Domači avtomati za kavo

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Doma že deveto leto brni Dolce Gusto, ki pa počasi izdihuje. Delamo si predvsem Cortado (Espresso z mlekom ali po domače Macchiato), Espresso in pa Au Lait (kot ena podaljšana kava z mlekom). Redko redko pade še kakšen Cappuccino, pa še to zgolj za goste. Cappuccinu se zlahka odpovem in ga ne potrebujem v novem avtomatu. Zelo zelo rad pa bi imel tudi brezkofeinsko opcijo.

Torej Macchiato, Esspresso, podaljšana z mlekom, brezkofeinsko, to je načeloma to.

Všeč mi je okus Dolce Gusto kave, vendar bi rad preizkusil tudi kaj novega, kar je mogoče še boljše, predvsem pa me zanima opcija, kjer dolivam sveže mleko in ne mleko v prahu. Še vedno je želja, da se kava pripravi (zelo) preprosto. Količinsko je ni veliko, recimo povprečno 2 na dan.

Nekako sem zožal opcije na Illy in Nescaffe. Zakaj? Pojma nimam, ampak nekako mi delujeta med večjimi firmami z dovolj opcijami, da najdeš nekaj kar ti ustreza. Oba imata mašine, ki imajo zraven tudi možnosti svežega mleka in seveda kavo v kapsulah. Potencialno ima Illy še možnost sveže kave, vendar ne vem, če je okus kaj drugačen od kapsule. Glede mleka mi je še najbolj všeč od Illy, ki ima samo "lulček" ven in mleko naliješ v svojo posodico in prisloniš k "lulčku", ki ti ga pogreje in speni. V tem primeru ni čiščenja dodatne posode, itd.

Kar me je razočaralo je, da nikjer v Slo ne moreš priti in sprobati kave, ki ti jih naredijo te mašine. Oz. ali kdo pozna kje bi to naredili? Seveda plačam, ampak si ne predstavljam kupit vse, nato pa ugotovit, da mi je zanič. Rad bi pil klasični Macchiato od Nescaffe, Illy kapsule in Illy mleto, da vidim razliko. Vem, da povsod sam doziraš količine, to bi že naredili, da je tam tam.

Ima kdo ali Illy ali Nescaffe in lahko pove kakšno osebno izkušnjo glede mašin, okusov, kako je s temi dodatki za mleko, itd.?
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Jaz sem še vedno mnenja, da za nekega povprečnega uporabnika, je avtomat najboljši.... (tisti ki melje sproti)
Od uporabnosti različnih kav, svežine in tudi pospravljenosti naprave. Da nimaš 4 stvari na pultu, je vse v enem zapakirano.
Moja sedaj dela že 3,4 leta, skuha 3 do 6 kav na dan....
Cena se pa začnejo od 350€ do kolikor želiš zapraviti...

Seveda se bodo vsi ekstremi tukaj javili, koliko sem mimo udaril.... pa kakšno žlobudro pijem.... pa za tiste tudi, ki prisegajo na samo eno vrsto kave in vsaka druga je napačna....

lp
 
  • Všeč mi je
Reactions: bertoncl in zakon

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Pozdravljeni,

Če koga zanima moja izkušnja, sem 3...4 leta nazaj iskal kavni aparat in po nekaj časa sestavljanja teh lego kock, kaj hočem in kaj ne, sem se odločil za ta philipsov, kateri je stal... mislim da okoli 630€.


Meni je ta aparat super, je sicer komplet filter, majhna tuba masti, tabletke... cca 50€ vsake toliko ampak mislim da melje, kuha, greje mleko, pravi peno super... le preveč je glasen, to moram povedat.

Potem ko sem pripeljal domov, je pa začela druga faza raziskovanja in sicer katera kava mi bo, oz. nam bo ustrezala. Moram povedat da sem v času COVIDa se veliko potepal po vzhodni EU (HU, SK, CZ...) in imel nekaj stika z predelovalci kave kateri so iz IT kupovali in recimo v SK predelovali, pražili, pakirali prodajali... pa sem želel vedet razliko v kavi katera je najdražja in kakšna je pa tudi najcenejša, da povem da se mi zdi da ni konca.

V Ljubljani, pri Križankah je kavarna, katera sodeluje direkt z manjšimi kmeti iz vsega sveta kateri vzgajajo kavo, tudi to sem želel preizkusiti. Mislim da sem nekaj vrečk po 100 ali 200g pakiranja kupoval po 20€ kos, le iz firbca, da vidim razliko.

Nekje pri Vipavi, če se ne motim je tudi podjetje v eni vasi, katero je stopnik za Julius, pa sem tudi tam iskal da kupim najdražju kavo, da vidim razliko, sicer je 1kg bil okoli 30€.

Na koncu sem končal na kavi iz Lidla se mi zdi ali iz Hoferja, k kg stane okoli 7e, že več kot eno leto se mi zdi. Mogoče ni ročno prebrana, vidi se da ni prva klasa, da so zrna takšna in drugačna ampak nekako okus najbolj ustreza.

Mogoče sem veliko napisal pa nič povedal, če je tako, se vam opravičujem.
Mene zanima ali je Philips edini ki ga je treba toliko vzdrževat? Recimo mazanje ipd. Ker ta mi je smešna. Če dam enkrat navtično mast gor, pa bogami da ga ni treba več mazat :)
 

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.027
844
113
Mene zanima ali je Philips edini ki ga je treba toliko vzdrževat? Recimo mazanje ipd. Ker ta mi je smešna. Če dam enkrat navtično mast gor, pa bogami da ga ni treba več mazat :)

Saeco (kar je v bistvu pomoje Philips):
- dnevno - praznenje (tako "zoc" kot spodnja posoda), splaknemo cev za mleko
- 1x tedensko splaknem notranjo enoto, posusim izven aparata cez noc
- 1x na kilo kave (ce se spomnim) - tabletka za odstranjevanje kavnega olja
- odkar uporabljam filtre - ne teži več tako pogosto za vodni kamen
- ko se spomnimo (tko 2x na leto) - ciscenje sistema za mleko (prašek v vodo)
- mazanje.. kapavem.. prej ne kot ja.. itak je plastika s tolk enga lufta, da niti ne vem zakaj bi mazal
 

guardy

Guru
3. avg 2007
8.487
1.051
113
Obišči stran
Mene zanima ali je Philips edini ki ga je treba toliko vzdrževat? Recimo mazanje ipd. Ker ta mi je smešna. Če dam enkrat navtično mast gor, pa bogami da ga ni treba več mazat :)

Philips je grozen glede tega... Sam sem imel Boscha, ki tega ni rabil, pač si spral in je bilo to to.

Pri Philipsu pa, vsakič mazanje pucanje, mast je dokaj draga ipd... Je šel po pol leta dalje...
 

amacar

Majstr
29. apr 2010
4.167
487
83
Ko večkrat spereš kuhalno enoto pod vodo včasih primeš za to mast in jo odstraniš, nekaj je tudi gre stran z močnejšim curkom itd... Jaz namažem recimo 1x na leto ali manj, ni neki big deal.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Sam sem šel čez vse faze kavoljubcev, od domače zavrete, do kapsul, do avtomatske mašine, do res profi pol avtomatske mašine s kup ročnega dela, do...nazaj na kapsule kjer sem sedaj. Kljub temu, da sem načeloma zadovoljen, pogrešam včasih nekaj močnejšega, manj vodenega in razmišljam o mlinu + kafetieri. Nimam izkušenj s tem. Se s tem res da narediti dober, nevoden espresso? Kaj pa daljše kave? Ne predstavljam si v bistvu kakšen tip kave pade ven oz. kaj lahko narediš iz tega? Gre za dokaj cenovno ugodno zadevo, zato mi je zanimiva za testirat.
Ti eno posodim, pa probaj, al pa če prideš do mene pa ti jo skuham. Od pene se s kafetjero poslovi. Da pa ven zelo solidno kavo, še posebno če je ne napolniš z vodo do vrha, kofe pa rahlo ampak res rahlo potlačiš. Kafetjere pr men laufajo na dopustu v kombinaciji z enim čip mlinčkom na roke. Je pa una za tri glih taman zame za eno. Za vsako jutro doma je pa pri hiši še vedno Delonghi.
 
Ti eno posodim, pa probaj, al pa če prideš do mene pa ti jo skuham. Od pene se s kafetjero poslovi. Da pa ven zelo solidno kavo, še posebno če je ne napolniš z vodo do vrha, kofe pa rahlo ampak res rahlo potlačiš. Kafetjere pr men laufajo na dopustu v kombinaciji z enim čip mlinčkom na roke. Je pa una za tri glih taman zame za eno. Za vsako jutro doma je pa pri hiši še vedno Delonghi.
bialetti?
 
Sam sem šel čez vse faze kavoljubcev, od domače zavrete, do kapsul, do avtomatske mašine, do res profi pol avtomatske mašine s kup ročnega dela, do...nazaj na kapsule kjer sem sedaj. Kljub temu, da sem načeloma zadovoljen, pogrešam včasih nekaj močnejšega, manj vodenega in razmišljam o mlinu + kafetieri. Nimam izkušenj s tem. Se s tem res da narediti dober, nevoden espresso? Kaj pa daljše kave? Ne predstavljam si v bistvu kakšen tip kave pade ven oz. kaj lahko narediš iz tega? Gre za dokaj cenovno ugodno zadevo, zato mi je zanimiva za testirat.
kafetiera naredi močno kavo, espresso, vendar ni kremasta. Zavisi tudi katero kavo uporabljaš. Melitta cremoso na dedici je top s kremco, iz kafetiere pa ravno ne. Dobiš tudi kafetiere ki delajo bolj kremasto kavo, ampak je to še vedno drugačen način pripave kave. Če si blizu ita se zapelji do bialetija pa si jih poglej.

Mama koristi kafetier (bialetti, dama), kave si sam skupaj zmeša da dobi zase všečen okus. KOlega uporablj abialetti brika, ta je bolj za cremoso kavo, je tud kr zadovoljen.

Narediš lahko vodeno (več vode, manj kave) lahko narediš konkretno močno (malo vode pa več kave) seveda da ob tem uporabljaš tudi primerno kavo, oz tako ki je blaga (za blažjo, vodeno) oz tako ki je močnejša (za močnejšo kavo)

pa ko boš šel v to..prve 3 kave ki jih boš skuhal v kafetieri vrzi stran...s temi 3 kavami si kafeitero pripravil na njeno poslanstvo
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.787
1.619
113
Iskajoč brata
Pa naj prosim en Dacotu reče, naj pusti Philipsa v trgovini in nabavi tole...
Takole mam jaz, samo starejšo različico.
Namensko kupil brez posode za mleko, ker sem se bal koliko pucanja je z mlekom....
Pa ni mi problema spenit mleko in se igrati z napitki... Sam pa vedno pijem črno brez vsega. Občasno kratko, večino dolgo...

Res mi je tale napravice ql, ker imaš svežo mleto zrno in skuha dobro kavo....