Energetska preskrba gospodinjstev

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Pa tisti dve minuti po moje ornk pretiravaš.
Po 1 minuti začne komaj teči mlačna voda, potem pa še rabi 1 minuto da začne teči vroča voda (45+ stopinj). Pri vklopljeni obtočni črpalki je pa to praktično instantno. Lajtunga do pipe je cca. 15m dolga (1/2"), zdaj si pa računaj koliko vode gre vsakokrat v nič - sploh v kuhinji, kjer pogosto rabiš toplo vodo.

• Všeč mi je
Reactions: tony

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.720
6.728
113
pri taščici
Sicer pa
Kot spremljam imate vsi bolj ali manj nove hise.
In da imate v novi hisi 20m dolge razvode,, tople vode bi jaz projektantu odvzel strokovni izpit in stampiljko zbornice..razen ce imate hiso veliko 500m2.
Ko naslednjic podiram kurilnico v kleti, bojler prestavim v kopalnico pritlicja.
Pa ze sedaj ne pogresam cirkulacije in podobnih bedarij.
Potem bo topla voda na vseh pipah na razdalji do nekih 5m.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.903
6.545
113
Zakaj, ker se cela bajta projektira okoli sekretov in podobno? Kuhinjo imam, kjer sem jo hotela imeti in me malo briga, koliko je cev dolga. Ce pa kaj pomeni, je bila pa to res moja kaprica, opozoril me je na to projektant (arhitekt in strojni) in potem je tudi vodovodar neki jamral. Pa konec koncev, se vedno ocitno cakam 4x manj casa kot nekateri...

Prav tako imam lajtngo med notranjo in zunanjo enoto TČ preko 20m. Dalec od idealnega, idealno bi bilo kot vidim marsikje iz kleti ven gor zraven vhoda. Kratke razdalje, super... Jajca rezem tistemu, ki mi jo takole postavi, da nazija vsakega, ko k hisi pride. Skatla je skrita pri garazi zraven, da se je sploh ne vidi. In ja, to vse me stane par evrov vec na leto.

Strojne instalacije pa res niso nobeno vodilo. Izven osnovnega namena, da je toplo pa da ne puscajo nimajo vec nobene teže, kaj sele da bi bilokaj diktirale, kje in kako kaj bo. Kurilnica pa je in ostaja, kjer ima za biti. V ta zadnjemu kotu prakticno...

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: johan_blond

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
Ok ce sm letno porabil 20.000 kWh plina za ogrevanje hise in vode.. in ce mi prodajajo nekje 12-16kW TC.. koliko elektrike bom skuril na letni ravni?
Kako se to racuna? Se sploh da? Vsi ponudniki hocejo za ponudbo kvadrate, izolacijo, dosedanjo porabo… od vsega nastetega mi edin dosedanja poraba ima nek smisel..

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Ok ce sm letno porabil 20.000 kWh plina za ogrevanje hise in vode.. in ce mi prodajajo nekje 12-16kW TC.. koliko elektrike bom skuril na letni ravni?
Kako se to racuna? Se sploh da? Vsi ponudniki hocejo za ponudbo kvadrate, izolacijo, dosedanjo porabo… od vsega nastetega mi edin dosedanja poraba ima nek smisel..
Poraba ti da podatek o povprečni moči, rabiš pa še potem pokriti "ekstreme", torej da ne bo TČ prešvoh ko bo malo bolj stisnilo.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
Poraba ti da podatek o povprečni moči, rabiš pa še potem pokriti "ekstreme", torej da ne bo TČ prešvoh ko bo malo bolj stisnilo.
Ja - razumem.. ponudbe so se mi zacele pri 9, vrtijo se nekje 12-14, najvec mislm da imam 16.. 9 odpikam, 12-14 je najbrz realna, 16 je pa da bom zihr?

se zmer - porabo elektrike zracunam pa kako? Vsaj cca..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.903
113

S kvadraturo objekta (zunanje stene) in njih izolacijo se določi potrebno moč grelnega telesa (seveda se to naredi pri neki 'projektni' temperaturi) a neka ocena je.
Ko imaš potrebe objekta, dodaš zraven še ogrevanje SV in več cca kako močno 'peč' potrebuješ, da te ne bo zeblo.
Pri tebi se tako določi moč TČ. Koliko bo dejansko porabila pa boš videl po prvi zimi :fredi: (ker bo odvisno od tega kako topla/mrzla bo zima).

V kolikor imaš podatke oz sestavi stene (debelino materiala, vrste materiala in kvadraturo) ter minimalno žilce po računanju si lahko potrebe objekta izračunaš sam (ob različnih zunanjih temepraturah)...da sam veš kje si (imam jaz excelovo tabelico, kjer si to lahko zračunaš - avtorsko zaščiteno!...kar pomeni, da boš moral pred sosedovo hruško priseči, da ne boš z njo služil težke milijone..razen če jih meni prenakazuješ :aplauz:)

Nazadnje urejeno:

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
..a sam veš kje si (imam jaz excelovo tabelico, kjer si to lahko zračunaš - avtorsko zaščiteno!...kar pomeni, da boš moral pred sosedovo hruško priseči, da ne boš z njo služil težke milijone..razen če jih meni prenakazuješ :aplauz:)
dej preveri svoj trr na kajmanskih - pomoje bi ze mogu dobit nakazilo ;)

poraba odvisna od mrzle zime - jasno.. letna poraba plina zadnjih par let 18-21k kWh (morm zares se enkrat prevert).. torej niha cca 10%..

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.268
1.903
113
Pretočno bom pa v kratkem nastavil na lasten program, ker res ni potrebe, da toliko lavfa, vseeno je pa zvečer fajn, da je topla voda takoj ko tuš odpreš...

V kolikor imaš možnost nastavitve preko urnika imaš dokaj enostavno rešitev...med delavnikom imaš tri momente, kjer bi želel razmeroma kmalu toplo vodo:
- ko zjutraj vstaneš (prvi v hiši)
- ko se pride iz šole/službe (to bi sam spustil, ker rabiš kvečjemu za pranje rok)
- za večerno umivanje/tuširanje.

Pred prvim od teh dogodkov naj se obtočna zalavfa za 3 minute in to je to. Prvi bo že imel toplo vodo potem pa se cevi in okolica do te mere nagrejejo, da bo topla voda še za vse ostale, ki se bojo motali po kopalnici in kuhinji.

Ostalo so itak pranja rok po wc.ju, kjer praktično ne rabiš tople vode oz. jo je stalno v ceveh toliko mlačne da zadostuzje, hkrati pa je potem že to cirkulacija.

Vikend prilagodiš vašim navadam..verjetno spet..najbolj 'problematično' je jutro, ko so cevi nahlajene, tekom dneva ni rpoblema ker se jo skozi troši..torej je spet tu večer..kjer imaš možnost malo dodat.

• Všeč mi je
Reactions: futuristic

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.550
10.770
113
Hja, je pa tudi, da elektriko ima on ceneje kot vodo. Jaz bi na njegovem mestu tole lepo pustila in sele ko in ce bi bilo treba, zacela manjsati in ugašati zadeve. Topla voda takoj je luksus.
potem pa nikar jamrat o porabi... mene sploh ne moti tistih 10 sekund. me pa moti če plačujem nekaj kar ne potrebujem. tudi če je 1 cent več. verjetno neka motnja :evil:

I

Izbrisan uporabnik 474

Ce bo tc delala s COP 3, bos porabil 7mwh elektrike.
Pri optimisticni ceni 10c/kwh je to 700 evrov letno.

Teh 10c€ je utopično. Statistični urad RS pravi za leto 2021:
Povprečna cena električne energije za gospodinjske odjemalce je v Sloveniji v drugem četrtletju 2021 znašala 0,165 EUR/kWh

Tukaj smo potem že na 1155€.

Cena za kWh plina je znašala 2021 0.055€/kWh. Pri porabi 21MWh na sezono pridemo do zanimive cene - točno 1155€.

Ali drugače - z TČ ne boš porabil nič manj, kot z plinom. Je pa seveda vprašanje v katero smer se bodo gibale cene plina in elektrike.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.720
6.728
113
pri taščici
Gargy
Kdor je lani placeval elektriko po 16,5c, jo bo letos po 30 in drugo leto po pol evra.
Jaz sem jo lani placeval po manj kot 10c.
V ceni surs je najbrz se delez prikljucne moci ki na znesku poloznice znasa cca 1/3