Energetska preskrba gospodinjstev

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.493
7.005
113
Ce je letna poraba kolikor toliko stabilna, ni nikdar infarktov. Medtem ko mesecna ni vedno enaka, dalec od tega, medtem ko placa tudi praviloma je.

Mogoce nekomu bolj pase vedno recimo 100€ placevati, kot npr avgusta 30€, januarja pa 200€, ostalo pa karkoli vmes.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne razumem kako je komurkoli lahko pavšal všeč. Plačaš kolikor porabiš in je. Vsak mesec imaš točen pregled in morebitne napake takoj opaziš in reklamiraš. Potem so pa ljudje jokali, da nimajo za kruh, ko je prišel poračun.
Tudi pri pavšalu lahko spremljaš porabo in pavšal sam določiš. Vedno sem izbral takega, da sem bil pri poračunu kak mesec v dobrem. Ni čisto vseeno, če imam poleti porabo 45€, pozimi pa 130€. Pavšal sem imel pa zmernih 75€. Napake pa lahko opaziš in reklamiraš kljub pavšalu, saj imaš mesečne izpiske.

• Haha
Reactions: sad

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.535
1.719
113
Pač ne razmišljam tako, da porabim celo plačo iz meseca v mesec in me ne tangira, če je kakšen mesec 100€ več. Čisti računi.

• Všeč mi je
Reactions: zoom

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.493
7.005
113
Jaz pa stukam konce in ne mormo biti 10 dni lascni januarja, pa not prinasat avgusta.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.087
6.933
113
pri taščici
Ne razumem kako je komurkoli lahko pavšal všeč. Plačaš kolikor porabiš in je. Vsak mesec imaš točen pregled in morebitne napake takoj opaziš in reklamiraš. Potem so pa ljudje jokali, da nimajo za kruh, ko je prišel poračun.
17 let si ze placujem poloznice, stalno po pavsalu.
Nikol ni bilo drame glede poracuna. Vec kot za 50% visja poloznica poracuna ni bila nikdar.
Ce sem vedel da se je teko lm leta ppraba spreminjala, sek ze kdaj med letom sporocil stanje stevca
Na drugem merilnem mestu je obracun po odcitku in nikdar ne vem koliko bo. Al bo 20 ali bo 50+

• Všeč mi je
Reactions: bizi in Jabe

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.535
1.719
113
V čem točno je pa problem, če plačuješ po porabi? Pametni števci sami stanje sporočajo, še manj dela bi imel kot sedaj, ko med letom sporočaš in si nekje vmes.

Kako ne veš koliko bo? Kaj ne veš koliko porabiš ;)

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.493
7.005
113
V ničemer, kot ni problema, ce placujes po pavsalu. Eni na pa na vsak nacin iscete probleme tam, kjer jih ni, ker sami delate drugace.

P.s.
Pavsal ima lahko samo nekdo, kjer ni moznosti daljinskega odcitavanja. Ti morajo vsak mesec sami vnasati porabo, ce zelijo placevati po porabi.

• Všeč mi je
Reactions: bizi in Hanzi

delavec44

Guru
17. dec 2012
2.535
1.719
113
V ničemer, kot ni problema, ce placujes po pavsalu. Eni na pa na vsak nacin iscete probleme tam, kjer jih ni, ker sami delate drugace.

P.s.
Pavsal ima lahko samo nekdo, kjer ni moznosti daljinskega odcitavanja. Ti morajo vsak mesec sami vnasati porabo, ce zelijo placevati po porabi.
Slednji sem bil sam dolga leta in sem komaj čakal pametni števec in trafo postajo. Eno delo zame manj.

Da bi pa plačeval po pavšalu in si sam ločeno beležil porabo vsak mesec je pa zame zguba časa. Še raje bi videl dnevne odčitke avtomatskih števcev. Imajo jih.

Pa ne iščem nobenih problemov. Niti nisem jaz pričel s tem off topicom.

sad

Guru
24. avg 2007
21.177
9.814
113
Tudi pri pavšalu lahko spremljaš porabo in pavšal sam določiš. Vedno sem izbral takega, da sem bil pri poračunu kak mesec v dobrem. Ni čisto vseeno, če imam poleti porabo 45€, pozimi pa 130€. Pavšal sem imel pa zmernih 75€. Napake pa lahko opaziš in reklamiraš kljub pavšalu, saj imaš mesečne izpiske.
To je ista kot pri dohodnini, ko se važijo s tem, da dobijo dohodnino nazaj. Dejansko pa državo brezplačno financirajo. Lool.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.493
7.005
113
Koliko je pa ta tvoj evro izpred par mesecev vreden julija? Sprasujem, ker si najbrz izjema v pravilu ciste nicle.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.876
697
113
Vidiš lahko tudi urne in 15-minutne odčitke. Slednji se uporabljajo za tisti famozni odklop, zato da do odklopa ne pride takoj ob prekoračitvi. Pa mislim da je še nekje 10% tolerance zraven.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.670
2.740
113
Žabe se počasi kuha ;)

Razlaga: Klasična varovalka dopusti večje preobremenitve, kot števec.
Kot je predhodnik zapisal: avtomatični odklop te "opomni" da kuriš preveč določen čas. Je toleranca, glih nekih 10% navzgor omejena časovno - da se zagonske špice nevtralizirajo.

Upam pa da je vsem jasno, da je lažje in časovno ter stroškovno bolj učinkovito, da te vrže ven za par minut (in sam nazaj priklopiš), kot pa za uro, dve, tri,... da pride majster novo pancerko not vtaknit. ;)
In ker lahko odjemno moč nastavljajo daljinsko, je tu tudi prostor za Jabe/Kalbo "redukcije". Enostavno ti odjemno moč prepolovijo in je.

• Všeč mi je
Reactions: philips