Energetska preskrba gospodinjstev

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Mi pa ni jasno, kako tega tolk ljudi ni predvidel. Vsakmu bi mogl bit iz OŠ ven jasno, da če češ štrom, se mora v istem hipu nekje neki vrtet. Poletne viške so kurli pozim in ponoč filal avte, dajal kolegom, noben ni pa pomislu, da mora en te njihove viške proizvest v času ko njihova streha daje 0. Polet je blo pa od teh viškov več težav kot koristi. Kako ste mislil da bo to šlo dolgoročno, mi ni jasno.

header

Fizikalc
28. okt 2013
559
33
28
Mi pa ni jasno, kako tega tolk ljudi ni predvidel. Vsakmu bi mogl bit iz OŠ ven jasno, da če češ štrom, se mora v istem hipu nekje neki vrtet. Poletne viške so kurli pozim in ponoč filal avte, dajal kolegom, noben ni pa pomislu, da mora en te njihove viške proizvest v času ko njihova streha daje 0. Polet je blo pa od teh viškov več težav kot koristi. Kako ste mislil da bo to šlo dolgoročno, mi ni jasno.
Poletne viške še vedno kurimo pozimi. Zato, ker lahko.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Jaz bi najraje na vhodu montiral en meter, ki bi me preko push notificationov obveščal o prekoračitvi, pa potem ročno izklopim tistega porabnika, za katerega vem, da v tistem trenutku ni poteben. V advanced stopnji pa po 5 minutah brez odziva začne sam zmanjševati porabo na prednastavljenih napravah.
Logično bi bilo, da te ne morejo kaznovati za prekršek, za katerega ne veš (ne moreš ugotoviti), da si ga storil.
V avtu nastavim tempomat na petdeset, in nisem v prekršku. Pa še števec mi stalno nasproti kaže koliko hitro vozim.
Torej bi moral imeti električni števec v kuhinji nad šporhetom, in ne zunaj hiše, da bi ga lahko imel stalno na oki.
Kako naj ugotovim presežek, če dobim račun za to komaj konec meseca.?
Jaz sproti vidim na telefonu. Trenutno, kmalu (po updateu) pa še tekoče povprečje trenutnega intervala.
Pa SE, polnilnico, TČ, baterijo in še kaj sam krmili, za ostalo bo pa opozorilo, da si v tekočem intervalu blizu ali čez povprečje (in pač nekaj, akr ni avtomatsko nadzirano,s am ugasneš).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Tu je zgolj ekonomski problem. Vsem je jasno, da je letni netmetering subvencija - kuriš elektriko ko je draga in jo proizvajaš ko je poceni. Ampak to razliko v ceni v končni fazi nekdo plača in ta del se ne more vleči v nedogled.
Saj se ne bo. Ene 20 let, pa bodo te SE out. AL pa še prej, če bo treba. Npr. subvencija za hranilnik, če se odpoveš net-meteringu.
Pa razlika v ceni elektrike itak ni problem, tu gre za vprašanje omrežnine in obremenitve omrežja. In omrežnina gre zdaj krepko gor tudi za tiste v letnem net-meteringu.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Jaz sproti vidim na telefonu. Trenutno, kmalu (po updateu) pa še tekoče povprečje trenutnega intervala.
Pa SE, polnilnico, TČ, baterijo in še kaj sam krmili, za ostalo bo pa opozorilo, da si v tekočem intervalu blizu ali čez povprečje (in pač nekaj, akr ni avtomatsko nadzirano,s am ugasneš).
Ti imaš to, ker imaš SE in je ta oprema prišla z njo. Če je nebi imel, bi hitro napisal en tak butast post, kot sem ga jaz enega pred tem.

• Všeč mi je
Reactions: Samo Svoj

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
In prvi ki bi na to morali pomislit so oni v Bruslju. Torej počasi priznavamo, da nas vodijo butli brez opravljene OŠ.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
Ni ravno vse črno-belo.
Jaz sem letos porabil 35% oz 7,11MWh direktno iz sončne.
Na firmi pa okrog 65%. Cca 100MWh. Tu sicer nimam letnega obračuna ampak prodajam oz. podarjam viške.

Lani so sončne "reševale" hidro in jedrske, ko ni bilo vode zaradi suše. Letos je vode več kot dovolj zato je tudi cena EE temu primerna.

Mogoče bo drugo leto spet dovolj poceni plina,
ja ruse se bo dalo stisnit za jajca.... in bodo SE spet nepotrebne do naslednje vojne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ce bi bile SE tak problem potem bi ob soncu bila elektrika "zastonj"
Tako je pa "najdrazja" .
Malih SE se je nabralo dovolj, da opazno rezejo bogato.namazno potico velikim pozeruhom na tem podrocju.
Ker pa so ti veliki pozeruhi bili prevec pozresni v startu, so dovolil montazo subvencioniranih TC.
Te TC jih bistveno bolj motijo kot pa SE.
Ce jih moja SE poeto preko vikenda tako moti (,negativna cena elektrike) jo lahko na daljavo odklopijo. Ob pogoju da imam takrat zastonj elektriko.

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo in MrDaco

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Sicer sem toliko "posten" da ob soncbih vikendih filam baterijo EV in proizvodbja SE preko vikenda ne pokrije porabe elektrike preko vikenda (razen v res lepem vikendu, dokler si se enega EV ne omislim, takrat bo se bo pa se ta polnil v nedeljo/soboto.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Ni ravno vse črno-belo.
Jaz sem letos porabil 35% oz 7,11MWh direktno iz sončne.
Na firmi pa okrog 65%. Cca 100MWh. Tu sicer nimam letnega obračuna ampak prodajam oz. podarjam viške.

Lani so sončne "reševale" hidro in jedrske, ko ni bilo vode zaradi suše. Letos je vode več kot dovolj zato je tudi cena EE temu primerna.

Mogoče bo drugo leto spet dovolj poceni plina,
ja ruse se bo dalo stisnit za jajca.... in bodo SE spet nepotrebne do naslednje vojne.
Ja, 75% si pa porabil takrat, ko si mel s strehe nulo. Od kje misliš pa da tisto pride, božiček prinese? Sončnice niso ničesar reševale, ampak samo smetile po omrežju, ker omrežje ni za to prilagojeno in se ga ne da prilagodit čez noč.

Dej si svojo bajto predstavljaj in vodovodno omrežje not. Čez noč jo spremeni tako, da boš iz pipe pod umivalnikom v kuhinji in pri pipi za polnit centralno rabil pretoke kot iz hidranta (indukcija TČ), en konkreten potok vode (tvoja sončnica na sončen dan) pa priklopi kar preko vrtne pipe. Priključek naj ti pa zdrži vse kar bo mimo vrtne pipe steklo, pa naj napaja še za takrat, ko bo vrtna pipa suha.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
Si še kar na črno-belo?

Subvencija je s tem da proizvodnja in poraba nista usklajeni in tudi to bo kmalu bolje z baterijami.
Hvala vsem vam in sebi, da mi sofinancirate nekaj elektrike ko je SE 0.
SE sem plačal s svojim in ne tvojim denarjem.
OVE in SPTE placujem isto kot ti.
Omrežnine bom plačal isto kot ti.

Drv imam zastonj za 30 his pa žal ni prostora za takšen način ogrevanja kot ga imaš ti.

nemenabijat

bom jaz vas
7. feb 2011
4.491
3.589
113
Ja, 75% si pa porabil takrat, ko si mel s strehe nulo. Od kje misliš pa da tisto pride, božiček prinese? Sončnice niso ničesar reševale, ampak samo smetile po omrežju, ker omrežje ni za to prilagojeno in se ga ne da prilagodit čez noč.

Dej si svojo bajto predstavljaj in vodovodno omrežje not. Čez noč jo spremeni tako, da boš iz pipe pod umivalnikom v kuhinji in pri pipi za polnit centralno rabil pretoke kot iz hidranta (indukcija TČ), en konkreten potok vode (tvoja sončnica na sončen dan) pa priklopi kar preko vrtne pipe. Priključek naj ti pa zdrži vse kar bo mimo vrtne pipe steklo, pa naj napaja še za takrat, ko bo vrtna pipa suha.
Škoda truda, ker eni ne razumejo ne vode in ne elektrike. Prepričanega prepričevat je zguba cajta.

19. jul 2007
2.894
1.609
113
....
Subvencija je s tem da proizvodnja in poraba nista usklajeni in tudi to bo kmalu bolje z baterijami.
....

Tale tvoja trditev ne drži.
Vsakdo, ki zna uprabljati vsaj excel in ki zna dati osnovne podatke skupaj (poraba, proizvodnja, kapacitete baterij), da še par optimističnih faktorjev skupaj, vidi da brez revolucionarnih prebojev zadeva ni izvedljiva.
Še trditev, da bo fuzija rešila energetske težave, je bolj realistična.

• Všeč mi je
Reactions: sad