Energetska preskrba gospodinjstev

first1

Fizikalc
19. mar 2018
329
161
43
Gre za povprečno rabo gospodinjstva na kWh, z vsem ostalim kar je vezano na kWh in brez solate, ki je vezana na priključek in ni odvisna od kWh. , z DDV. To je cena, ki jo je potrebno plačati za kWh in je odvisna od porabe. Navajanje "čiste" cene kWh je popolnoma izkrivljena slika. Letos so cene skoraj faktor 2, ne vem kako je z plinom v Sloveniji, nisem šel preverjat. Kot je zakon že omenil, jodlari pospešeno nabavljajo peči na KO in drva, ker se TČ preprosto več na izplača.
Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v drugem četrtletju 2021 znašala 0,165 EUR/kWh

Hmm tle nekaj ne štima, povprečna cena 16,5 centa/kWh? In to brez fiksnih postavk, kot je obračunska moč? Jst če zdelim končni znesek na računu za lani (z vsemi postavkami na računu+ddv) in št. porabljenih kWh, dobim 10,xx centov/kWh. Letos bo ta znesek še nižji očitno, v rangu 9,xx centov na kWh (3 mesece brez omrežnine). Zdej ali je tako zelo odvisno katerega dobavitelja imaš, ampak to so ogromne razlike in nekaj ne štima očitno...

Cena za kWh plina je znašala 2021 0.055€/kWh.
Res? 5,5 centa/kWh? Čudno nizek znesek... Verjetno tle ni priključnine, ki jo moraš tudi poleti pri plinu plačevati? PA dimnikarčka/pregled peči? Pa mislim da se je v 2022 plin "enmal" podražil... Trenutno stanje je pomoje takšno, da je kWh iz TČ verjetno ene pol ceneje od kWh plina, ko upoštevaš vse postavke... Lahko da se motim, ampak dvomim da se...

I

Izbrisan uporabnik 474

Zajete so vse pristojbine, ki imajo vezo glede na porabo. Podatek sem vzel iz Statističnega urada RS, kjer je povprečen izračun vseh ponudnikov. Omrežnine, piključna moč itd. so fiksni stroški, ki niso vezano na kWh in zato seveda niso zajeti. Verjetno pa je res zelo odvisno od ponudnika električne energije, saj je recimo po trenutnem ceniku kWh ET pri Gen-I nekaj okrog 0.06€/kWh, medtem ko pri Energija Plus kar 0,34€/kWh (brez DDV)...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.757
113
pri taščici
Gargy
Pa si nasel razlog zakaj je statistika lahko najvecja laz.
Jaz placujem elektriko pri energiji plus po manj kot petini tvoje vrednosti(sedanjega cenika). Nas je jeseni kar nekaj migriralo na energijo plus. Bo pa zaradi tvojega cenika obvezno novembra iti drugam. Upam da bo takrat SE priklopjena..

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj
I

Izbrisan uporabnik 474

Gargy
Pa si nasel razlog zakaj je statistika lahko najvecja laz.
Jaz placujem elektriko pri energiji plus po manj kot petini tvoje vrednosti(sedanjega cenika). Nas je jeseni kar nekaj migriralo na energijo plus. Bo pa zaradi tvojega cenika obvezno novembra iti drugam. Upam da bo takrat SE priklopjena..

Problem bo, ker/ko bo cena pri vseh ponudnikih migrirala proti 0,2€/kWh. Sem mnenja, da sedaj ni pravi čas za it na TČ z namenov varčevanja oz. nižanja položnice. Če je nuja po zamenjavi kotlovnice, morda...

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.757
113
pri taščici
Ce kdo rabi suha drva si jih lahko pride nalozit. Ce je izbircen naj si nalaga sam, sicer mu pomagam. Je pa bukve bolj malo notri, pa ze tista je malo oprhnjena ker je tri leta v kupu..
Okolica Domžal. V posnetku je manj kot polovica drv.
Recimo da sem zadovoljen s 60 evri. Ta teden. Drug teden bodo ze po 70, pozimi pa ko ne bo suhih pa.po 100. ;)

first1

Fizikalc
19. mar 2018
329
161
43
Če se bo elektrika podražila, se bo (je) vse drugo verjetno še bistveno bolj. Lahko pogledamo zgodovinska nihanja cen energentov za zadnjih 20 let. Štrom ima to prednost, da nisi direktno odvisen od enega vira, dobavitelja, dosti je v državnih rokah. Poleg tega pri TČ pride cca 2/3 toplote iz narave (zemlja, voda, zrak), le nekje 1/3 toplote pride iz štroma. Moje mnenje je, da 2x pač ne morejo podražati štrom, osnovno dobrino, ker bo preveč pritiskov na vlado in bodo rezali omrežnine in druge postavke. Že zdej so, pa se za vse sploh ni podražal in prišli smo do smešne situacije, v tem času, ko je govora o ogromnih podražitvah energentov, smo imeli zgodovinsko poceni štrom. Pri plinu niso nič rezali ali? KO? Drva? So kaj pocenili? Koliko vem, ne... Vsaj ne 50% za 3 mesece, kot pri štromu.

Če se slučajno zgodi 2x podražitev, pa gre pri meni SE takoj na streho, ker sedaj je bila doba vračanja ene 13 let, bi bila po novem samo še 6, kar pa je že dovolj, da me prepriča. Tako, da 2x podražitve zame v vsakem primeru ne bo.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
kalbo 2.500l olja je ekvivalent 8 m3 drva pri 100% izkoristku. Ker gledaš vplinjevalno peč in boš investiral v zalogovnike, boš pa pokuril ekvivalent 9 m3. Ekvivalent temu je pa 12 prm. Ta je bil pri nas lansko leto 70€, žagane na 33cm. Letos še ne vem. Kupim le 1 prm, enega ali 2 naredim sam iz smrekovih sušic. Pelete imam še od lani, sem kupil za 2 zimi. Špekulacija se je izšla.

Poraba vode, družina 4, 2 majhna otroka, 7 m3 / mesec. Ogrevanje SV 300l na 45° do spodnje tretine 1kWh / dan. 2 uri laufa namenska TČ s porabo 500W / h. Gorenje split.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Cirkulacijo imam vgrajeno cev, obtočna ni priklopljena in tudi ne bo. Za deževnico sem naredil 10 m3 cisterno in je proti hiši nisem termo izoliral, kar se mi pa ne da in tudi še ni v funkciji. Bo enkrat. Za hobi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.757
113
pri taščici
Prednost drv je v tem, da si jih lahko pripravis tudi "zastonj"
Pa politika bo tudi tezko ustavila dobavo. Sploh ce si kje blizu gozda.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
kalbo 2.500l olja je ekvivalent 8 m3 drva pri 100% izkoristku. Ker gledaš vplinjevalno peč in boš investiral v zalogovnike, boš pa pokuril ekvivalent 9 m3. Ekvivalent temu je pa 12 prm. Ta je bil pri nas lansko leto 70€, žagane na 33cm. Letos še ne vem. Kupim le 1 prm, enega ali 2 naredim sam iz smrekovih sušic. Pelete imam še od lani, sem kupil za 2 zimi. Špekulacija se je izšla.

Poraba vode, družina 4, 2 majhna otroka, 7 m3 / mesec. Ogrevanje SV 300l na 45° do spodnje tretine 1kWh / dan. 2 uri laufa namenska TČ s porabo 500W / h. Gorenje split.
Se prav z zalogovniki in uplinjakom bom pokuril več al kako. Kokrkol pa obrneš bo cenej. Realnost pa definitivno rade volje delim spomladi teorija je pa tukaj...
Tko da bo kar 1000l in 5 do 7 prm v teoriji. Vse je pa odvisno od suhosti drv.

Nazadnje urejeno:

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Če lahko kdo deli z nami koliko kWh porabi za ogrevanje sanitarne vode s TČ bi bil res vesel.
Mi (4 članska družina) porabimo za sanitarano vodo cca 9kWh dnevno, torej okoli 270kWh mesečno.

Sumim, da k temu precej prispeva tudi obtočna črpalka ker stem, ko šiba vodo po hiši, se ta voda ohlaja in jo je potrebno pogosteje dogrevati, kot če bi samo stala v bojlerju (ki je del notranje enote TČ).

Na vseh 4 fazah TČ imam merilce porabe in na vseh ceveh TČ imam toplotne senzorje, ker me zanima če se da kaj zoptimizairati:
Poglej priponko 56362
Poglej priponko 56364
10 kW TČ ogreva 300 l hranilnik na 45 C. Petčlanska družina. Aplikacija pravi, da v mesecu dni porabi 100 kW. Tretjino za SV in dve tretjini za ogrevanje, predvidevam, da za pripravljenost TČ. Torej 3 kW/dan.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Par strani nazaj sem napisala, koliko kwh gre vsak mesec v letu (oz 2021) za SV pri nas. Razlike so kar velike. Poleti dobrih 100kwh, pozimi tudi skoraj 300. Pac sama voda, ko pritece v hiso ima kako stopinjo manj pozimi in tudi tc zrak/voda ima zelo razlicne izkoristke pri -15 ali pa +15. Se pozna...

Resda je pri nas velika razlika, ker imamo svoh TC, ki pozimi komaj folga s to naso SV, ampak faktor 1,5-2 je pa sigurno.

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Prednost drv je v tem, da si jih lahko pripravis tudi "zastonj"
Pa politika bo tudi tezko ustavila dobavo. Sploh ce si kje blizu gozda.
Če imaš gozd. Sicer ni zastonj. Pa tudi sicer ni zastonj, ker tačas, ko pripravljaš drva, lahko delaš kaj bolj produktivnega in zaslužiš več kot le za kurjavo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.757
113
pri taščici
Če imaš gozd. Sicer ni zastonj. Pa tudi sicer ni zastonj, ker tačas, ko pripravljaš drva, lahko delaš kaj bolj produktivnega in zaslužiš več kot le za kurjavo.
Lesnega odpada je ogromno.
Kaj manjka staremu gradbenu lesu? Verjamem da ga je lazje na kupu zazgati ali pa celo na deponijo peljati.
Kaj manjka paletam?
Ce delas kaj bolj produktivnega kot priprava drv, potem ne jamraj cez druge vrste kurjave ki so drazje od drv.