Energetska preskrba gospodinjstev

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Ja, 75% si pa porabil takrat, ko si mel s strehe nulo. Od kje misliš pa da tisto pride, božiček prinese? Sončnice niso ničesar reševale, ampak samo smetile po omrežju, ker omrežje ni za to prilagojeno in se ga ne da prilagodit čez noč.

Dej si svojo bajto predstavljaj in vodovodno omrežje not. Čez noč jo spremeni tako, da boš iz pipe pod umivalnikom v kuhinji in pri pipi za polnit centralno rabil pretoke kot iz hidranta (indukcija TČ), en konkreten potok vode (tvoja sončnica na sončen dan) pa priklopi kar preko vrtne pipe. Priključek naj ti pa zdrži vse kar bo mimo vrtne pipe steklo, pa naj napaja še za takrat, ko bo vrtna pipa suha.
100-35=65 ;)

• Všeč mi je
Reactions: Gonzo

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Subvencija je s tem da proizvodnja in poraba nista usklajeni in tudi to bo kmalu bolje z baterijami.
Baterije nikakor ne morejo rešiti letnega netmeteringa. Nimaš dovolj kapacitet, da bi lahko skladiščil viške energije iz poletja vse tja do zime.

Z baterijami lahko pokriješ zgolj (več)dnevne potrebe. Torej da pokriješ noči in oblačne dneve. Ampak pozimi boš pa prej ali slej spet lepo črpal iz omrežja, sploh če si veliki porabnik zaradi gretja s TČ.

• Všeč mi je
Reactions: sad in Gavran

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.008
9.534
113
Si še kar na črno-belo?

Subvencija je s tem da proizvodnja in poraba nista usklajeni in tudi to bo kmalu bolje z baterijami.
Hvala vsem vam in sebi, da mi sofinancirate nekaj elektrike ko je SE 0.
SE sem plačal s svojim in ne tvojim denarjem.
OVE in SPTE placujem isto kot ti.
Omrežnine bom plačal isto kot ti.

Drv imam zastonj za 30 his pa žal ni prostora za takšen način ogrevanja kot ga imaš ti.
V osnovi je štrom kr črnobel, podobno kot dinamo na kolesu. Prenose in preseke kablov pa lahko zelo poenostavljeno predstavimo kot vodovodno omrežje, ker si ljudje lažje predstavljajo. Ko se neha vrtet, žarnica ugasne....... Da bi delovalo kot si vi predstavljate, manjka ena bistvena stvar, ki pa še ne obstaja, hranilnik. To kar je zdaj baterij je pljunek v morje potrebnega. Iz katerega denarja si ti plačal svojo sončnico in TČ je tukaj nerelevantno.

• Všeč mi je
Reactions: sad

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
Baterije nikakor ne morejo rešiti letnega netmeteringa. Nimaš dovolj kapacitet, da bi lahko skladiščil viške energije iz poletja vse tja do zime.

Z baterijami lahko pokriješ zgolj (več)dnevne potrebe. Torej da pokriješ noči in oblačne dneve. Ampak pozimi boš pa prej ali slej spet lepo črpal iz omrežja, sploh če si veliki porabnik zaradi gretja s TČ.
Kje sem napisal letni? Kje trdim da gremo offgrid zaradi SE?
Še naprej bomo placevali kar bodo rekli, le da eni malo manj

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.613
2.422
113
Pomurje
V osnovi je štrom kr črnobel, podobno kot dinamo na kolesu. Prenose in preseke kablov pa lahko zelo poenostavljeno predstavimo kot vodovodno omrežje, ker si ljudje lažje predstavljajo. Ko se neha vrtet, žarnica ugasne....... Da bi delovalo kot si vi predstavljate, manjka ena bistvena stvar, ki pa še ne obstaja, hranilnik. To kar je zdaj baterij je pljunek v morje potrebnega. Iz katerega denarja si ti plačal svojo sončnico in TČ je tukaj nerelevantno.
Zakaj je nerelavantno? Večinoma se na to pozabi ko se udriha cez sončnice

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Kje sem napisal letni? Kje trdim da gremo offgrid zaradi SE?
Še naprej bomo placevali kar bodo rekli, le da eni malo manj
Omenjaš subvencijo, ki primarno leti na razlike v ceni (in proizvodnji) med poletjem in zimo. Torej posredno je tu v igri letni netmetering.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Letnega nikakor. Z baterijami lahko skladiščiš energijo za nekaj dni, več ni ekonomsko upravičeno, tudi tehnično imaš probleme (self-discharge).

Blažiš lahko samo dnevne/tedenske cikle, torej pokrivaš špice in shranjuješ viške.

Kaj pa je letni netmetering? Seštevek (obračun) vseh dnevov v letu. Torej vse to kar si napisal v drugi vrstici. Pomisli malo...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.520
7.037
113
en je rekel excel...
pa sem svojega zakurblala.

Torej leto 2022:
Poraba elektrike 11581kWh.

1) brez SE: obremenitev omrežja z vsemi svojimi 11581kWh.
2) s SE: Direktne porabe je bilo 3132kW, torej sem zdaj omrežje v vse smeri obremenila zgolj za 8449kWh.

Drekam bistveno manj kot brez SE. Največji moralizatorji pa zgolj drekajo.

Kar se bo seveda pravično poznalo tudi pri položnici, ko bom čez poletje kamot lahko znižala 2. blok in plačevala manj kot brez SE :evil: Pozimi pa pač enako kot vsi ostali drekači z ali brez SE.

• Všeč mi je
Reactions: jonny77

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.013
6.197
113
Letni netmetering ti omogoča, da poleti proizvajaš viške, ki jih pozimi kuriš. Tega z baterijami žal ne moreš doseči.
Sem ti napisal, da baterije oblažijijo problem letnega netmeteringa. Še enkrat, oblažijo! Vsekakor bolje, kot da problem netmeteringa prenašajo na položnice vseh uporabnikov. Kjer pa problem sploh ni rešen, ampak zgolj finančno obremenjujemo porabnike.

• Všeč mi je

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113

gretje s TČ nisi velik porabnik (v moderni hiši z ustrezno izolacijo, okni in podobno).

• Všeč mi je

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Sem ti napisal, da baterije oblažijijo problem letnega netmeteringa. Še enkrat, oblažijo! Vsekakor bolje, kot da problem netmeteringa prenašajo na položnice vseh uporabnikov. Kjer pa problem sploh ni rešen, ampak zgolj finančno obremenjujemo porabnike.
Jaz pa bom še tretjič napisal da to preprosto ni res. Baterije še "novega" mesečnega netmeteringa ne bodo ublažile. Blažijo lahko samo dnevne cikle.

Glavni problem letnega netmeteringa je nesorazmerna življenjska doba proizvedenih viškov, ki jih nikakor ne moreš skladiščiti (ne z baterijami, ne z jezovi, ne s črpalnimi elektrarnami...).