potem pa nikar jamrat o porabi... mene sploh ne moti tistih 10 sekund. me pa moti če plačujem nekaj kar ne potrebujem. tudi če je 1 cent več. verjetno neka motnja
Porabi česa? Energije ali denarja? Kdor pac ze jamra nad tem.
potem pa nikar jamrat o porabi... mene sploh ne moti tistih 10 sekund. me pa moti če plačujem nekaj kar ne potrebujem. tudi če je 1 cent več. verjetno neka motnja
Gargy
Kdor je lani placeval elektriko po 16,5c, jo bo letos po 30 in drugo leto po pol evra.
Jaz sem jo lani placeval po manj kot 10c.
V ceni surs je najbrz se delez prikljucne moci ki na znesku poloznice znasa cca 1/3
Samo tako za spotoma, a ti veš koliko palet drv rabiš za ekvivalent 2500l olja? Samo tako zaradi prostora skladiščenja. Pa ponavadi se kurijo suha, to pomeni, da rabiš imeti drva na dvorišču za 2 zimi, da kuriš suha. Razen če kupuješ drva iz sušilnice. Če kupiš taka, si skoraj na istem kot olje.Prišel je neizogibni čas, da nafta končno in dokončno leti ven, pa če moram kurit taborni ogenj sred dnevne gre nafta sam še v avto in kamper. Bi letela že leta nazaj, pa je moja tašča neizmerno čustveno navezana na njo. Sicer smo prejšnjo porabo pred letom 2010 skoraj prepolovili s sodobnim kotlom na olje, novimi okni v spodnjem stanovanju iz prej 4000l na sedaj 2000l do 2500l. Seveda je pa dons cena že prek 1,4 EUR za liter, kar pa nikakor ni več hec.
Ideja je vplinjevalni kotel na polena z možnostjo razširitve na pelete skupaj z ustreznim zalogovnikom in TČ za sanitarno vodo. Tadrage možnosti (Froling in ETA) so mi znane in poznane. Mi je pa padel v oči Seltronov uplinjevalni kotel, pa me zanima, če ima kdo izkušnje z njim. Sedaj imam Seltronov kotel na olje z njihovim regulatorjem WDC 20 in sem zelo zadovoljen. Se bo treba pa kar hitro odločit, da se uspemo prijavit na tanov razpis EKo sklada.
Ali drugače - z TČ ne boš porabil nič manj, kot z plinom. Je pa seveda vprašanje v katero smer se bodo gibale cene plina in elektrike.
Skoraj na istem kot olje....ti pa res nimaš blage veze o čem govoriš. Tko za spotoma poglej koliko je liter olja trenutno. In ja, ekvivalent, če vzameš v računico bukova drva je tam nekje 15 kubikov, kar po najdražji ceni trenutno (dostavljeno na paleti direkt v drvarnico) znese 1200 EUR, po današnji ceni pride pa 2500 litrov olja z dostavo prek 3600 EUR do jeseni pa bogve kam pridemo. Seveda imaš pa pri drvih opcije v smislu več narediš, manj plačaš, česar pri olju ni. Brez skrbi, dobro premišljeno že 12 let nazaj, zdaj je pa še bolj.Samo tako za spotoma, a ti veš koliko palet drv rabiš za ekvivalent 2500l olja? Samo tako zaradi prostora skladiščenja. Pa ponavadi se kurijo suha, to pomeni, da rabiš imeti drva na dvorišču za 2 zimi, da kuriš suha. Razen če kupuješ drva iz sušilnice. Če kupiš taka, si skoraj na istem kot olje.
Šparat s začne pri malih položnicah.Zanimiva debata: vode porabiva v hiši cca 5-6m3 na mesec, skupaj s kanalščino za cca 25€, elektrike ales cuzamen cca 30€, skupaj manj kot kabelski trojček in dve "super ugodni" mobilni naročnini.
Dajmo se malo zamislit!
Plačaš jo pa vseeno, in to dvojno (poraba+kanalščina).voda tudi ne gre v nič, gre dol po bregu, sosedu, izhlapi, in podobno.
Marsikdo ima, pa potem ne uporablja za ta namen (deževnica).pralni stroj
Ajde malo sem pretiraval, samo frišna drva na paleti z dostavo so danes 210 eur z dostavo. Ne vem kje si našel tvojo ceno. Ceneje jih ni oz imajo stare cene oz so brez zaloge. Za 15m3 rabiš 8 palet, kar je malo več kot 1200 po tvoji računici. Ceneje jih dobis od "lokalnega" kmeta, samo je spet dostava, s katero te obrije.Skoraj na istem kot olje....ti pa res nimaš blage veze o čem govoriš. Tko za spotoma poglej koliko je liter olja trenutno. In ja, ekvivalent, če vzameš v računico bukova drva je tam nekje 15 kubikov, kar po najdražji ceni trenutno (dostavljeno na paleti direkt v drvarnico) znese 1200 EUR, po današnji ceni pride pa 2500 litrov olja z dostavo prek 3600 EUR do jeseni pa bogve kam pridemo. Seveda imaš pa pri drvih opcije v smislu več narediš, manj plačaš, česar pri olju ni. Brez skrbi, dobro premišljeno že 12 let nazaj, zdaj je pa še bolj.
Kaj ti samo ruter laufa in 24 inčni tv?Zanimiva debata: vode porabiva v hiši cca 5-6m3 na mesec, skupaj s kanalščino za cca 25€, elektrike ales cuzamen cca 30€, skupaj manj kot kabelski trojček in dve "super ugodni" mobilni naročnini.
Dajmo se malo zamislit!
Tale 210€ je pa malo huda, glede na to da jih ima Bauhaus po 90€ kubik... Na bolhi jih pa prodajajo po 70€ kubik.Ajde malo sem pretiraval, samo frišna drva na paleti z dostavo so danes 210 eur z dostavo. Ne vem kje si našel tvojo ceno. Ceneje jih ni oz imajo stare cene oz so brez zaloge. Za 15m3 rabiš 8 palet, kar je malo več kot 1200 po tvoji računici. Ceneje jih dobis od "lokalnega" kmeta, samo je spet dostava, s katero te obrije.
Itak, da so drva v primerjavi z oljem pol cenejša.
Še vedno boš pa rabil olje za takrat, ko te/vas ne bo doma, razen če se bo tašča z drvmi ukvarjala.
Ne. Mislim, da smo z napravami vsaj povprečno, če ne celo nadpovprečno preskrbljeni.Kaj ti samo ruter laufa in 24 inčni tv?
A ti ločiš paleto 1.8m3 od palete z 1m3?Tale 210€ je pa malo huda, glede na to da jih ima Bauhaus po 90€ kubik... Na bolhi jih pa prodajajo po 70€ kubik.
Drva za ogrevanje v paleti (100% bukev, 1 x 1 x 1 m, dolžina: 33 cm)
Obnovljiv vir energije Eden najcenejših virov energije Hitro in enakomerno gorenje Primerno za ogrevanje in pripravo hranewww.bauhaus.si
Dostava za eno paleto pa tudi ni 120€...
Mogoče sem pa s tvojo taščo v navezi.Močno si pretiraval. Peleti dečko, peleti, če bo potreba, pa mislim da je ne bo, ker tašča nikol ne bo sama doma. Ravno za subvencijo dobiš dodatno kurišče na pelete, ki se enostavno prigradi zraven. Olje gre baj baj. Cene po kubiku drv se pa gibajo med 70 in 80 EUR in kle okol nas je kmetov ki prodajajo drva ko toče, veze pa tud obstajajo. Dostava pa 20 EUR na furo pr sosedu al si pa kombi sposodiš čez vikend. A je tebe moja tašča najela, da navijaš za olje ker ona mi take prbija. Ogrevanje na drva je po teh cenah nafte več kot pol cenejše od olja, pa če vzameš drva po tvojih zlatarskih cenah in če bom res pokuril 15 kubikov...mimgrede, paleta ma 1,8 kubika in dobiš jo tam nekje za 160 EUR. Seveda ne kle, kjer ti limaš in sodobna peč papa polmetrska polena.
Da ne omenjam možnosti goli, itak svaku vsako leto pomagam delat drva, če ne podira sam, pa naroči kamion goli, ni vrag da ne pripeljejo še prikolce zame, pa nardiva drva še zame. Tist je pa še cenej. Tko da dec, brez skrbi zame, mam jest že leta premišljeno, sam zdej je pa res tok vrag odnesu šalo, da tud tašča nima več šans da bi minirala stvar, ker enostavno nima keša za natankat cisterno.
Drugač pa ti nisi z mojo taščo na vezi , ta tvoja mantra je šla, remember