri miru dolgoo časa, potem pa kar grobo poseže vmes. Meni se je zdela ta kombinacija OK.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Dr_Strangelove pravi:
Ja, vem. Glej par postov više.
smile-1.gif

Problem je v tem, da so trenutno na voljo v luksuzni klasi. V kaki Corsi dinamičnega ESPja niti pod razno ne boš še videl. Morda čez 5 let.

Kar pa še ne pomeni, da Corsin ESP ni OK. Prav nasprotno, deluje odlično. Zna popravit podkrmarjenje in prekrmarjenje. Kaj še rabiš?
In naloga ESP je varnost - če zraven malo ropota in cuka, ni to nič nevarnega. Zna motit, ampak škodi pa ne.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Za noben poceni avto ne moreš pričakovati, da bo tak, kot dragi vati.
Morajo pa (oziroma bi morali) vsi v osnovi izponjevati osnovne standarde, sem pa spada tudi dobro delujoč ESP.

PS: ne rabiš ravno bit bogatun. Kup avtov višjega srednjega razreda že premore te funkcije ... Ne vsi vseh, pa vseeno ...

eXHair

Fizikalc
12. sep 2007
2.697
0
36
www.facebook.com
Jaz osebno bi ta pomagala izklopil na pisti, ker je res obupen občutek, ko te avto vozi in ne ti njega. Nisem pa nikoli imel tega sistema in ga zaenkrat ne pogrešam. Vse porihtamo z rokami in nogami
grin1.gif

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
taki ste tipični... vse obvladam
smile-1.gif
)) z roko pa nogo

tako je moj sodelavec, 30 let se je vozil v majhnij poceni jajckah, sodobnih sistemov ni potreboval, do usodnega ponedeljka... poledica, menjal pas na AC in vse skup šlo v 3pm...potem ga je na srečo naložil samo kombi in ne kak tovornjak. Totalka itd pa malo psihičnih posledc... ESP bi ga 99% rešil... tako da zdaj išče avto z ESP brez debate.

B81

22. jul 2007
37.611
10.900
113
Zgleda, da še nisi preizkusil ESP-ja. Tisto, ko se ti kolesa v prazno vrtijo, če gumb stisneš, je ASR. Za esp pa idi enkrat malo hitreje v ovinek, ki je pregleden in ni okoli nobenega avta. Poskusi ga speljat hitreje, kot bi ponavadi in takrat boš videl/preizkusil ESP.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik eXHair pravi:
Jaz osebno bi ta pomagala izklopil na pisti, ker je res obupen občutek, ko te avto vozi in ne ti njega. Nisem pa nikoli imel tega sistema in ga zaenkrat ne pogrešam. Vse porihtamo z rokami in nogami
grin1.gif
VSega ne moreš sam rešit, ker nimaš 4 stopalk za zavore, dveh stoplak plina itd ..
Prej ali slej pride situacija ... Trust me on that.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Tudi meni je bilo prej vseeno, ali ima avto ESP ali ga nima.
Ko sem pa prvič videl iz kakšne situacije te lahko reši avto z ESP, sem si pa tudi rekel, da ne kupim nobenega avta več brez ESPja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Zgleda, da še nisi preizkusil ESP-ja. Tisto, ko se ti kolesa v prazno vrtijo, če gumb stisneš, je ASR. Za esp pa idi enkrat malo hitreje v ovinek, ki je pregleden in ni okoli nobenega avta. Poskusi ga speljat hitreje, kot bi ponavadi in takrat boš videl/preizkusil ESP.

asr tipke ni, ne vem a imam to. ima tipko esp in esp začne utripšat znk, ko se kolesa zavrtij v prazno, ali želijo vrtet v prazno.

enkrat sem probal en čuden filing, k sem dal avto na tempomat in sme hotu zvozit nemogoče. mel sem občutek, da grem ven 100%, pa potem nisem šel, filing je bil čuden, nekak nepričakovan. na armaturki pa light show. tko je men ostal v spominu. kaj je utripal pa ne vem, kaj se je dogajal še manj.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:asr tipke ni, ne vem a imam to. ima tipko esp in esp začne utripšat znk, ko se kolesa zavrtij v prazno, ali želijo vrtet v prazno.
To ti je ASR preprečeval vrtenje koles v prazno in ne ESP.
Citat:
enkrat sem probal en čuden filing, k sem dal avto na tempomat in sme hotu zvozit nemogoče. mel sem občutek, da grem ven 100%, pa potem nisem šel, filing je bil čuden, nekak nepričakovan. na armaturki pa light show. tko je men ostal v spominu. kaj je utripal pa ne vem, kaj se je dogajal še manj.
Še dobro, da je vsaj mašina vedela kaj naredit, če je že osel za volanom neumnosti delal.
rolleyes-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Tipka in lučka za ESP ter ASR sta skupni. Imaš torej in ASR in ESP. Vglavnem pa lučka utripa resnično zaradi spodrsavanja koles, torej ASR. Da se ESP vklopi ti mora zadek že kar pošteno zanašati.

lp

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Pri večini (če ne pri vseh) vozil je ista lučka za ASR in ESP.
Če je spolzko cestišče ali pa ob aquaplaningu in malo neprevidni vožnji se kar hitro vklopi tudi ESP.

Opazil sem še, da se ob spodrsavanju ASR stalno dodaja in odvzema plin. Včasih se kolesa celo popolnoma ustavijo in jih ponovno zavrti, kljub temu da je v 1. prestavi in sklopka ni pritisnjena.
shocked-1.gif

Še en primer, do konca gas, na hitro spuščena sklopka, po poledenelem klancu
https://www.youtube.com/watch?v=3igmJoZPeP8

Nazadnje urejeno:

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ok..ljubi te mama..zdej si mi pvoedal to, kar sem spraševal.

osel ej ap res bil enkrat za voanom..in to tak veeeeelik..[censored] pravi.

btw..
avto je avtomatik. smesn je dat v brzino, spustit vse in gledat kaj elektronika dela. na unmu ledu anprej ni slo..sam nazaj pa tudi ne.

MobiSuxGuru

Pripravnik
6. nov 2008
119
0
16
Je kar prav, da se ESP in TC (TC = ASR ?) data izključit, še posebno ko se pelješ v klanc in snegu. Maš fin zalet, pol te pa v ovinku esp čist ustav in se komej čez hrib prpelš
smile-1.gif

V cruzu se da oba čist izključit.