Energetska preskrba gospodinjstev

erikson

Guru
25. avg 2007
22.658
6.418
113
Zima prihaja.

V času remonta krške nuklearke bo odvisnost Slovenije od uvoza električne energije po ocenah Elesa več kot 55-odstotna. Če bi zagnali vseh 11 plinskih blokov ter po potrebi kot energent uporabljali kurilno olje, bi lahko uvozno odvisnost spustili na okrog 30 odstotkov, pravijo v družbi, kjer upajo na likvidnost borz z električno energijo.

Podatki infrastrukturnega ministrstva kažejo, da je domača proizvodnja električne energije v prvem letošnjem polletju pokrila 74,4 odstotka porabe, kar je bilo najnižje v zadnjih 10 letih. Uvozna odvisnost od elektrike se je tako precej povečala. Še bolj se bo uvoz po pojasnilih Elesa povečal v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (Nek), ki je načrtovan od 1. oktobra do 2. novembra. Nek namreč proizvede blizu 40 odstotkov vse energije v državi, pokrije okoli petino potreb po elektriki in z enakomernim stalnim delovanjem skrbi predvsem za osnovno pasovno energijo v sistemu.

“Verjetno so določene količine že zakupljene s strani Gen oz. Gen-I,” so navedli v sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja, kjer upajo, da bodo borze z električno energijo v času remonta Neka likvidne. Delovanje elektroenergetskega sistema v Evropi po bo njihovi oceni jeseni in pozimi odvisno od treh stvari – ponovnega zagona vseh jedrskih elektrarn v Franciji, več padavin ter s tem višanjem vodostaja rek in višje proizvodnje iz hidroelektrarn, pa tudi razpoložljivosti plina iz Rusije za potrebe proizvodnje električne energije iz plinskih blokov in soproizvodnje električne energije iz toplotne energije za daljinske sisteme ogrevanja.

“Če bi se pričakovanja obrnila v negativno smer, lahko pričakujemo redukcije ob istočasnih omejitvah porabe ostalih porabnikov, za katere ne bi veljale redukcije. In seveda izjemno visoke cene tako plina kot električne energije,” so navedli. Eles pričakuje tudi določene ukrepe EU, “predvsem v smeri, da se ekstra dobiček večine proizvajalcev električne energije, v okvir katerega ne sodi proizvodnja iz plinskih enot, pravično porazdeli po vertikali do končnega porabnika”.

Slovenskim odjemalcem medtem zagotavljajo, da se zanje tudi v najbolj črnem scenariju ne predvidevajo redukcije. Direktor Elesa Aleksander Mervar je sicer tudi član krizne skupine, ki jo vodi infrastrukturni minister Bojan Kumer in v okviru katere so že izdelani scenariji, kaj v primeru nastopa resnih kriznih razmerij. “Če bo do njih prišlo, bo sledilo najprej vsesplošno varčevanje s porabo električne energije, v primeru nezmožnosti zagotavljanja količin za pokrivanje porabe pa tudi redukcije po shemi, ki je pripravljena,” so pojasnili. “Zavedati se moramo, da smo in bomo uvozno odvisni, v primeru nelikvidnih borz ne bomo zmožni pokrivati porabe, zato smo tudi predhodno napovedali možnost redukcij,” so sklenili na Elesu.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
“Verjetno so določene količine že zakupljene s strani Gen oz. Gen-I,” so navedli v sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja, kjer upajo, da bodo borze z električno energijo v času remonta Neka likvidne.
Mene ta verjetno moti. Ali bomo spet socializirali izgube, če bi bil dobiček bi pa “golobi” v žep pospravili?

22. jul 2007
13.556
1.743
113
124
Če si pri koritu se tako dela.
Potem se ni za čudit, da slovensko el. omrežje ni pripravljeno na nove čase, ker se je samo jemalo in skoraj nič vlagalo.

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Pri državnih podjetjih gre čisti dobiček naravnost v proračun.
:valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.068
6.916
113
pri taščici
:valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse::valjamse:
Koliko ima gen-i refistriranih tesel?
Tistih za 50 jurjev in tistih za 80+

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.442
6.955
113
Potem ni cudno. Ce je napeljano tako, da se dobicek vedno zagoni, nikdar pa ne reinvestira ali hrani za varnostno rezervo, ne more biti drugace. Kaj bi bilo drugace za nas ce si to raztalajo genijevci ali pa drugi priskeldniki? V nobenem primeru pa ne more ostati.

Mater, svoj cajt sem bila MR, na koncu leta je faks na silo si izmisljeval, kaj rabi, zato da se denar porabi. Prenesti v drugo leto se ne da, da bi recimo par let sparal, pa res neko masino nabavil (tisto gre preko razpisov iz drugega fonda), ki je pac z enoletnim budgetom ne mores. pa si reces, ok, pol pa nic, pa ne bom nic letos nabavil vseeno, ker ne rabim, se s te šare samo drek dela. Ne može! Ce eno leto izkazes, da gre z nizjim budgetom, ti ga drugo leto zmanjsajo na toliko. In potem si zmisljujes malenkosti pod mejo razpisov in v smislu potrosnih materialov in BV opreme, da ponucaš. To jaz se danes ne razumem tega sistema. Denar je treba porabiti, ce ne ga vzamejo, sparati ne smeš!

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.007
11.128
113
jap, potem so na faksih kupovali neke klopi pa bedarije, samo da se je porabilo in da je bil budget dalje nastavljane za drugo leto. Neumna država z neumnim sistemom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.167
9.801
113
Potem ni cudno. Ce je napeljano tako, da se dobicek vedno zagoni, nikdar pa ne reinvestira ali hrani za varnostno rezervo, ne more biti drugace. Kaj bi bilo drugace za nas ce si to raztalajo genijevci ali pa drugi priskeldniki? V nobenem primeru pa ne more ostati.

Mater, svoj cajt sem bila MR, na koncu leta je faks na silo si izmisljeval, kaj rabi, zato da se denar porabi. Prenesti v drugo leto se ne da, da bi recimo par let sparal, pa res neko masino nabavil (tisto gre preko razpisov iz drugega fonda), ki je pac z enoletnim budgetom ne mores. pa si reces, ok, pol pa nic, pa ne bom nic letos nabavil vseeno, ker ne rabim, se s te šare samo drek dela. Ne može! Ce eno leto izkazes, da gre z nizjim budgetom, ti ga drugo leto zmanjsajo na toliko. In potem si zmisljujes malenkosti pod mejo razpisov in v smislu potrosnih materialov in BV opreme, da ponucaš. To jaz se danes ne razumem tega sistema. Denar je treba porabiti, ce ne ga vzamejo, sparati ne smeš!
Pač kvalitetno porabljen davkoplačevalski denar. To kar si ti pišeš so malenkosti. Sem bil včasih v tem in so milijoni dobesedno se ''zažagali'', da se budget ni zmanjšal.
Sicer pa, kaj češ lepšega. Dokler gre, si talaš nagrade, ko zagusti pa te ta isti davkoplačevalci, ki si ga prej ožemal zato, da si si izplačeval nagrade, lepo rešuje (preden se kdo zapikne: ločim med Gen-I in HSE in Gen energijo):

Po predlogu bodo podjetja upravičena do poroštva v višini 80 odstotkov obveznosti iz naslova najetih kreditov za cenovno ščitenje poslov z električno energijo in nakupa plina. Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) bo tako na voljo 800 milijonov evrov glavnic, Gen energiji in Geoplinu pa po 400 milijonov evrov. V rebalansu je vlada s predlogom rezervirala 750 milijonov za lastniške deleže v energetskih podjetjih.

• Všeč mi je
Reactions: sajkek

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska

To velja za vse proračunske porabnike, ne samo za fakultete. Tudi na ministrstvih koncem leta kar počez zapravljajo, da ne bi naslednje leto dobili manj. To je res ena huda sistemska anomalija, ki pa ne velja za podjetja v državni lasti, ker ta niso proračunski porabniki, če delajo pozitivno.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77 in ales85