Energetska preskrba gospodinjstev

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Juhuhu
20230227_184027.jpg

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
Ampak zaenkrat ni sistema, da bi ti elektro ugašal toplotno črpalko, kot trdi sjtv
Tole škatlico lahko krmili npr. agregator ali ponudnik regulacije omrežja (preizkušeno v praksi) ali DSO. In ta škatlica krmili toplotno, polnilnico, baterijo, SE ...
Tako da ... Oni dajo komando koliko, optiMOON pa po svojem algoritmu (odvisnem tudi od preferenc uporabnika) krmili vse nanj povezano.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
Seveda ni, pa še česa o čemer sanjajo tile prodajalci vsenaštrom ni in še en čas ne bo.

Rad bi videl smart grid, ko bo milionsko mesto uštekalo plehovje.
Sem enkrat že napisal: že normalno pametne polnilnice recimo ob začetku polnjenja na timer ne štartajo takoj ob nastvaljni uri na polno, ampak začnnejo v intervalu 10-15 min in počasi dvigajo moč. Ko bo pa pravi smart grid, pa boš sicer lahko takrat kot vsi všekal plehovje, ampak to še ne pomeni, da se bo začelo filat takoj.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Sem enkrat že napisal: že normalno pametne polnilnice recimo ob začetku polnjenja na timer ne štartajo takoj ob nastvaljni uri na polno, ampak začnnejo v intervalu 10-15 min in počasi dvigajo moč. Ko bo pa pravi smart grid, pa boš sicer lahko takrat kot vsi všekal plehovje, ampak to še ne pomeni, da se bo začelo filat takoj.
E bingo. Zdej pa bodi priden in preračunaj wate ki jih dobimo iz nafte, plina, drv, premoga in ostalih energentov in si nariši že enkrat, da čez 15 let ne bo šlo s smart gridom al pa brez. Tud če pogruntajo reaktor kot v Deloreanu v 15 letih ne urihtamo omrežja. Tako da nehajte sanjat. Če mene vprašaš so avti na štrom z baterijo podobna zabloda kot varčne žarnice, bo treba kej druzga, da bo menal nafto. Ker zdej gremo iz ene svinjarije v drugo.
Pravim energetikom je to jasno, vi pač morate rožice sadit. Če pametna polnilnica ne bo mela štroma bo tema.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
E bingo. Zdej pa bodi priden in preračunaj wate ki jih dobimo iz nafte, plina, drv, premoga in ostalih energentov in si nariši že enkrat, da čez 15 let ne bo šlo s smart gridom al pa brez. Tud če pogruntajo reaktor kot v Deloreanu v 15 letih ne urihtamo omrežja. Tako da nehajte sanjat. Če mene vprašaš so avti na štrom z baterijo podobna zabloda kot varčne žarnice, bo treba kej druzga, da bo menal nafto. Ker zdej gremo iz ene svinjarije v drugo.
Pravim energetikom je to jasno, vi pač morate rožice sadit. Če pametna polnilnica ne bo mela štroma bo tema.
Smart grid in vse ostalo še ne pomeni, da ne bo treba v omrežje vlagat. Daleč od tega. Bo pa treba vlagat manj in v druge dele omrežja.
Mimogrede, čez 15 let bomo imeli na cestah 200 ali 300 K električnih avtov. Daleč od tega, da bi bili vsi. Do tam bo pa res še dolga pot.

sad

Guru
24. avg 2007
21.177
9.814
113
Hej, če boš hotekl, da se takoj, se bo takoj. Ampak za drugačno ceno, kot če boš prilagodljiv. J..i ga, država bo mkorale nekje pobrat tisto, akr bo zgubila na bencinu in dizlu ...
In država ne bo pobrala samo, če boš hotel takoj, ampak vsem. Ker Evropa ima velik problem, da je relativno velik delež davčnih prihodkov ravno davščine na goriva. In kdor misli, da tega država ne bo nadomestila, je milo rečeno naiven. Se je že začelo, tudi na svetilniku Evrope glede elektromobilnosti Norveškem. In pri nas.
V Ameriki so tukaj v bistveno boljšem štartnem položaju, čeprav pri njih je pa elektrodistribucija še bolj ''izzivov polna'' kot v Evropi.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Tole škatlico lahko krmili npr. agregator ali ponudnik regulacije omrežja (preizkušeno v praksi) ali DSO. In ta škatlica krmili toplotno, polnilnico, baterijo, SE ...
Tako da ... Oni dajo komando koliko, optiMOON pa po svojem algoritmu (odvisnem tudi od preferenc uporabnika) krmili vse nanj povezano.
C/P s tvojega linka

S sistemom optiMOON povežite vire in porabnike električne energije v vašem domu, jih pametno krmilite ter tako minimalizirajte stroške elektrike in optimalno izkoristite energijo, ki jo imate na razpolago.

Deluje znotraj enega odjemnega mesta. Do širše uporabe na nivoju trafopostaje, torej recimo sto odjemnih mest, bo še veliko vode preteklo.

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Smart grid in vse ostalo še ne pomeni, da ne bo treba v omrežje vlagat. Daleč od tega. Bo pa treba vlagat manj in v druge dele omrežja.
Mimogrede, čez 15 let bomo imeli na cestah 200 ali 300 K električnih avtov. Daleč od tega, da bi bili vsi. Do tam bo pa res še dolga pot.

200000 avtov ki prevozi vsak povprečno 15000 kilometrov na leto s porabo 200 Wh na kilometer pomeni 600 milijonov kilovatnih ur DODATNE porabe, virov za to pa ni. Torej, najprej vire, potem pa ustrezno prenosno omrežje. Če sanjate o hitrih polnilnicah moči 200 kW, po možnosti po deset polnilnih mest na eni lokaciji (avtoceste) pomeni 2 MW daljnovod do vsake polnilne lokacije plus nadgradnja hrbteničnega omrežja.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.992
9.529
113
Seštevanje watov ne gre in ne gre, podobno kot za primer fensi indukcije v kuhinjo, pol grejo pa čeljusti dol, ko rečeš....štemat bo treba...

• Všeč mi je
Reactions: Gavran

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Hej, če boš hotekl, da se takoj, se bo takoj. Ampak za drugačno ceno, kot če boš prilagodljiv. J..i ga, država bo mkorale nekje pobrat tisto, akr bo zgubila na bencinu in dizlu ...
Vsekakor, ampak na koncu ostane dejstvo, da kdor si bo lahko privoščil, bo mobilen takoj, kdor ne, pa naj se j***. Danes pač ni tako. Še posebej, če ne upoštevamo razlike v ceni med ICE/E.

• Všeč mi je
Reactions: Gavran in sad

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Vsekakor, ampak na koncu ostane dejstvo, da kdor si bo lahko privoščil, bo mobilen takoj, kdor ne, pa naj se j***. Danes pač ni tako. Še posebej, če ne upoštevamo razlike v ceni med ICE/E.
Na nek način že imaš tudi sedaj to - hitre polnilnice so dražje od polnjenja doma. So pa "takoj" ;)

ales85

Guru
9. nov 2007
3.596
1.214
113
Narobe si predstavljaš. Smart grid bo opt-in in ti bo omogočal določene prihranke. Lahko ga pa gladko ignoriraš in greš "po starem" in pač plačaš polno ceno.
Nic si narobe ne predstavljam, tocno tako kot si ti opisal. Kdor si bo lahko privoscil, bo polnil in vozil kadarkoli, kdor pa ne, bo pa prisiljen v opt-in.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Nic si narobe ne predstavljam, tocno tako kot si ti opisal. Kdor si bo lahko privoscil, bo polnil in vozil kadarkoli, kdor pa ne, bo pa prisiljen v opt-in.
Saj pa to šparanje ob viških imaš že sedaj pa ga praktično nihče ne koristi - še norca ste se vsi delali iz njega, ko je nekdo sem prilepil "akcijo" :)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.493
7.005
113
a to je to, ko mi je eden razlagal zadnjič, da je app ali neki ga zbudilo ob 2h zjutraj, da naj gre avto filat? Nisem šla v detajle, ampak domnevam, da je bilo zaradi cene...

• Všeč mi je
Reactions: Gavran