Energetska preskrba gospodinjstev

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
Jaz pa bom še tretjič napisal da to preprosto ni res. Baterije še "novega" mesečnega netmeteringa ne bodo ublažile. Blažijo lahko samo dnevne cikle.

Glavni problem letnega netmeteringa je nesorazmerna življenjska doba proizvedenih viškov, ki jih nikakor ne moreš skladiščiti (ne z baterijami, ne z jezovi, ne s črpalnimi elektrarnami...).
pol pa rečimo drugače...

vse solarne na deponijo v ponedeljek in rešeno. Kak bo zgledal torek?

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in MrDaco

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
en je rekel excel...
pa sem svojega zakurblala.

Torej leto 2022:
Poraba elektrike 11581kWh.

1) brez SE: obremenitev omrežja z vsemi svojimi 11581kWh.
2) s SE: Direktne porabe je bilo 3132kW, torej sem zdaj omrežje v vse smeri obremenila zgolj za 8449kWh.

Drekam bistveno manj kot brez SE. Največji moralizatorji pa zgolj drekajo.

Kar se bo seveda pravično poznalo tudi pri položnici, ko bom čez poletje kamot lahko znižala 2. blok in plačevala manj kot brez SE :evil: Pozimi pa pač enako kot vsi ostali drekači z ali brez SE.
ti imaš že v osnovi problem da si na 3000 kwh prepotratna na letni ravni. Vsaj. :evil:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ja, 75% si pa porabil takrat, ko si mel s strehe nulo. Od kje misliš pa da tisto pride, božiček prinese? Sončnice niso ničesar reševale, ampak samo smetile po omrežju, ker omrežje ni za to prilagojeno in se ga ne da prilagodit čez noč.

Dej si svojo bajto predstavljaj in vodovodno omrežje not. Čez noč jo spremeni tako, da boš iz pipe pod umivalnikom v kuhinji in pri pipi za polnit centralno rabil pretoke kot iz hidranta (indukcija TČ), en konkreten potok vode (tvoja sončnica na sončen dan) pa priklopi kar preko vrtne pipe. Priključek naj ti pa zdrži vse kar bo mimo vrtne pipe steklo, pa naj napaja še za takrat, ko bo vrtna pipa suha.
Tisto naj pa prinese propeler. Al pa voda.
Aja, to da jen udi smeti omrezje ker ni stalni vir elektrike(ni vetra, susa..)
Pa.dinamicna cena elektrike (, kar bo prej ali slej, ne samo omreznine v 5. ČB)
Ce TE in JE delajo s stalno močjo in ne smetijo omrezja, me zanima kaj se zgodi z njihovo.elektriko ponoci in preko vikenda ko je pol manjsa.poraba elektrike?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Še vedno smo pri terminu BLAŽIJO. A ti razumeš kaj je blaženje in kaj je izničenje nečesa? Jasno je da problem ostane a le v manjšem obsegu.
Še enkrat - tudi z baterijami lahko blažiš zgolj za par dni gor/dol. Dnevno blaženje se ne prenese na mesečno blaženje in mesečno blaženje se ne prenese na letno raven.

Sezonskih zamikov, s katerimi se marsikdo tukaj hvali pa žal ne gre blažiti. In to je ta del subvencije, ki je ne moreš z nobeno trenutno znano tehnologijo premostiti.

Še analogija: ti lahko v službi delaš tu pa tam kako naduro in greš kak dan potem prej domov. Ne moreš pa delati dvojnih izmen poleti in biti pozimi doma.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Tisto naj pa prinese propeler. Al pa voda.
Aja, to da jen udi smeti omrezje ker ni stalni vir elektrike(ni vetra, susa..)
Pa.dinamicna cena elektrike (, kar bo prej ali slej, ne samo omreznine v 5. ČB)
Ce TE in JE delajo s stalno močjo in ne smetijo omrezja, me zanima kaj se zgodi z njihovo.elektriko ponoci in preko vikenda ko je pol manjsa.poraba elektrike?
Vetrnice so dosti stabilnejši vir energije kot pa sonce, zato se ne tretira kot smet v omrežju.
Da pa po tvoji logiki TE in JE ne smetijo po omrežju, pa Hanzijem ponoči luči po vasi in po mestih gorijo za brezveze, da pokurijo štrom. Kaj res misliš, da je javna razsvetljava zato, da komarje zbirajo na lučeh?

• Haha
Reactions: jonny77

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Saj vsi vemo kaj tebe teži. Še enkrat, problem ostane, a v manjšem obsegu. Kako ta manši obseg reševat, pa predlagam naj ga rešijo tisti, ki so ga ustvarili. Nihče ni uporanikom držal kalašnika na vrat, ko so kupovali SE. Se razumema? S tem tu hočem povedat, da niso kupci SE krivi. Tudi oni niso butli, ki niso znali predvidet scenarija ki se dogaja v elektrodistribuciji. Niti ni to njihova naloga, še manj pa dolžnost.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi in jonny77

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
Še enkrat - tudi z baterijami lahko blažiš zgolj za par dni gor/dol. Dnevno blaženje se ne prenese na mesečno blaženje in mesečno blaženje se ne prenese na letno raven.

Sezonskih zamikov, s katerimi se marsikdo tukaj hvali pa žal ne gre blažiti. In to je ta del subvencije, ki je ne moreš z nobeno trenutno znano tehnologijo premostiti.

Še analogija: ti lahko v službi delaš tu pa tam kako naduro in greš kak dan potem prej domov. Ne moreš pa delati dvojnih izmen poleti in biti pozimi doma.
Ocitno sem glup, je 1 vec od 0?

• Haha
Reactions: nemenabijat

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Vse tiste, ki so si zamislili sončnice in še posebej tiste, ki so predlagali netmetering sterat v morje z ... takrat, ko je to najbolj mrzlo.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Saj vsi vemo kaj tebe teži. Še enkrat, problem ostane, a v manjšem obsegu. Kako ta manši obseg reševat, pa predlagam naj ga rešijo tisti, ki so ga ustvarili. Nihče ni uporanikom držal kalašnika na vrat, ko so kupovali SE. Se razumema?
Problem ostane v enakem obsegu. Tvoja osnovna predpostavka, da obstaja zgolj en problem, žal ne drži.

Imaš dnevna nihanja in imaš sezonska nihanja. To dvoje je povsem drugačno in se ju tudi rešuje na povsem drug način. In baterije žal niso način za reševanje sezonskih nihanj.

• Všeč mi je
Reactions: sad in nemenabijat

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Ok, dajmo malo številk na "mizo": koliko je inštalirane moči po netmetering sistemu. Kolikšen delež to predstavlja v proizvodnji? Kolikšna je moč celotnega EE sistema SLO? Ker je sedaj netmetering postal slepo črevo pomeni, da rasel ne bo več in celo njegovo razmerje do ostalih virov se bo manjšalo tako absolutno kot relativno a ne bo s tem njegov greh postajal vse bolj obroben?

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
ja, ampak to je ekonomska postavka, kako se stvari obračunavajo, nima veze z obremenitvijo omrežja. Lahko bi nehali počasi to dvoje mešati.
Res ne? Kaj pa ko Franca zakurbla grelce, ker viškov pa že naumo šenkal? To povzroči letni net metering in je dejansko ekonomsko nevzdržen. Prodajal so vam sončnice z namenom da bi plačevali manj, v resnici bomo zaradi sončnic vsi skupaj plačevali krepko več. Ampak ti kar še naprej tišči glavo v pesek. Pa TČjke niti niso problem, če se jih seveda montira zgolj in samo v hiše po vzoru tvoje, pa vemo da temu zadnja leta ni bilo tako, sam na naši ulici so zrasle sončnice na starih hišah brez izolacije, zuni se pa derejo močne TČjke, lastniki se pa hvaljo, da pozim kurjo kar so polet pridelal. Ko jih vprašaš, kje majo pridelk shranjen, te pa čukast gleda. Večja težava pa prihaja z množično uporabo električnih vozil. Ko bo cela vas vštekala po dva avta na bajto bo hitr konc lušnega. Ko bo, če bo možno električno energijo učinkovito shranjevati, bo zadeva seveda drugačna, ampak do tja je še dolga in še takrat ne bomo mogli met vsi vsega na štrom. Ampak tebi se pač ne da kej dost dopovedat, ker v tem smislu vidiš do svojga praga, pa mogoče še do moževih staršev, dlje pa ne.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Problem ostane v enakem obsegu. Tvoja osnovna predpostavka, da obstaja zgolj en problem, žal ne drži.

Imaš dnevna nihanja in imaš sezonska nihanja. To dvoje je povsem drugačno in se ju tudi rešuje na povsem drug način. In baterije žal niso način za reševanje sezonskih nihanj.
No vidiš... prišel si od splošnega problema, do sezonskega... saj bo šlo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
ti imaš že v osnovi problem da si na 3000 kwh prepotratna na letni ravni. Vsaj. :evil:

to pa je problem za omrežje lahko, ni pa to problem za aktiviste v tej temi, ki jih moti vse ostalo pod pretvezo "skrbi" za omrežje. njih motijo samo sončnice, s katero sem zdaj tisti "vsaj" znivelirala na sprejemljivih 8,5MWh.

in za vse don kihote še enkrat - za vsako stvar na tem svetu se vpelje enaka rešitev! torej je aksiom tipa sonca po dežu, ampak dajmo na primeru sončnic.
vsakršno vpitje po "fer urejanju" situacije, kot je bilo tu par sončnic, vedno rezultira na pavšalnih spremembah za vse. Navijanje, da je treba štrafat par komadov, je brezplodno in ne prinese nič denarja. Je pa lep izgovor, da se s podporo raje uvede neko spremembo, ki se seveda tika vseh, zaokroženo navzgor. Šele na masi se nekaj pobere. To vas je potrebno vedno znova spomniti.

• Všeč mi je
Reactions: zakajaltersuxu