Eksplozija v Oslu

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.805
6.568
113
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Tisti posnetki so celo iz policijskega helikopterja?! Neverjetno res!
Avtor posnetka je Marius Arnesen, snemalec nacionalne televizije (NRK). Tudi on takrat ni vedel, da je pravzaprav posnel morilca - to so ugotovili šele kasneje.

GoUp

Pripravnik
1. feb 2010
162
0
16
Kot so otroci razlagali, so staršem policiji, socialnim omrežjim ... lepo razložili stanje že v prvih minutah - da jih šica en nor policist z avtomatskim orožjem.
Da pa se potem tako odreagira, je pa eazy milo rečeno šlampasto. Že res da je bomba eksplodirala v Oslu, vendar mi ne moraš rečt, da imajo samo v glavnem mestu specialce oz. policaje.
Sem prepričan da je kakšna manjša policijska postaja kje v bližini Utoye in da premore vsaj 5 policajev, kateri bi strelca ukrotili v 15ih minutah.
Je pa ta norec res naredil peklenski načrt in kot je zdaj vidno tista eksplozija sploh ni bila primarni cilj, ampak le sredstvo da zmedeš vojsko/policijo ... Medtem pa je mirno oddelal svojo glavno nalogo - pobit mladino osovražene stranke.
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Avtor posnetka je Marius Arnesen, snemalec nacionalne televizije (NRK). Tudi on takrat ni vedel, da je pravzaprav posnel morilca - to so ugotovili šele kasneje.
Davidoff na prejšnji strani trdi da je šlo za policijski helikopter. Kako zdaj a je bil novinar na policijskem al njihovem helikopterju?

Nazadnje urejeno:

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Kot so otroci razlagali, so staršem policiji, socialnim omrežjim ... lepo razložili stanje že v prvih minutah - da jih šica en nor policist z avtomatskim orožjem.
Da pa se potem tako odreagira, je pa eazy milo rečeno šlampasto. Že res da je bomba eksplodirala v Oslu, vendar mi ne moraš rečt, da imajo samo v glavnem mestu specialce oz. policaje.
Sem prepričan da je kakšna manjša policijska postaja kje v bližini Utoye in da premore vsaj 5 policajev, kateri bi strelca ukrotili v 15ih minutah.
Je pa ta norec res naredil peklenski načrt in kot je zdaj vidno tista eksplozija sploh ni bila primarni cilj, ampak le sredstvo da zmedeš vojsko/policijo ... Medtem pa je mirno oddelal svojo glavno nalogo - pobit mladino osovražene stranke.

Kot ze receno, po bitki je lahko biti general. Bo eksplozije je verjetno vecina drzave in policije sla v "shutdown mode" oziroma varovanje bistvenih stavb/ljudi. In nek otok na periferiji to ni.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
To je res eno bolj zanimivih vprašanj v celotnem dogajanju, zakaj so rabili toliko časa za posredovanje na otočku?

Če je lahko on z ne ravno hitrim TRAJEKTOM prispel na otok v bore pol ure, zakaj so posebne enote potrebovale uro in pol, torej trikrat več časa, kljub helikopterjem in drugi sodobni opremi, preden so se sploh zbrale na obali nasproti otoku?

Po bitki je lahko biti general... Oni v startu niso kdo napada, kje napada, koliko je napadalcev, itd, itd... Ce bi vsi specialci in pol norveske pridrvelo na ta otok, na drugem delu Norveske pa razneslo atomsko bombo bi vsi peli drugo zgodbo.

Cudno se mi zdi samo da cel otok ni imel nobene vrste varovanja, niti enega varnostnika ali karkoli?!

Time online piše o tem, da so ga varnostniki spustili na trajekt, ker je imel ponarjeno identifikacijo, zato so mu verjeli, da je pravi policist (na žalost niso ničesar preverili). Potem, ko je prišel gor na otok so pa slišali oddaljeno streljanje.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.805
6.568
113
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Moraš razumeti, da je Norveška doslej veljala za zelo varno državo. Policisti v Oslu niti niso nosili osebne oborožitve. Veliko mednarodnih mirovnih pogajanj se je dogajalo v Oslu, tam podeljujejo tudi Nobelovo nagrado za mir.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Davidoff na prejšnji strani trdi da je šlo za policijski helikopter. Kako zdaj a je bil novinar na policijskem al njihovem helikopterju?

Guardian je pisal, da je posnetek narejen iz policijskega helikopterja, sedaj je besedilo spremenjeno v, da je slika posneta iz helikopterja in da policija domneva, da je to storilec.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Ja. Me zanima ce so usposobljeni za "ubijanje" v izrednih razmerah, ali mora prime minister odobrit, potem, ko 2x vse preverijo. Me ne bi cudilo ce bi bilo tako. Tu se kazejo slabosti visoke demokracije.

Zna biti ja, da potrebujejo ne vem koliko odobritev, da sploh uporabijo orožje za posebne razmere, medtem jim pa psihopat ubija otroke.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Če na otoku streljajo otroke, in so pristojni o tem tudi takoj obveščeni, potem ne gre več za nepomemben otok in tudi general ni treba biti, da bi vedel kaj je potrebno narediti.
Ribič je pravilno ukrepal, čeprav verjetno ni general ali pa ravno zato, ker ni general in mu je zato mar za življenja ljudi,

Edino, če kdo morda misli, da so stavbe pomembnejše od življenja otrok ..

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
aha, to pol spremeni zadevo. samo se vedno so predolgo rabli, da so ukrepali.

90min je abslutno predolg čas za ukrepanje. Ni mi jasno, res ne, ker za primer lahko podam Finsko. Sem bil priča, ko so se na Finskem pretepali Afričani in se obmetavali s kamni ter se tepli s pomočjo palic. Policija je prišla v roku nekaj minut, trije motorji, kible plus terenska vozila ter se zagnali v njih kot v mravlje, brez pardona in spraševanj so jih vrgli na tla ter vklenili. Zraven so imeli tudi avtomatske puške in case of emergency.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.805
6.568
113
Citat:
Uporabnik GoUp pravi:
Snemalec je bil na helikopterju nacionalne televizije, ki so ga preusmerili naj gre posnet še otok. Naredil je en krog, potem pa se je moral vrniti, ker ni imel več veliko goriva.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Peljal jih je scat na celi crti. Nacrt je izpeljal natanko tako kot si je zamislil. Ampak se vedno sem mnenja da bi lahko bila specialna enota na prizoriscu veliko prej. Osebja ne sme zmanjkati. Oziroma ga moras znati v krizi situacijo primerno razporediti in bliskovito reagirati. Po eksploziji bombe je bila vladna stavba najbolj varen kraj na svetu. Tako da ni smiselno tja poslati "1000 policajev".

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Če bi se ekipa policajev vsedla v Volvota ali pa Toyoto, bi hitreje prišli na otok kot pa skupina policajev, ki ni našla helikopterja niti čolna. Tip je prav pokazal na pomanjkljivosti v sistemu, zato tudi odgovorni nosijo moralno odgovornost za smrt mladih življenj,

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.473
7.622
113
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Peljal jih je scat na celi crti. Nacrt je izpeljal natanko tako kot si je zamislil. Ampak se vedno sem mnenja da bi lahko bila specialna enota na prizoriscu veliko prej. Osebja ne sme zmanjkati. Oziroma ga moras znati v krizi situacijo primerno razporediti in bliskovito reagirati. Po eksploziji bombe je bila vladna stavba najbolj varen kraj na svetu. Tako da ni smiselno tja poslati "1000 policajev".

To se zdalec ni res. Poleg bomb z zakasnjenim delovanjem se ni vedelo ali je to le uvod v kak vecji napad.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Samo to še vedno ne pomeni, da "ignoriraš" klic na pomoč, kjer se dogaja masaker svoje vrste.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.805
6.568
113
Takole je časovno potekalo obveščanje in aktivacija:

17.27: Notification of shooting at Utøya to Northern Buskerud Police District.
17.30: Operations Centre in Oslo police received notification of the shooting on Utøya
17.38: Oslo police receiving aid request from Nordre Buskerud Police District
17.52: The first police patrol arrives in the area - must wait for a suitable boat
18.03: Notification that the boat was on its way
18.09: Emergency Squad present on the mainland
18.25: Emergency squad landed on Utøya
18.27: The offender arrested.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Sem mislil dati v navednice, to o najbolj varnem kraju, pa nisem. Stojim pa za tem da za evakuacijo ne rabis cele brigade. In tip se je po otoku sprehajal 1,5h! In policija je to vedela. Ker je bila obvescena ob prvih strelih.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Po mojem bi morale specialne enote pristati direkt na otoku s helikopterji. Tako se to dela, ko gre za takšno situacijo.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.