Delilniki in korekcijski faktorji

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Tam, kjer so podpisali sporazum o delitvi stroskov ogrevanja in namestili delilnike, so stvari jasne. Ne mores se odklopiti oz. se lahko, ampak bos placeval fiksni del glede na sporazum. Povsem jasno.

Imas pa primere, kjer nimajo upravljalca, ampak po zakonu bi delilnike morali imeti. Tak primer je moj kolega. In kaj se pri njemu dogaja? Ostali stanovalci so proti delilnikom (ces da niso potrebni) in tudi nimajo nikakrsnega sporazuma o delitvi stroskov. Ker se stalno kregajo okoli tega, se je letos odcepil in ne namerava placati ostalim nic. Jaz mu dam prav. Ce ni delilnikom, ce ni sporazuma, po cem ti lahko karkoli zaracunajo.

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18

Jaz sploh nimam radiatorjev ne cevi v stanovanju. Ko so pred leti napeljevali daljinsko ogrevanje v naš blok se mi nismo odločili za to in nimamo nič s tem. Posledično nam upravnik nikoli ni zaračunaval nobenih stroškov ogrevanja. S to idejo o plačevanju fiksnih stroškov je na dan prišel novi potencialni upravitelj.

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
@Matic78: Ne se jim pustiti. Jaz se vedno mislim, da ni zakonske podlage, da ti karkoli zaracunajo. A ostali imajo delilnike? Ce da, so takrat itak sklenili sporazum o delitvi stroskov ogrevanje, kjer tebe verjetno ni poleg.

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Jaz sploh nimam radiatorjev ne cevi v stanovanju. Ko so pred leti napeljevali daljinsko ogrevanje v naš blok se mi nismo odločili za to in nimamo nič s tem. Posledično nam upravnik nikoli ni zaračunaval nobenih stroškov ogrevanja. S to idejo o plačevanju fiksnih stroškov je na dan prišel novi potencialni upravitelj.

Vsi, ki tu pišete, da se ne da odklopiti pa da je treba še naprej plačevati po kvadraturi itd., dajte se malo pozanimat, ker niso vsi primeri enaki. Pri meni je zelo podobna situacija, zato sem se pred žaganjem cevi, ki vodijo v moje stanovanje, o posledicah pozanimal pri Stanovanjski inšpekciji, in odgovor je bil sledeč:

Če je bil v bloku skupni sistem ogrevanja postavljen naknadno, torej ko je bil blok že zgrajen, se lahko vsakdo odklopi brez posledic in mu ni treba plačevati ničesar. Kar je tudi logično. V našem bloku so se prvih 20 let vsa stanovanja ogrevala z individualno pečjo na trda goriva, potem pa so po sredini stopnišča napeljali cevi za centralno in nad vsakimi vhodnimi vrati v stanovanja (seveda samo tistim, ki so prispevali svoj del denarja za peč in napeljavo). V prvih 20 letih ni nihče nikomur plačeval nič po kvadraturi, zdaj pa so cevi tako ali tako napeljane po stopnišču, tako da od njih direktno ne dobiš praktično nobene toplote.

Če pa že delamo vse "po zakonu", pa je treba upoštevati tudi zakon, ki pravi, da kot primarni vir ogrevanja ne smeš uporabljati elektrike, razen če gre za toplotno črpalko, torej žaganje cevi za centralno in ogrevanje samo z električnim radiatorjem ali npr. kaloriferjem ne more biti dolgoročna rešitev.

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Hvala za vaša mnenja,

Če sem bolj natančen imam v svojem stanovanju centralno ogrevanje in radiatorje ampak na lastno peč na elektriko. Na letni ravni me pride veliko ceneje kot pa druge, ki se ogrevajo na daljinsko ogrevanje. Vsaj sodeč po besedah sosedov. Verjamem pa, da bi njim ustrezalo da del stroškov ogrevanja plačujem tudi jaz.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Hvala za vaša mnenja,

Če sem bolj natančen imam v svojem stanovanju centralno ogrevanje in radiatorje ampak na lastno peč na elektriko. Na letni ravni me pride veliko ceneje kot pa druge, ki se ogrevajo na daljinsko ogrevanje. Vsaj sodeč po besedah sosedov. Verjamem pa, da bi njim ustrezalo da del stroškov ogrevanja plačujem tudi jaz.

zgoraj navevedeno velja, če se od ogrevnja odklopis nakdnadno in je bilo ogravanje v osnovi ze vgrajeno v stavbo, bos placeval fiksni znesek od 20-40 % odvisno za kaj ste se odločili...pri naknadno vgrajenih zadevah, pa ti ne nosis nobenega skupnega stroška...

nowinc

Pripravnik
31. maj 2008
328
1
18
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Hvala za vaša mnenja,

zgoraj navevedeno velja, če se od ogrevnja odklopis nakdnadno in je bilo ogravanje v osnovi ze vgrajeno v stavbo, bos placeval fiksni znesek od 20-40 % odvisno za kaj ste se odločili...pri naknadno vgrajenih zadevah, pa ti ne nosis nobenega skupnega stroška...

Kaj pa primer, ce je ogrevanje ze vgrajeno v stavbo in nimajo delilnikov (ali kalorimetrov) niti nikakrsnega sporazuma o delitvi stroskov? Koliko mora v tem primeru placati, ce se odklopi od sistema?

flajr

Pripravnik
27. sep 2007
375
0
16
Citat:
Uporabnik nowinc pravi:
Kaj pa primer, ce je ogrevanje ze vgrajeno v stavbo in nimajo delilnikov (ali kalorimetrov) niti nikakrsnega sporazuma o delitvi stroskov? Koliko mora v tem primeru placati, ce se odklopi od sistema?

Verjetno nekaj po kvadraturi kot sedaj, ko pa bodo vgradili števce in sprejeli sporazum o delitvi stroškov, pa fiksni del (med 20 in 40 %). Za točno informacijo pa se lahko obrneš na Stanovanjsko inšpekcijo.

mahr

Zelenc'
13. okt 2012
2
0
1
Pozdravljeni,

kakšna je praksa glede plačevanja montaže delilnikov s stanovanju?
Je to strošek lastnika stanovanja ali trenutnih najemnikov?

Hvala za odgovor.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Načeloma lastnika.

Edino če jih boš kot najemnik dol odpulil in nesel drugam ko boš šel ven. Drugje seveda ni nujno da bojo uporabni.