Energetska preskrba gospodinjstev

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.211
113
Bo 1 meter že kar dovolj, mogoče manj, če je dovolj za pitno vodo. Mogoče je pa tudi malo odvisno od lokacije.

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.022
843
113
ok z vso resnostjo - koliko vas ima deževnico za splakovanje,... ?
da o tem kaj to potegne za sabo (rezervoar, črpalka, ločen vodovod po hiši...) sploh ne razmisljam?

pri nas lovimo deževnico v uno "1000l" kocko.. za vrt, travo, drevje - vrh glave.. da bi šel pa zarad tega delat dr-mr po hiši mi je pa mal tko...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
da o tem kaj to potegne za sabo (rezervoar, črpalka, ločen vodovod po hiši...) sploh ne razmisljam?

pri nas lovimo deževnico v uno "1000l" kocko.. za vrt, travo, drevje - vrh glave.. da bi šel pa zarad tega delat dr-mr po hiši mi je pa mal tko...
Mislim da je bolj pogosta opcija da se naredi ločen vodovod za splakovanje, ki je vezan na studenec. Vsaj sam poznam par ljudi, ki ima to. Sam sicer nisem šel v to opcijo.

Adaptacija obstoječe hiše seveda tukaj ne pride v poštev, to se navadno vnaprej planira pri novogradnjah.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113

Pred mnoooogimi leti sem pralni stroj in wc priklopil na ločeno vodo. Poraba pitne vode je šla iz 12m3 na 6m3/mesec. Pač potegneš cev povrhu, gledaš jo itak samo tapru mesec, pol jo pa sploh ne porajtaš več.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113

Kar nekaj. Investiciha je samo kakšno črpalko imaš par 100 do 500 €.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.909
6.545
113
Tle sem se pa jaz zabunila, da necem dezevnice. Je bil tak hype to 10 let nazaj, ko un integriran sesalec. Imava pa od prej na parceli rezervoar ene 6m3. Pa dalansva cevi napeljati, samo so trenutno prevezane tako da gre hladna voda notri. Sem pa pustila to samo za vrt zalivati, avto prati pa wc splakovati. Nimam pa to napeljano v pralca, pomivalca in ne vem kam se vse so to ljudje tiscali. Tako da lahko damo eno crpalko vmes pa cevi pretakanemo v kurilnici, ampak sele ko bo sla voda tja, kamor gredo danes energenti.

Seveda govorimo o tem, da se je teh par cevi potegnilo tekom gradnje. Da bi sla razbijati kaj zaradi tega, ni govora.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.555
10.775
113
Bo 1 meter že kar dovolj, mogoče manj, če je dovolj za pitno vodo. Mogoče je pa tudi malo odvisno od lokacije.
bolj te da je dost "pretočno", da zadeva ne zastaja...zdaj pa bodi pameten, bo tem vremenu. Pa zima je kar problem za deževnico ali pa potem ko vseče cvtni prah, da se greš pa neko specialno filtriranje je pa spet znanost zase.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.456
3.556
113
Nimam pa to napeljano v pralca, pomivalca in ne vem kam se vse so to ljudje tiscali.
Včasih so ljudje cote prali na najbližnjem grabnu. Danes zgleda da mora biti voda razkužena vseh mikrobov in mineralov fraj, da je dobra za džoging majčke prat.
Deževnica, voda iz štirne ali bližnji studenec za pomivalca glih ni, za pralni stroj je pa perfektna. Jaz imam še 10mikronski filter vmes tako, da sem ziher, da kakšna riba ne zaplava not. Če bi bila samo za wc še tega nebi dajal vmes.

• Haha
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.490
113
Včasih so ljudje cote prali na najbližnjem grabnu. Danes zgleda da mora biti voda razkužena vseh mikrobov in mineralov fraj, da je dobra za džoging majčke prat.
Deževnica, voda iz štirne ali bližnji studenec za pomivalca glih ni, za pralni stroj je pa perfektna. Jaz imam še 10mikronski filter vmes tako, da sem ziher, da kakšna riba ne zaplava not. Če bi bila samo za wc še tega nebi dajal vmes.
Včasih so se ljudje tud umival "pr tanajboljšem" pred mašo ob nedeljah vsi v istem čebru. Čudn, da ne počnemo tega dons....

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in Jabe

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.909
6.545
113
nehite. tam, kjer je nemenabijat črto potegnil med ok in neok, tam je prav...

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.553
1.146
113
Jaz imam tudi predpripravo na 3 x kotličke, zunaj za vrt in če se ne motim, sem dal notri še eno vrtno pipo nad "veliko korito", to je pa to. In sedaj hladna pitna voda notri. Če bom kdaj aktiviral 10m3 cisterno, bom še travo se lotil zalivat in malo me kapljično zalivanje vrta zanima, le hobi in da bo potem poraba tiste vode. Za bazen kupim vodo čez števec. Pitno. Voda, vse štiri postavke, je pri nas slabe 2€ / m3.

Se mi pa to, poleg hobi scene, zdi tudi fino. Voda bo do določene višine iz štirne tekla po fiziki, potem imam zajem. V hiši imam 2 x toplozračno kaminsko peč. Za centralno talno imam avto kot agregat, pelje celo kurilnico. Drva so doma, kotliček je, kamin za peko na kamnu je. Točno zraven štirne 5 x 1 x 2 imam zidano "pravo" prezračevano klet, v kateri je 9 ali 10 mesecev med 5 in 10°C, pa take off grid scene za kratka obdobja.

To sem vse pretuhtal sam in delal low budget, zato sem pa pozabil dati termo izolac. proti tej kleti in sedaj v cisterni še ni vode, ker potem ta klet kondenzira poletna dva meseca. Sem probal, videl napako, izpraznil in sedaj čaka to, bom enkrat že doizoliral in premazal s tesnilom.

To je vse novogradnja scena in razmišljanje ene 10 let. Ker so bile low budget fore, sploh ni bilo kakšnih hudih razprav doma. Se opravičujem, ker sem se razpisal, zdi se mi pa, da paše nekak v temo.

• Všeč mi je
Reactions: Ateis in Gavran

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.553
1.146
113
Sam sem gledal takšne za ranga 200€ v baubau s pet let garancije, samo potem sem razvijal dalje ideje še o 80l ekspanziji za manj zagonov pumpe, pa v eno zvočno izolirano omaro jo postavit itd. investicija je trenutno v banovcih zaradi pomanjkanja časa :)

• Všeč mi je
Reactions: sajkek