Ze, ampak smotrno, ne pa da se kar nekaj kupi samo zato, da je porabljeno v trenutnem oddelku.Ja seveda, proračun je namenjen za to, da se potroši.
To je že znanost.Ze, ampak smotrno, ne pa da se kar nekaj kupi samo zato, da je porabljeno v trenutnem oddelku.
Cela drama.Pripravlja se operacija, kakršne še ni bilo
Zaradi remonta nuklearke v Krškem, ki se začne 1. oktobra, se v Brestanici pripravlja energetska operacija, kakršne še ni bilo.www.zurnal24.si
Gen Energija, v katero poleg hidroelektrarn na Savi in Termoelektrarne Brestanica spada nuklearka, je tako kot vedno doslej vnaprej prodala enako količino elektrike, kot če remonta ne bi bilo, kupci namreč želijo enostaven produkt. "V Skupini Gen večino, to je okrog 90 % vse proizvedene električne energije, prodamo na podlagi dolgoročnih pogodb, torej za eno, dve ali tudi tri leta vnaprej. Gre za tako imenovani letni produkt pasovne električne energije, ki kupcem zagotavlja celoletno dobavo," so zapisali v pojasnilih na svoji spletni strani. To je že vrsto let običajna praksa, pri kateri pa večino tveganj prevzamejo energetske družbe.
Pokurili naj bi 15 tisoč litrov nafte na uro
Plinske turbine v Brestanici lahko delujejo tudi na nafto ali mešanico nafte in plina. Ker je plin predrag, naj bi tokrat kurili nafto. Vsako uro delovanja na moči sto megavatov naj bi pokurili kar 15 tisoč litrov nafte, da bi jo lahko dostavili pa naj bi na železniški postaji v Krškem pripravljali nekakšno črpališče, na katerem bodo nafto z vagonov prečrpavali v avto cisterne, s katerimi jih bodo vozili do bližnje Brestanice. Če bi termoelektrarna s sto megavati moči delovala ves mesec, bi pokurili skoraj 11 milijonov litrov goriva, za katerega bi morali plačati okrog 13 milijonov evrov.
Preračunano čez prst bi cena tako proizvedene megavatne ure stala okrog 250 evrov. Če bo na trgu mogoče dobiti cenejšo pasovno energijo, bodo termoelektrarno seveda ustavili.
dr. Jabe potemtákemMater, svoj cajt sem bila MR,
Ne, dragega. Zaradi tega je ze najbrz nafta toliko drazja od bencina. Ker cela evropa fila rezervoarje kjer je mozno kurit kurilca namesto plina.Torej lahko pričakujemo poceni kurilc ?
en manjši tanker s kapaciteto 200 tavžnt ton....je to za 25 let.Ves kaj 15m3 kurilca na uro?
Koliko se ga v sloveniji letno proda?
O tem sva popoldne modrovala ob pivu tudi s kalbo
Kako si prišel na 25 let iz 200k ton?en manjši tanker s kapaciteto 200 tavžnt ton....je to za 25 let.
Super tanker....za 50 let.
Koliko takih tankerjev pride mesecno za slovenski trg?
Recimo da hisa porabi 1l/h.
Torej Brestanica porabi toliko kot 15k his.
Priznam,mislil sem da je več.
Me pa zanima koliko elektrarn je v evropi takih kot brestanica. Po moje imamo manjsi delež elektrike iz plina kot evropa.
Falil je eno nulo. Tanker bi bil za dve leti.Kako si prišel na 25 let iz 200k ton?
Falil je eno nulo. Tanker bi bil za dve leti.
200.000.000 kg / 0.75 (faktor teža/volumen) / 15.000 l/h = 17.777 ur obratovanja = 2 leti. Kako si pa ti izračunal?Matematiko sta imela ziher cvek. Oziroma jo še imata.