Delilniki in korekcijski faktorji

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik asko pravi:
V blokih je pač tako, da se je treba prilagajat. Če ti kaj ni všeč pojdi v hišo. In še vedno zagovarjam, da korekcijski faktorji morajo biti. Saj tudi dva identična stanovanja v istem nadstropju imata drugačne specifike, drugačne korekcijske faktorje. In to pozna cel svet, in to ni socializem, temveč pravična delitev toplote. Saj mora nekdo kuriti več kot nekdo drug, ki ima drugačno lego, kateri se ogreva na moj račun.

seveda poleti pa se pač subvencionira za elektriko za klime stanovanj ki so obrnjena na južno stran...pravično je samo eno, plačaš kolko porabiš...če maš slabo lego ni moj problem

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Jst za, oboje hehe.

Imam 3,5 zunanje stene in južno lego.

Subvencija na subvencijo
smile-1.gif
.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Saj mora nekdo kuriti več kot nekdo drug, ki ima drugačno lego, kateri se ogreva na moj račun.

Če imata oba isto temperaturo v stanovanju...kdo se ogreva na čigav račun (Ta del se rešuje s fiksnimi stroški tistih 20 do 30 %)?

Logično da kuri slabša lega stanovanja več od one med nadstropji...samo spet, zakaj bi potem ta subvenciniral onega, ki ima hebeno lego? Stvar debate
wink-1.gif

Stanovanja so lastniška in mene ne zanima za drugega, kot enega drugega ne za mene.

Isti šmorn bo tak, kjer se voda plačuje po osebah, ko se bojo enkrat montirali delilniki še tam...bo kaj važno da se en tušira 2 x dnevno (zjutraj in zvečer) kot upokojenec ki se 2 x tedensko? Bo upokojenec dal še 20 % zraven da bo bolj pravično?

steni

Fizikalc
5. jan 2008
682
39
28
Ravne na Koroškem
Citat:
Uporabnik flajr pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Tisti v sredini je ogrevan od vseh sosedov, tisti čisto zgoraj in spodaj pa tega nimajo.

Pa kaj? Če komu to ne ustreza, lahko stanovanje proda in za isto ceno kupi manjšega z ugodnejšo lego.

Kaj pa tak primer: v starem, neizoliranem bloku s 25 stanovanji so šele 15 let po izgradnji naredili centralno kurjavo na olje. Do takrat so kurili premog in les vsak v svojem kiperbušu v stanovanju (seveda je gorivo kupil vsak zase, kolikor ga je pač rabil, niso ga tisti iz sendvič stanovanj vsako sezono "zgornjim" in "spodnjim" donirali). V sendvič stanovanjih je zdaj, ko je zunaj -10 stopinj, ob več dni zaprtih radiatorjih +19 stopinj, v zgornjih in spodnjih zagotovo ne.

Če se za tak blok izračuna korekcijske faktorje, bodo razlike ogromne - predvidevam, da bodo sendvič stanovanja plačevala približno 100 % več za ogrevanje kot zgornji in spodnji. Tukaj pa nastopi majhna težava.

Ogrevanje na olje je trenutno zelo drago, ampak recimo, da je še na meji sprejemljivega v primerjavi z elektriko (0,10 €/kWh v teoriji, ko pa prišteješ še izgube v kurilnici in v ceveh, kmalu prideš na več kot 0,11 €/kWh, kolikor stane elektrika v višji in 0,08 €/kWh v nižji tarifi). Lastnik sendvič stanovanja bo ob teoretičnem faktorju 2 (stanovanja čisto zgoraj in čisto spodaj imajo torej faktor 1), bo za energijo, ki jo bo dobil iz centralne, plačeval po 0,20 €/kWh + izgube do stanovanja - no, tu pa se to ne more več primerjati z elektriko, ker je ta že pol cenejša. Torej se lahko sendvič stanovanja enostavno odklopijo od centralnega ogrevanja in se grejejo z električnimi radiatorji, ki se jih dobi za 30 €, pa še kalorimetra jim ni treba vgraditi.

In posledica? Zgornja stanovanja bodo še manj ogrevana, faktorji pa jim ne bodo čisto nič koristili, ker bodo itak plačali vse sami.
grims-1.gif

467716-post_slo.gif

Točno to sem storil jaz. Radiatorji so zaprti.Stanovanje ogrevam z klimo. Po prvem popisu delilnikov imam 36 € čistega prihranka pri skupnem strošku ogrevanje + elektrika. Primerjava stroškov januar proti februar.(104€:68€)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Ja pa kaj še. Tisti v sredini je ogrevan od vseh sosedov, tisti čisto zgoraj in spodaj pa tega nimajo. In čisto prav je da so korekcijski faktorji. Tako pa iz dneva v dan poslušam, mi mamo pa radiatorje zaprte...seveda saj stene ogravajo sosedje. Po mailih in kar slišim od punc na klicnem centru, ima več kot pol Lj radioatorje ugasnjene
hysterical-1.gif
In korekcijske faktorje določi izvjalec, ki je vgradil delilnike/kalorimetre, stanovalci se morate pa z njimi strinjati in podpisati sporazum, ker je poleg faktorje določen tudi procent fiknsega dela in procent dejanske porabe - večinoma 30-70 ali 20-80. Določanje pravilnega oz. pravičnega korekcijskega faktorja vsakega stanovanja je pa kar znanost in ima na to vpliv veliko dejavnikov (lega, izolacija, velikost radiatorjev....).

Jebiga, tough luck, če si kupil mrzlo stanovanje. Za kotrekcijo teh stvari je cena stanovanje, ne pa neki bebavi faktorji pri stroških kurjave.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ja samo ta "drugi" na severni strani poleti preko korekcijskih faktorjev ne placuje nobenih stroskov mojega hlajenja na zahodni, juzni strani. Hladi ga pa moja klima preko sten. Meni pa ni za zdrzat pri 30C. Kot on ocitn ne more pozimi pri manj kot 25.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Meni tudi korekcijski faktorji ne grejo v glavo. Stanovanja spodaj oziroma zgoraj so ravno zaradi lokacije manj vrednotena. Če kupiš stanovanje z neugodno lego ga pač plačaš manj, ker ima tako stanovanje večje izgube in ti s tem kasneje pač večje stroške, ampak to veš že ob nakupu. Ker pa je ravno zaradi lege stanovanje le to manj vredno plačuješ tudi manj davka. Ali je tudi pri plačevanju davka za stanovanje potem kakšen korekcijski faktor
confused-1.gif

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Meni tudi korekcijski faktorji ne grejo v glavo. Stanovanja spodaj oziroma zgoraj so ravno zaradi lokacije manj vrednotena. Če kupiš stanovanje z neugodno lego ga pač plačaš manj, ker ima tako stanovanje večje izgube in ti s tem kasneje pač večje stroške, ampak to veš že ob nakupu. Ker pa je ravno zaradi lege stanovanje le to manj vredno plačuješ tudi manj davka. Ali je tudi pri plačevanju davka za stanovanje potem kakšen korekcijski faktor
confused-1.gif

Točno tako.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Pa dajte nehat s temi neblozami. Povsod kje so delilnilniki, kalorimetri (po svetu) se upoštevajo neki faktorji, saj ima vsako stanovanje svoje specifike. Tudi v istem nadstropju se stanovanja med seboj razlikujejo. In treba je upoštevati vremensko izpostavljenost stanovanj, pri novogradnjah je tako večinoma narejen projekt z transmisijkim izračunom toplotnih izgub, je lažje določiti korekcijske faktorje. NI tuki samo samo pritličje in zgornje nadstropje, je še veliko več dejavnikov. Še enkrat ti korekcijski faktorji niso naša pogruntavščina, temveč to imajo že proizvajlaci kalorimetrov in delilnikov pripravljeno, da se za vsak kalorimetr in delilnik vnese parametre.

Dwayne

Pripravnik
22. avg 2007
357
0
16
Maribor
Jaz mislim, da zadeva s korekcijskimi faktorji vseeno ni tako črno-bela. Če bi bilo tako enostavno, zadeva ne bi bila predmet debat.

Mene zanima, v kolikor je med nami tu kak strokovnjak za to... kaj konkretno pomeni to na računu posameznika, ki ima olajšavo in tistega, ki olajšave nima. V kolikšnem delu se koga "obremenjuje", če se sploh. Zaradi nezadostnega poznavanja tematike, tudi z moje strani, se mi zdi, da je vse preveč prisoten strah pred tem, da bo nekdo plačeval za ogrevanje drugega.
Kje se ta korekcijski faktor uravnava? Ali ima to veze z delitvijo na fiksni in variabilni del (70:30, 80:20). Iz katerega dela se torej ta korektura izvaja?

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Korekcijski faktor gre na variabilni del. To s korekcijskimi fakturji je kar komplicirana zadeva. Samo pri nas se v veliki meri poenostavlja in se pavšalno določi npr. -10% za P in zgornja nadstropja, ostala pa nič. In potem prideja take nebloze ven. Pravilomo bi pa vsako stanovanje moralo imeti SVOJ korekcijski faktor. Lahko malo poguglate - temu se reče določitev porabniških deležev (ti so pa določeni na podlagi korekcijskih faktorjev) po metodologiji EKONOKAL.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Če bi prebral moj primer, bi videl, da faktorji niso smiselni, saj povzročijo več škode kot koristi. Poleg tega pa - ali naj bi se sosedu, ki ima 200 kg, priznal (zmanjševalni) korekcijski faktor pri nakupu hrane, ker mora pojesti več kot jaz, ki imam samo 75 kg?!?!

Take "korekcije" so čista neumnost. Zakaj pa se potem vgrajuje delilnike/kalorimetre, če ne zato, da vsak plača točno toliko, kolikor pokuri? Ker to, kar ti predlagaš, da se za vsako stanovanje posebej izračuna faktor, pripelje do tega, da vsi stanovalci za povprečno temperaturo 20 stopinj v stanovanju plačajo isti znesek. Se ti zdi to pravično? Zakaj pa so potem stanovanja v sendviču z južno lego dražja in se zanje plačuje višji davek? Zakaj bi stanovalci sploh vgradili delilnike/kalorimetre, če na individualni ravni ne bodo prihranili (prihranili bodo samo tisti, ki imajo stanovanja s slabšo lego, saj bodo kurili kot nori, da bodo imeli 20 stopinj, tisti z boljšo lego pa bodo izgubili, saj bodo stalno varčevali in zapirali radiatorje, da ja ne bodo plačali preveč)?

Mislim, da uravnilovka ni več primeren način. Tisti, ki so ali bodo kupili potraten avto, bodo za prevoženo isto razdaljo pač plačevali več kot tisti, ki so kupili varčnega. In tako je z vsako stvarjo.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Pa dejte si že dopovedat da je to povsod po svetu. Vsako stanovanje ima svoje mikroklimatske zahteve. Sicer pa eni ste preveč pametni...saj tako kot v današnji družbi..:SAMO JAZ SAMO JAZ

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik Dwayne pravi:
... kaj konkretno pomeni to na računu posameznika, ki ima olajšavo in tistega, ki olajšave nima. V kolikšnem delu se koga "obremenjuje", če se sploh.

Korekcisjki faktorji so prikazani s %, torej ko so enkrat znani (pustim zdaj kako do njih priti), mislim da ni problem zračunati koliko kdo dejansko plača.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Pa dajte nehat s temi neblozami. Povsod kje so delilnilniki, kalorimetri (po svetu) se upoštevajo neki faktorji, saj ima vsako stanovanje svoje specifike. Tudi v istem nadstropju se stanovanja med seboj razlikujejo. In treba je upoštevati vremensko izpostavljenost stanovanj, pri novogradnjah je tako večinoma narejen projekt z transmisijkim izračunom toplotnih izgub, je lažje določiti korekcijske faktorje. NI tuki samo samo pritličje in zgornje nadstropje, je še veliko več dejavnikov. Še enkrat ti korekcijski faktorji niso naša pogruntavščina, temveč to imajo že proizvajlaci kalorimetrov in delilnikov pripravljeno, da se za vsak kalorimetr in delilnik vnese parametre.

Lej, prej sem živel v bloku, vsak je gonil svojo plinsko peč in vsak je plačal, kolikor je porabil. Sam sem bil v pritličju, 3 mrzle seten in mi je bilo že 10 let prej, ob nakupu, jasno, da bom plačeval več kot nekdo nad mano, pa precej več od tistih v 1 nadstropju, ki imajo le 1 mrzlo steno.
In res ne vem, zakaj bi bilo pri blokih s skupnim ogrevanjem kaj drugače kot tam, kjer so individualne peči. Korekcijski faktorji so navadna nepotrebna, bebava natega za ovčke.

In mimogrede: samo jaz samo jaz ... sem imel precej večji račun od večine sosedov. Tudi na račun lege stanovanja. In prav je tako. Več porabiš več plačaš. O tem se razmišlja pred nakupom, ne pa si potem nekih korekcijskih bedarij izmišljevat.

Nazadnje urejeno:

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
Ko bi se recimo obnavljala fasada in izolirala bi tudi ti vse kar je na tvojem stanovanju sam plačal.
Recimo zunanje stene vogalnega stanovanja in izolacijo na strehi, če bi bil v gornjem stanovanju.

Gledam tele debate iz razdalje, ker si pač ogrevam vseh 6 zunanjih ploskev oz. sem v dobršni meri preprečil toploti prehod. Pozimi ven, poleti not.

Ampak ti faktorji se mi zdijo logični pri zadevi kot je toplota, ki ima znano smer gibanja. Tudi določit to dandanes ne more bit nek hujši problem???
Toplotna prevodnost sten se verjetno da na kak način tudi izmerit, če se ne ve točno kakna je sestava in ni znana?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Pa dejte si že dopovedat da je to povsod po svetu. Vsako stanovanje ima svoje mikroklimatske zahteve. Sicer pa eni ste preveč pametni...saj tako kot v današnji družbi..:SAMO JAZ SAMO JAZ

tipicni bebav stavek slovencev...TAK JE POVSOD V SVETU...ampak to ni RES..tak ni povsod po svetu. pa tudi ce bi bilo ni posteno in ne pomeni da je ok...

zagovorniki zgornjega stavka pozabljate da smo v dobi interneta in da se da " POVSOD PO SVETU" preverit...

korekcjski faktorji v taki obliki so po mojem samo pri nas...in to zato da ljudi nebi kap in da se ljudi navadi pri računih za slabše ležeča stanovanja ....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Vsako stanovanje ima svoje mikroklimatske zahteve.

Seveda imajo. Zato moraš biti pa pozoren na njih ob nakupu stanovanja, kar odraža tudi cena.

Če si ti kupil 'slabše' stanovanje ti ne rabi zaradi tega to zdaj sosed subvencinirati...je tako
wink-1.gif

Je pa res nekaj....za fasado se zbira, in ko bo enkrat na stenah (govorim za stare bloke) bo poraba izdatno padla, razne za one na vrhu, kjer pa stropi (sploh če ima blok teraso namesto klasične strehe) kar naenkrat predstavljajo velikasnki porbnik toplote....se pa bo ta del uredil šele takrat, ko bo spet dovolj sredstev zbranih (in dovolj interesa), ker roko na srce oni spodaj se požvižgajo na te zgoraj...s tega stališča, pa je prav da se ta 'problem' nekako razreši.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.381
1.246
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik roCkY pravi:
Ko bi se recimo obnavljala fasada in izolirala bi tudi ti vse kar je na tvojem stanovanju sam plačal.

Kos e obnavlja fasade se deli na enoto ali na kvadratne metre površine enot (kakor kje, kolikor vem). In je pri tem vseeno, koliko zunanjih sten ima stanovanje. Nobenih korekcijskih faktorjev za to.

pikovit

Pripravnik
3. feb 2008
402
2
16
53
kamnik
Po tvojem,potem meni,ki živim v pritličju ni potrebno plačevati dvigala,strehe in podobnih stvari
evil.gif
Briga me,če v tretjem nadstropju crkne stikalo za luči-saj ga ne rabim.Ampak plačati pa vseeno moram...