Domač multimedijski center

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Ne da se mi ukvarjat več s tem cenenim DVD playerjem, peko filmov na diske, usb ključek.... in razmišljam, da bom svojega starega laptopa (celeron 1200) preuredil v multimedijski center, hkrati bo pa tudi mrežni server na katerem bo priklopljen zunanji HDD.

Mašina ima razbit zaslon, zato bo preko tv-out priklopljen na tv, krmilil bi ga z brezžično miško, ostalo pa delal preko VLC na remote.

Kaj pravzaprav naložit gor, da bo delovalo kot mora in bo enostavno za upravljanje na slabi resoluciji tv in z miško?

Klasične WinXp ali media centre? Kaj drugega? Za filme pa bsplayer in PowerDVD ter TridiaVNC za nadzor? Predlagate kaj drugega?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Trenutno uporabljam media portal, ki se obnese precej dobro. Predvaja vse, kar bi delovalo v media playerju ali bs playerju. Primarno ga uporabljam za gledanje digitalne TV. Podpira snemanje programov, pause, rewind, epg, ...

Zelo dobra zadeva je pa tudi boxee, ki temeli na xbmc. Poleg klasične podpore za filme in glasbo na disku ali preko mreže, podpira tudi online vsebine (youtube, hulu, comedy central, abc.com, ...). Ne podpira pa (še) vgrajenih tv kartic. Tega sem probal samo na OSX, zdaj še čakam na invite za alpha test za windows.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Saj to so windowsi ali linux + navedeni programi. Razlika je le v tem, da imaš integriran uporabniški vmesnik, ki ga lahko krmiliš z dalincem iz kavča.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
če mene vprašaš, so te stvarce sicer fancy, uporabne pa blizu 0, mogoče za tv. Ker če hočeš recimo gledat filme, jih moraš prvo dobit nekje, se pravi delaš mimo teh programov. potem rabiš podnapise in si seveda spet nimaš tam kaj začet. No in ko imaš podnapise, lahko še 2x klikneš datoteko in ti jo odpre v mp, vlc, bsplayer,... Če pa se ti zdi fanci, pa še vedno lahko greš v enega od teh programov, pa ta zaženeš film. Edino v tvojem primeru, če bi delal z kompom preko vnc, bi mogoče celo bile te stvari uporabne, ker lahko vse ostalo remote porihtaš in potem samo zaganjaš filme preko teh vmesnikov.
aja pol so še razne fore, da nekateri uporabljajo svoje kodeke, ki marsikateremu hd materialu ne ugajajo, nekateri imajo probleme z podnapisi, spet drugi ne sprejemajo takih tv kartic, ampak samo one tadruge,.... V glavnem meni je po 3 mesecih experimentiranja doqurčlo in lepo uporabljam xp, mpc, kodeke ki jih rabim in dpi povečan za 50%, da vidim iz 3,5m razdalje kolko tolko normalno.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Ne vem kaj se tebi zdi neuporabno. Jaz imam v dnevni pod tv-jem lepo računalnik in na njem media portal. Klikam čisto nič, ker sploh nimam miške in tipkovnice. Čisto vse počnem z daljincem, od gledanja filmov, tv, slik, radija... Čisto nobene razlike med tem in dvd playerjem iz špara, samo uporabnost je veliko večja. Seveda pa filme dol vlečem nekje drugje in jih potem prek shara skopiram gor. Bere pa tudi dvd-je in usb ključke, kako nenavadno.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
ja saj sem napisal da če bi delal preko vnc ali kaj pdobnega, je še uporabno, če pa moraš delat vse preko tega računalnika, pa so te stvari odveč

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz sem se ukvarjal z istim problemom kot ti. Poskusil sem:
- Gom Player: uporabljal sem Easy Browser, delalo je solidno, motilo me je, da ne moreš slik pogledat, pa še kakšna malenkost bi se našla
- XBMC: zelo fina zadeva na pogled, so pa filmi štekal. Hardwersko je zelo zahteven (sploh grafika), tako da ni to to (mam P4, 1,6 Ghz, 1GB)
- Media Portal: je delalo samo je bil podoben problem kot XBMC (prevevč je mutilo pri skakanju po menujih)
- SesamTV: precej špartanski vmesnik, ampak meni deluje iz prve (naložil sem kodeke, daljjinc od Pinnacla je že
v osnovi podprt). Zaenkrat uporabljam cca. 2 meseca in je BP

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
ja saj sem napisal da če bi delal preko vnc ali kaj pdobnega, je še uporabno, če pa moraš delat vse preko tega računalnika, pa so te stvari odveč

Saj "multimedijski center" imaš ravno zato, da je na izi in lepo in da nikdar sploh ne vidiš os-a. Za druge stvari moraš jasno met drug računalnik, drugače se je brezveze s tem sploh ubadat.

Torque_monster

Pripravnik
4. avg 2007
547
0
16
Malo off topic
Ko ste sestavljali HTPC kateri format osnovne plošče ste izbrali microATX ali ATX? In, če lahko še zakaj eno ali drugo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
...
Jaz sem iskal pred časomprogra za TV gledat in snemat (time shift), pa sem obupal. Vsaj zastonj je vse boljkone šrot.
Zahteve:
- analogni TV (WDM) - bt8x8 kartica
- time shift
- daljinec (od TV kartice, lahko tudi USB ATI Remote, imam ga od ene druge grafične/TV kartice)
- slika je normalna

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Meni dela vse super, ampak nimam čisto po tvojih zahtevah. Tuner imam samo digitalen in timeshift špila odlično. Daljinec pa microsoft mce. Slika je seveda normalna.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
...
Jaz sem iskal pred časomprogra za TV gledat in snemat (time shift), pa sem obupal. Vsaj zastonj je vse boljkone šrot.
Zahteve:
- analogni TV (WDM) - bt8x8 kartica
- time shift
- daljinec (od TV kartice, lahko tudi USB ATI Remote, imam ga od ene druge grafične/TV kartice)
- slika je normalna

Timeshift in analogna kartica brez HW encoderja za MPEG je bolj kot ne utopična želja. Tudi zmogljiv procesor kje pa sm zgubi par frameov, sploh pri polni TV resoluciji. MediaPortal pa lepo deluje, ampak za TV tako ali tako podpira samo analogne TV kartice s strojnim MPEG2 enkodiranjem.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No no, realtime MPEG kodiranje (softversko) je delovalo že pred 10 leti.
Sicer pa imam diska na terabajte, sploh ne rabi zaradi mene nič komprimirati.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pljuni tistih par € za digitalni tuner pa se ne sekiraj. Jaz sem ga dobil iz Hong Konga za 12€ s poštnino in špila tiptop.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst sem imel http://www.sesamtv.com/downloadpag.htm do neke mere sem bil zadovoljen z njem. inštaliran sem imel še vlc, in sta se nekak skup povezala, tko da je predvajalo vse.
motlo me je, da je bil dost počasen (vrjetno zaradi preslabega računalnika)
sprobal sem še nekaj drugih pa mi niso bli všeč, al ni delalo, al je blo vsega skup že preveč pa je blo en miljon nastavitev...