Energetska preskrba gospodinjstev

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Res ne? Kaj pa ko Franca zakurbla grelce, ker viškov pa že naumo šenkal? To povzroči letni net metering in je dejansko ekonomsko nevzdržen. Prodajal so vam sončnice z namenom da bi plačevali manj, v resnici bomo zaradi sončnic vsi skupaj plačevali krepko več. Ampak ti kar še naprej tišči glavo v pesek. Pa TČjke niti niso problem, če se jih seveda montira zgolj in samo v hiše po vzoru tvoje, pa vemo da temu zadnja leta ni bilo tako, sam na naši ulici so zrasle sončnice na starih hišah brez izolacije, zuni se pa derejo močne TČjke, lastniki se pa hvaljo, da pozim kurjo kar so polet pridelal. Ko jih vprašaš, kje majo pridelk shranjen, te pa čukast gleda. Večja težava pa prihaja z množično uporabo električnih vozil. Ko bo cela vas vštekala po dva avta na bajto bo hitr konc lušnega. Ko bo, če bo možno električno energijo učinkovito shranjevati, bo zadeva seveda drugačna, ampak do tja je še dolga in še takrat ne bomo mogli met vsi vsega na štrom. Ampak tebi se pač ne da kej dost dopovedat, ker v tem smislu vidiš do svojga praga, pa mogoče še do moževih staršev, dlje pa ne.
Vse poti vodijo v Bruselj.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Kako, da so ravno sedaj vršne moči postale problem. Se mar do sedaj niso porabniki priklapljali in odklapljali tako, da je nekje nekdo nekaj vključil drugje pa nekdo nekaj izključil in se je poraba v danem trenutku le za delček spremenila?

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Jabe problem tistih 3 tisočev je, da niso bili odvzeti iz omrežja in si s ga s tem zmedla.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
Res ne? Kaj pa ko Franca zakurbla grelce, ker viškov pa že naumo šenkal? To povzroči letni net metering in je dejansko ekonomsko nevzdržen. Prodajal so vam sončnice z namenom da bi plačevali manj, v resnici bomo zaradi sončnic vsi skupaj plačevali krepko več. Ampak ti kar še naprej tišči glavo v pesek. Pa TČjke niti niso problem, če se jih seveda montira zgolj in samo v hiše po vzoru tvoje, pa vemo da temu zadnja leta ni bilo tako, sam na naši ulici so zrasle sončnice na starih hišah brez izolacije, zuni se pa derejo močne TČjke, lastniki se pa hvaljo, da pozim kurjo kar so polet pridelal. Ko jih vprašaš, kje majo pridelk shranjen, te pa čukast gleda. Večja težava pa prihaja z množično uporabo električnih vozil. Ko bo cela vas vštekala po dva avta na bajto bo hitr konc lušnega. Ko bo, če bo možno električno energijo učinkovito shranjevati, bo zadeva seveda drugačna, ampak do tja je še dolga in še takrat ne bomo mogli met vsi vsega na štrom. Ampak tebi se pač ne da kej dost dopovedat, ker v tem smislu vidiš do svojga praga, pa mogoče še do moževih staršev, dlje pa ne.

Kaj pa ko Jabe porabi, kolikor rabi neodvisno od tega, koliko SE pridela. leta 2021, ko še ni bilo SE do novembra na strehi se je porabilo 12034kWh, leta 2022 11581kWh, letos do sedajle 9867kWh. Zdaj daj pa še ti neizmišljene cifre od te tvoje France, ki je primerna zgolj za šank debato, da podpre tvoj point. Nekaj je pač treba, pa čeprav se izmislit. Pa to je zgolj moja poraba, koliko sem pa manj omrežja obremenjevala, ki te tako skrbi, je pa zgoraj napisano, da ne bom še enkrat. To so konkretne cifre sicer case reporta, ampak ti pa še tega nimaš.

seveda vsi plačujemo več. vedno bomo VSI plačevali več. to je ves point, drugače niti ne gre. Vsak račun družbe pa se razdeli na celotno družbo, od posameznikov je premalo denarja. to je zmeraj tako! zdaj pa glupa jaz, ki stremim, da od tega nekaj tudi imam ali ti, ki samo plačuješ. spremembe in računi za njih pa vedno bodo, ustavil v času se ne boš, pa če se na trepalnice mečeš.

piagolo

Guru
22. nov 2009
7.311
3.924
113
Nisi porabljata premalo. Le iz omrežja nisi odjemala, ko je to proizvajalo tudi zate. Torej je višek končal v pomijah.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
236
98
28
Nisi porabljata premalo. Le iz omrežja nisi odjemala, ko je to proizvajalo tudi zate. Torej je višek končal v pomijah.
Po moje butasto razmišljaš. Ni šlo v pomije, ampak so sosedje porabili. Pa je elektro prišparal na izgubah transformatorja. Omrežje pa je bilo obremenjeno le nekaj 100 metrov, od sončnice do sosedov. Drugace pa i bilo obremenjeno od "krškega do jesenic"

• Všeč mi je
Reactions: header

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
Ok, dajmo malo številk na "mizo": koliko je inštalirane moči po netmetering sistemu. Kolikšen delež to predstavlja v proizvodnji? Kolikšna je moč celotnega EE sistema SLO? Ker je sedaj netmetering postal slepo črevo pomeni, da rasel ne bo več in celo njegovo razmerje do ostalih virov se bo manjšalo tako absolutno kot relativno a ne bo s tem njegov greh postajal vse bolj obroben?
Zakaj seciraš problem? Že pri osnovah ne moremo naprej

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Kaj pa ko Jabe porabi, kolikor rabi neodvisno od tega, koliko SE pridela. leta 2021, ko še ni bilo SE do novembra na strehi se je porabilo 12034kWh, leta 2022 11581kWh, letos do sedajle 9867kWh. Zdaj daj pa še ti neizmišljene cifre od te tvoje France, ki je primerna zgolj za šank debato, da podpre tvoj point. Nekaj je pač treba, pa čeprav se izmislit. Pa to je zgolj moja poraba, koliko sem pa manj omrežja obremenjevala, ki te tako skrbi, je pa zgoraj napisano, da ne bom še enkrat. To so konkretne cifre sicer case reporta, ampak ti pa še tega nimaš.

seveda vsi plačujemo več. vedno bomo VSI plačevali več. to je ves point, drugače niti ne gre. Vsak račun družbe pa se razdeli na celotno družbo, od posameznikov je premalo denarja. to je zmeraj tako! zdaj pa glupa jaz, ki stremim, da od tega nekaj tudi imam ali ti, ki samo plačuješ. spremembe in računi za njih pa vedno bodo, ustavil v času se ne boš, pa če se na trepalnice mečeš.
Kakšen case report bi rada od mene? Je pa res, da boš imela ti večji problem od mene, če se omrežje sesuje, to pa.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
236
98
28
Res ne? Kaj pa ko Franca zakurbla grelce, ker viškov pa že naumo šenkal? To povzroči letni net metering in je dejansko ekonomsko nevzdržen.
Sicer računa od elektra že dolgo nisem gledal, mislim da je na njem cena energije še najmanjša, vse ostale postavke nanesejo precej več.
Po moje bi bilo tudi za elektro bolje, če lahko svoje viške ob koncu leta nekomu podaril. Elektro bi na računu pač dodal stroške omrežnine in vse ostalo.
Menim da se potem z viški v decembru nebi razmetavalo.
Takšno je pač moje mnenje

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
kalbo
Enega konkretnega neizmisljenega, ce hoces kolikor toliko resno biti vzet... Niti ne pricakujem statisticno relevantnega, ker ze en primer je problem. Ne zmisljuj se France, v glavnem, zato da bi podprl svoj point.

Ostalo pa ne bom komentirala. Ker je brez veze. Bav bavi pod posteljo so za otroke. Ko se bo omrezje sesulo, bomo imeli vsi težave. Tudi ti s svojo pečjo na drva. Eni smo to skos dali med žledom in se naucili, da manj/vec tukaj ni kaj dosti pomembno. Bolj I/O, ko pridemo do štroma. Lahko si pa domišljaš drugače, teoretiziraš in baba vangaš dalje. Čas bo pokazal, katera bojazen je bila utemeljena, samo malo potrpežljivosti je treba.

Kar se tice konkretno mene, ce ze sprasujes - lahko celo bajto na agregat priklopim. Vsteknem v garaži in prizgem bajto. Baje... se ni bilo prilike sprobat. Kako stvar bo treba ugasniti seveda, me pa ne bo zeblo, imela bom toplo vodo in lačni ravno tako ne bomo, pa še telefon bom lahko nafilala. Če bi že bila nuja... pa ti?

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Ce bi bile SE tak problem potem bi ob soncu bila elektrika "zastonj"
Tako je pa "najdrazja" .

C/P

"Nizke cene so že danes sredi dneva, med 12. in 14. uro. Takrat je na voljo veliko sončne in vetrne energije, ki jo je treba nekam spraviti. Že zdaj so na mednarodnih trgih tudi negativne cene – to pomeni, da ti plačajo, da uporabljaš njihovo elektriko," pojasnjuje Elesov strokovnjak.

• Haha
Reactions: jonny77

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
en je rekel excel...
pa sem svojega zakurblala.

Torej leto 2022:
Poraba elektrike 11581kWh.

1) brez SE: obremenitev omrežja z vsemi svojimi 11581kWh.
2) s SE: Direktne porabe je bilo 3132kW, torej sem zdaj omrežje v vse smeri obremenila zgolj za 8449kWh.

Drekam bistveno manj kot brez SE. Največji moralizatorji pa zgolj drekajo.

Kar se bo seveda pravično poznalo tudi pri položnici, ko bom čez poletje kamot lahko znižala 2. blok in plačevala manj kot brez SE :evil: Pozimi pa pač enako kot vsi ostali drekači z ali brez SE.

Ja če gledaš statistično in ne, če gledaš realno fiziko. Razumeti je namreč treba, ga je energetski sistem tog, ni kot elastika iz gat. To pomeni, da morata biti proizvodnja in poraba vsak trenutek (lahko rečeš na sekundo, česar excel seveda ne vidi) usklajena. Brez SE je poraba vsaj načeloma nihala med 0 in recimo štirimi kilovati, Ko pa je sonce, omrežje obremenjuješ z 11 kilovati (omrežju je vseeno, kam teče energija). In ga obremenjuješ poleti skoraj trikrat bolj kot prej, marsikdo pa kuri te viške pozimi in prav tako omrežje takrat obremenjuje mnogo bolj kot brez SE. Zato sončničarji drekate mnogo bolj kot ostali.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.135
5.078
113
Nuku`Alofa
Kako, da so ravno sedaj vršne moči postale problem. Se mar do sedaj niso porabniki priklapljali in odklapljali tako, da je nekje nekdo nekaj vključil drugje pa nekdo nekaj izključil in se je poraba v danem trenutku le za delček spremenila?

Ker so se vršne moči precej povečale. Primer - prej so se porabe kot si napisal nekako izravnavale. Sedaj pa imaš lahko na eni trafo postaji pet sončnic in tri polnilnice. Ko je sonce, avti pa v službi, je omrežje obremenjeno s proizvodnjo, ki za večkratnik presega prejšnje pogoje, ko pa se ponoči polnijo vsi avti, je spet omrežje obremenjeno (le da v drugo stran, kar je za omrežje vseeno) mnogo bolj kot prej.

• Všeč mi je
Reactions: sad

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
kalbo
Enega konkretnega neizmisljenega, ce hoces kolikor toliko resno biti vzet... Niti ne pricakujem statisticno relevantnega, ker ze en primer je problem. Ne zmisljuj se France, v glavnem, zato da bi podprl svoj point.

Ostalo pa ne bom komentirala. Ker je brez veze. Bav bavi pod posteljo so za otroke. Ko se bo omrezje sesulo, bomo imeli vsi težave. Tudi ti s svojo pečjo na drva. Eni smo to skos dali med žledom in se naucili, da manj/vec tukaj ni kaj dosti pomembno. Bolj I/O, ko pridemo do štroma. Lahko si pa domišljaš drugače, teoretiziraš in baba vangaš dalje. Čas bo pokazal, katera bojazen je bila utemeljena, samo malo potrpežljivosti je treba.

Kar se tice konkretno mene, ce ze sprasujes - lahko celo bajto na agregat priklopim. Vsteknem v garaži in prizgem bajto. Baje... se ni bilo prilike sprobat. Kako stvar bo treba ugasniti seveda, me pa ne bo zeblo, imela bom toplo vodo in lačni ravno tako ne bomo, pa še telefon bom lahko nafilala. Če bi že bila nuja... pa ti?
Nam štromarjem je že nekaj časa jasno, da se tele računice ne bodo izšle, pa lahko ti trobiš kar hočeš. Ne rabim si izmišljevat, čist preprosta fizika moj pojnt potrjuje. Kot že rečeno, gledaš na situacijo izključno iz svojega vidika, se daješ v obrambni položaj in niti ne več kaj moj pojnt sploh je. Franca z grelci (moški, mimgrede) je kar realen in zelo oziroma zmeraj bolj pogost pojav. Tud predimenzionirane sončnice na neizoliranih bajtah so realnost, lastniki pa kurijo poletne pridelke, ki jih v bistvu ni.

Kar se pa mojga pa tvojga agregata tiče, men bo zadost tamal 1kW iz bauhausa, zate bo pa mal večji potreben in ne nimam plug in, imam pa torbo z orodjem in imam urejeno v 20 minutah, da bo plug in. Pa še enkrat, razumem, da si morala bit bitke, da v bajti nimaš drv, z mano teh bitk ne rabiš bit, zato mi niso tvoj bojni sloni jasni.