Delilniki na radiatorjih

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Jaz se greme s klimo (ker sem pač neumen) in je bil račun za december 18 EUR prek delilnikov (cca. 16 EUR fiksnega stoška, 2 EUR so pa delilniki odčitali). OK?

Na splošno..mi smo lani v neizoliranem objektu (56 kvadratov, 4 osebe) plačevali cca. 25 % manj kot prej z delilniki. A na splošno ljudem niso znane osnove (pač ni bilo potrebe) in potem krivijo vse druge le sebe ne..a da bi se pozanimali kje se izgublja toplota (In ko jim poskušaš obrazložiti kje gre glavnina ven, pa se ne zavedajo) te pa odslovijo, da tega pa že ne bojo naredili, ker to pa mora bit...ja OK, ni problema, samo ne mi potem jokcat koliko pride račun.

Prej je bilo vse kul ko so bila odrta okna. Zdaj pa jok in stok ko vsak plačuje več ali manj svoje. Logično..krajna stanovanja so na slabšem sploh če ni izolacije..a žal so zadeve zdaj lasniške. Če ti ni všeč vseenolahko prodaš in greš drugam v stanovanje z boljšo pozicijo v bloku.

(bo treba tudi pri nakupu stanovanja pač geldati na to ali enostavno plačevati več...podobno kot da bi bili tisti deležni subvencije pri ogrevanju, ki živijo na Babnem Polju....a jenjihov problem..tam so, strošek ogrevanja je pač tak..nekdo naprimroskem pa drugače...).

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Plačaš samo obvezni, to je skupni del , ( hodniki,izgube), tvoje klimatsko ogrevanje pa ne moti delilnika, kot ga ne moti močno sonce , poleti, se razume.

turbox

Pripravnik
29. dec 2011
529
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Jaz se greme s klimo (ker sem pač neumen) in je bil račun za december 18 EUR prek delilnikov (cca. 16 EUR fiksnega stoška, 2 EUR so pa delilniki odčitali). OK?

Na splošno..mi smo lani v neizoliranem objektu (56 kvadratov, 4 osebe) plačevali cca. 25 % manj kot prej z delilniki. A na splošno ljudem niso znane osnove (pač ni bilo potrebe) in potem krivijo vse druge le sebe ne..a da bi se pozanimali kje se izgublja toplota (In ko jim poskušaš obrazložiti kje gre glavnina ven, pa se ne zavedajo) te pa odslovijo, da tega pa že ne bojo naredili, ker to pa mora bit...ja OK, ni problema, samo ne mi potem jokcat koliko pride račun.

Prej je bilo vse kul ko so bila odrta okna. Zdaj pa jok in stok ko vsak plačuje več ali manj svoje. Logično..krajna stanovanja so na slabšem sploh če ni izolacije..a žal so zadeve zdaj lasniške. Če ti ni všeč vseenolahko prodaš in greš drugam v stanovanje z boljšo pozicijo v bloku.

(bo treba tudi pri nakupu stanovanja pač geldati na to ali enostavno plačevati več...podobno kot da bi bili tisti deležni subvencije pri ogrevanju, ki živijo na Babnem Polju....a jenjihov problem..tam so, strošek ogrevanja je pač tak..nekdo naprimroskem pa drugače...).
Le kaj boš porekel na tole?
http://www.om-shanti.net/servlets/ir.news?num=47

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Čaki KAJ zdaj dobil si veliko položnico, grel si se pa s klimo ?? Pa saj ravno to sem spraševal stran nazaj, pa so mi zatrjevali da to ni možno, da ti takrat ne šteje "čas"... ??

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
In kaj lahko rečem na to? Nekdo ugotavlja razliko med delilnikom in kalorimetrom...kar naj bi vsak za silo informiran vedel.

Imamo tudi mi Brunatine delilnike.

Se pravi po avtorju članka, če zdaj praktično ne plačujemo nič namerjenega prek delilnika je vseeno lahko to 300 x več kot bi bilo z drugimi deiliniki ali brez njih ...samo ni tako. Kaj pa zdaj?

Se pritožim ker bi po pavšalu plačal cca. 100 EUR zdaj pa 5 x manj (porabo klime tu ne računam zraven ker ne vem koliko je porabila)?

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Ko smo mi dobili poracune za placat se nismo ravno smejali.
rolleyes-1.gif
lahko zdaj pametujes pac tako je, smo preklicali vse mozne inspekcije pa nihce nic ne more pomagat. Odgovor dobavitelja je da naj manj grejemo in ne uporabljamo zraven klim ali kalpriferjev. Da te srat prime. Problem delilnikov je pa v tem da je ta dobavitelj edini mozni na nasem odrocju in uporablja samo te delilnike.

Kar se pa klime tice - ima termostate na radiatorjih ki ga izklapljajo, zato se je pa grel na klimo.

Kako misliš edini možni na vašem področju.

Pa to te res srat prime kaj folk ne pogrunta. Folku se ne da s tem ukvarjat dokler ne dobi položnice. Ta moment ti lahko naštejem 5 dobaviteljev, ki so prisotni povsod, konkretno nam v Lj je to montiral en iz NM, ki je bil najugodnejši. Povezave imajo preko GSM linije če je potrebno, ne rabijo niti iz pisarne it.

To je tako kot pri eni moji prženjeni teti, kjer so ji za vsak delilnik zaračunali malček manj kot 100 eur, preko upravnika seveda, ki je to organiziral in se kao ni dalo drugega narest kot to. Na vprašanje če se je sploh kdo ukvarjal s tem je bil pa odgovor ne vem, verjetno ne. Ja pol pa plačej pa ne jokaj. Tudi nam je upravnik poslal ponudbo z še enkrat višjim zneskom kot je bil kasneje. Pa smo se vsedli skupaj in zbrali drugega dobavitelja, je pa res, da je šlo par popoldnevom. Enim. Eni pa kot eni tukaj, čičajo in se pritožujejo nad previsoko ceno in edinim možnim ponudnikom.

Drugače pa če vam gre to skupno ogrevanje na [cenzura], radiatorje dol, plombirat pa se znajdi. Plačaš fiksni del pa je.

Pri nas se je znesek zmanjšal, ne bistveno ker smo se ipak vendarle obnašali racionalno, po uvedbi korekcijskih faktorjev pa je zadeva zame še ugodnejša.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.308
824
113
vidim, da tisti, ki se nam je znesek zmanjšal, podpiramo in "razumemo" te delilnike, tisti, ki pa plačujejo več, pa ne "razumejo" in ne podpirajo.

lp

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
461
83
45
dolenska
Mi jih mamo to sezono prvič in me je kr strah, ker se številke na merilcih spreminjajo, čeprov niso odprti ventili. Ajde bomo videli. Od lani nismo spremenili režima ogrevanja. Le sprememba je, da ko nas ni doma, so radiatroji zaprti, razen kopalnice. Ko smo doma, držimo temperaturo na 21 stopinj.

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Kaj pa to, da pri vseh zaprtih radiatorjih v stanovanju še vedno plačaš 17 evrov? (Oktober 2012, ki niti ni bil hladen). Vem, da znesek ni visok, ampak je tudi stanovanje zelo majhno in se v najvišji kurilni sezoni plačuje okoli 30 -35 evrov
redface-1.gif

grenivka

Pripravnik
1. avg 2007
616
0
16
Ok, hvala. Trenutno nimam časa brat.
Ampak na hitro, tudi če ni celo leto nobenega v stanovanju, se plačuje ogrevanje? (fiksni del mi je logično, da se plačuje)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Jaz sem bil celo zimo v flatu z ddvema majhnima otrokoma. Plačal samo fiksni del, radiatorji bili zaprti celo zimo. Hvala bogu za polhovke in puhovke. Kako je letos ne vem, ker nisem več tam. poleg mene je bil samo se en s zaprtimi radiatorji v bloku s 65 stanovanji.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.970
113
pri taščici
Aja T sem imel stalno 20+ za 1. Maj sem moral že klimo gonit(hlajenje), sosedje pa najbrž se kar radiatorje odprte ker niso imeli termostatskih ventilov.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Toplovod ima samo en dobavitelj. Jaz povem tako kot je nevem zakaj bi lagal. Sicer me pa bk ne zivim vec tam. Vem pa da odkar so delilniki vsi zapirajo radiatorje in je blok poln plesni.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Citat:
Problem delilnikov je pa v tem da je ta dobavitelj edini mozni na nasem odrocju in uporablja samo te delilnike.

Delilnik nima veze z dobaviteljem toplote. Kaj naj ti še rečem drugega kot da ste se ali pustili nategniti, ali pa se niste brigali dokler ni bilo prepozno in vas sedaj nategujejo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik grenivka pravi:
Kaj pa to, da pri vseh zaprtih radiatorjih v stanovanju še vedno plačaš 17 evrov?

Imaš fiksne stroške dobavitelja toplote ali si kaj porabil ali ne (recimo priključnina), imaš fiksni delež (med 20 in 30 % običjano) ki ga plačaš glede na kvadraturo stanovanja (in ne po odčitku)...in to nanese cca. toliko.

Podobno kor pri elektriki..tudi če ne proabiš niti 1 kWh...plačaš (ugibam) 10 EUR.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
To je pa res..odkar so ti delilniki v modi je plesni povsod ogromno...nova okna, radiatorji zaprti, lufta se nič..in kolikor boš prihranil pri ogrevanju boš zapravil za odstranjevanje plesni.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ksz

Mi imamo siemens delilnike. 5 radiatorjev, vsi zaprti, v moji sobi prejsni teden kazalo 15eur porabe pa je radiator zaprt od prvega kurilnega dne. V kuhinji pa za radiator ki je bil pomojem 5x odprt za par urc kaze 180enot in skupen racun 40eur. Ni mi pac jasno kaj bi bilo ce bi vseh 5 radiatorjev bilo odprto cel mesec, racun 500eur al kaj?

Plesni pa pri nas nemore bit ker kljubtemu da imamo zaprte radiatorje, moras na 2 uri odpret ker je tolk vroce.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Delilnik nikoli ne kaze porabe v EUR. Delilnik kaze neke enote, ki ti prav veliko ne povedo.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Vem da ne kaze porabe, ampak enote, napisal sem samo da imamo na enem in edinem radiatorju k dela 5x v mesecu 180enot oz slabe 40eur/mesec in zgleda da ce bi imeli vse radiatorje odprte cel mesec, po tej logiki bi morali imeti 500eur racuna. Mal cudno se mi zdi vse skupaj.