Davčne blagajne so bedarija

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Ahaha, kje si pa tega najdu
hysterical-1.gif
saj je prav, da še ostali vidijo in imajo kaj od tega

31.a člen
(izdaja računov brez uporabe računalniškega programa oziroma elektronske naprave pri gotovinskem poslovanju)tt
(neuradno prečiščeno besedilo)

(1) Oseba iz prvega in drugega odstavka 31. člena tega zakona tt, ki za izdajo računa pri gotovinskem poslovanju ne uporabi računalniškega programa oziroma elektronske naprave, ki je v skladu z 38. členom tega zakona tt, mora izdati račun iz vezane knjige računov, ki jo predhodno potrdi davčni organ. Ne glede na prejšnji stavek računa iz vezane knjige računov ni treba izdati, če drugi predpisi določajo, da izdaja računa ni obvezna.

(2) Vezana knjiga računov ima enkratno serijsko številko. Serijska številka vezane knjige računov je sestavljena iz identifikacijske oznake izdajatelja in zaporedne številke knjige računov. Identifikacijsko oznako pridobi izdajatelj na podlagi vloge od davčnega organa. Izdajatelj pred izdajo nove serije vezanih knjig računov davčnemu organu posreduje podatke o serijskih številkah vezanih knjig računov. Davčni organ vodi elektronsko evidenco izdanih vezanih knjig računov po posameznem izdajatelju. Evidenca izdanih vezanih knjig računov vsebuje:

- davčno številko izdajatelja;

- ime oziroma naziv izdajatelja;

- naslov oziroma sedež izdajatelja;

- identifikacijsko oznako izdajatelja;

- datum pridobitve identifikacijske oznake izdajatelja;

- datum prenehanja veljavnosti identifikacijske oznake za izdajo vezanih knjig računov;

- serijske številke izdanih vezanih knjig računov in

- datum izdaje vezanih knjig računov po serijskih številkah.

(3) Račun iz vezane knjige računov ima prednatisnjeno serijsko številko vezane knjige računov, zaporedno številko obrazca računov v vezani knjigi računov in podatke v skladu s predpisi, ki urejajo davek na dodano vrednost. Davčni organ vodi elektronsko evidenco potrjenih vezanih knjig računov po posameznem davčnem zavezancu. Evidenca potrjenih vezanih knjig računov vsebuje:

- davčno številko davčnega zavezanca;

- ime oziroma naziv davčnega zavezanca;

- naslov oziroma sedež davčnega zavezanca ali stalno oziroma začasno prebivališče davčnega zavezanca;

- serijsko številko vezane knjige računov in

- datum potrditve vezane knjige računov.

(4) Oseba iz prvega odstavka tega člena tt mora v vezani knjigi računov hraniti vse izvorne podatke in vse poznejše spremembe izvornih podatkov, če je do takšnih sprememb prišlo, 10 let od dneva izdaje zadnjega računa iz vezane knjige računov.

(5) Podatki iz evidence izdanih vezanih knjig računov in podatki iz evidence potrjenih vezanih knjig računov se hranijo 10 let.

(6) Minister, pristojen za finance, podrobneje določi vsebino, obliko in način potrjevanja vezane knjige računov.

(7) Davčni organ na svojih spletnih straneh objavi podatke o serijskih številkah potrjenih vezanih knjig računov in datum potrditve vezanih knjig računov.

Uradni list RS, št. 13/2011 z dne 28. 2. 2011: 31.a člen ZDavP-2

Uradni list RS, št. 32/2012 z dne 4. 5. 2012: ZDavP-2E

Uradni list RS, št. 94/2012 z dne 10. 12. 2012: ZDavP-2F

Uradni list RS, št. 111/2013 z dne 27. 12. 2013: ZDavP-2G

Uradni list RS, št. 13/11 - uradno prečiščeno besedilo, 32/12, 94/12, 101/13 - ZDavNepr, 111/13 in 25/14 - ZFU: ZDavP-2-NPB10

Uradni list RS, št. 13/11 - uradno prečiščeno besedilo, 32/12, 94/12, 101/13 - ZDavNepr, 111/13, 25/14 - ZFU in 40/14 - ZIN-B: ZDavP-2-NPB12

Uradni list RS, št. 13/11 - uradno prečiščeno besedilo, 32/12, 94/12, 101/13 - ZDavNepr, 111/13, 25/14 - ZFU, 40/14 - ZIN-B in 90/14: ZDavP-2-NPB13

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Opomba. Zakon o davčnih blagajnah še ne velja, ker je bil nanj izglasovan veto.
wink-1.gif

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:

Da se ne boš (kot že nekajkrat) izmotavala, da ti nekaj nisi napisala.

Lahko pa tukaj odgovoriš kake veze ima 36. člen z igijevim vprašanjem.

Igi me je preprosto zavedel s stavkom, da bi mamca nekaj raje plačala na roko, ker se ne bi zajebavala z nakazovanjem na TRR, pa sem šla hitro lepit nekaj, kar je malo pasalo zraven.
tongue-1.gif

V glavnem, zmente se, kako in kaj, do uvedbe blagajn je še dost cajta, da naštudirate zadeve, da ne boste spet vse narobe delal
evil.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.705
3.315
113
A tudi kmetje rabimo davčno blagajno, če vsake toliko prodamo kakega telička? Ali bo tudi vnaprej dovolj vezana knjiga računov?
Ostalo pa gre tako čez TRR in tiste račune pišem kar v Excel-u. Kvečjemu imam sedaj nekaj več dela s pisanjem v vezano knjigo, prej sem vse lepo spisal v Excel-u.

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
VKR ima zaporedne številke... Enako jih lah začneš v exelu, sprintaš dva računa enga daš stranki enga pripneš v VKR... Men to prav pride ker imam na predlogi vse fiksne postavke, vnesem sam spremenljivke tipa začete/konec dela, prevoženi km, poraba mat, ure po zahtevnosti dela,.... Ter povezave na razne zbirnike in statistike v drugih mapah. Tak da imam za tekoče leto v vsakem trenutku pregledno kaj sem do sedaj delal oz naredil...

Kar se tiče varnosti podatkov, imam s.p. na ločenem zunanjem disku (od leptopa), kar prav pride tud če kaka mašina na terenu crkne, sem tud že na strankinem hardverju račun izdajal...
Pa tud če me inšpekcija na terenu preverja, na, tle maš disk podpiš prevzem pa zgin da ti bom lah plačo služil!
Vsake tolk cajta nardim kopijo na drug disk.
in to je to... Do sedaj nkol problemov, na fursu sem z referentko v dobrih odnosih.

Sem pa tud jaz nehal delat (sam še za preživetje), ker se ne splača...

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
ma ne sej jst mal pretiravam z vsem skupaj. Tisti, ki me poznajo itak vejo, da sem zadnjih 15 let poleg mojega "hobija" precej v IT svetu in poznam zadeve
smile-1.gif
Samo za enega "janeza" ki je pisal na roke in ne ve kaj je to računalnik, internet, printer se bo kar precej spremenilo. In bo imel tudi nekaj dodatnih stroškov.

Meni je itak najlažje vse narediti direktno v programu, ker mam vse avtomatizirano in ni potrebno dvojno vnašanje, prepisovanje. Naredim prevzeme, mi vodi zalogo, ponudbo premaknem v račun, mi zalogo razknjižuje, na koncu meseca ddv s tremi kliki... Zato mi vezana knjiga ne diši, ker je to korak nazaj. Bom moral en izpis računa prilagoditi na POS printer
smile-1.gif

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
Jst bi vse te finančne in davčne pametnjakoviče nagon u na teren delat (ke tisto luknjo na lojtre v litino vrtat), pol pa VKR pisat. To so sami teoretiki, pametnjakoviči za iz dreka še večji drek delat...
95% teh en mesec ne bi vzdržalo samostojno na trgu poštenega dela. Od tod tudi toliko olajšav/subvencij za nove "podjetnike" in kmete.

Pošten obrtnik in kmet ne rabita nikakršne pomoči države še manj pa eu. To rabijo le uradniki da prekladajo papirje in odžirajo delavcem.

Efektivno davke pobrat zna vsak kmet s svojo preprosto pametjo: kravi vrži seno tja kjer jo boš molzel... To je vsa filozofija davčne politike neke države, v prevodu kot sem napisal: vsakemu davčnemu zavezancu naj bo interes čez leto nabirat račune.

Tudi te blesarije okrog raznih pravnih oseb je navaden bulšit! V času SDK si kot fizična oseba napisal na karton papirja kolk si računal stranki, šel na kanclijo poštemplat, plačal od tega PD in to je blo to...

Tile naši izobraženci pa sam delavn folk jebejo z vedno novimi monstrumi, zato pa gre država cugrunt!

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.456
2.178
113
Se strinjam s predhodnikom. Pri nas sprejemajo nove in nove zakone in predpise, ker s tem opravičujejo svoj obstoj. Izvaja in nadzira pa teh novih stvari nihče, ker še tisti ki so napisali predpise ne vedo kaj hočejo.
Pa nonstop nekaj spreminjat je tud [cenzura], nikol konca teh sprememb. Pri meni včasih še računovodkinja ne ve kaj je aktualno, kako naj potem jaz vem*?

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik Mamca pravi:
ksz

Pa zakaj vraga se potem tolk sekirate zaradi teh blagajn, če bo vse isto kot doslej?
Delaš pošteno naprej, kot da se ni nič zgodilo, pa je.
cheer.gif

jst ti iz terena povem, da 5 let nazaj je vsak naročnik težil: "kaj pa cena brez računa?" Letos me je mogoče eden vprašal to. Razlika je OČITNA. Pa meni se itak ne splača, ker če dam račun je znižana davčna stopnja in nisem nič naredil, če ga ne izdam, ker material sem kupil po višjem davku...

In priznam tudi zato me malce piz.di, ker nekateri pa čist ignorantsko. In taki bodo tudi po uvedbi davčnih blagajn isto naprej.

Mamca, pa ti ki si iz foha, daj mi nekaj povej. Pridem zmontirati klimo, prej pošljem ponudbo. Dogovor je plačilo po montaži v recimo 8 dneh. In na koncu montaže ti "mamca" začne šteti €. In pravi, pa nebi jaz nakazovala, meni je tako lažje...

A lahko vzamem denar in kasneje pošljem račun? Račun je na ime stranke, registriran je s.p.? ker drugače bom moral začeti na teren vlačit printer (ne pos printer ampak klasičnega a4).

Lp
Ne nabijaj. Če boš hotel stranki ugodit boš pač imel v kombiju printer in laptop. Vsak zavarovalniški agent ga prenaša v kovčku. Internet ma dons vsak v žepu, tko da ne jamrite.
http://support.hp.com/us-en/product/HP-Officejet-H470-Mobile-Printer-series/3434453/model/3434454

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik Brklc pravi:
"igi"
Izdati račun na terenu, je še za popolnega fohidiota kakor sem jaz, mala malca... V kombiju imam printer fiksno montiran, v alu kufru pa leptopa (in ostalo pisarniško kramo), ki ga prenašam flet ali avto. Tako imam vedno vso kramo seboj kar se tiče obrtništva. vsak trenutek imam na dosegu vse podatke za inšpekcije, lah na licu mesta izdelam predračun, ..................... ni da ni, pa seveda tudi račun, ki pa ni v bistvu nič drugega kakor popolnjen delavni nalog, ki ga stranka podpiše pred začetkom dela. In to predlogo sem sam naredil v exelu čeprav sem kar se tiče računalništva čisti fohidiot. Tak da...
No, to je obrtnik ki se znajde, eni znajo pa sam jamrat, pa blebetat bedarije da so na "terenu"

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:
ma ne sej jst mal pretiravam z vsem skupaj. Tisti, ki me poznajo itak vejo, da sem zadnjih 15 let poleg mojega "hobija" precej v IT svetu in poznam zadeve
smile-1.gif
Samo za enega "janeza" ki je pisal na roke in ne ve kaj je to računalnik, internet, printer se bo kar precej spremenilo. In bo imel tudi nekaj dodatnih stroškov.

Meni je itak najlažje vse narediti direktno v programu, ker mam vse avtomatizirano in ni potrebno dvojno vnašanje, prepisovanje. Naredim prevzeme, mi vodi zalogo, ponudbo premaknem v račun, mi zalogo razknjižuje, na koncu meseca ddv s tremi kliki... Zato mi vezana knjiga ne diši, ker je to korak nazaj. Bom moral en izpis računa prilagoditi na POS printer
smile-1.gif
Pretiravaš ja, od vlačenja printerja do laptopa za 3 jurje.

Mamca

Carica
12. avg 2009
2.404
116
63
..... VKR bo ostala sigurno v prehodnem obdobju, ampak bo potrebno na spletno stran FURS vnašati te račune.
wink-1.gif

tule je malo bolj na splošno napisano vse skupaj, malo poklikajte:
http://www.fu.gov.si/

Nazadnje urejeno:

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
DURS nateguje samega sebe in nabija stroške poštenim, tisti ki do zdaj ni dajal računa, ga tudi poslej ne bo.

Da ne omenjam, da bodo sistem vzpostavili tipično slovensko nesposobno šele zadnji dan pred rokom ali kak dan kasneje, folk naj se pa jebe in prilagaja.

Mislim, da bodo počasi začeli kupic strictno zahtevati raæune. Vsaj ko bo nekaj folka plaæalo kazen, ker niso vzeli raæuna.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.595
9.813
113
40
MB
ksz

sem mislil da bom prebral kaj koristnega, pa je isto kot vedno, uradniki kopirajo zakone, ki jih ne razumejo niti ne znajo pojasnit
smile-1.gif
epic

igi

Guru
13. okt 2007
5.604
1.206
113
Celje
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik igi pravi:
smile-1.gif

smile-1.gif
Pretiravaš ja, od vlačenja printerja do laptopa za 3 jurje.

Ne bit pameten, če ne poznaš zadeve... Seveda vedno če se le da ugodimo strankam. Stranka ima vedno prav.
Po drugi strani pa JE BEDARIJA vlačit v avtu celo pisarno če rabiš izdati 2 takšna računa na mesec. Sam niti ne bom imel večjih težav. Ampak dosti bo takšnih, ki jih bodo imeli. Imeli v smislu učenja in stroškov. Dobi se itak vse prenosno.

Ne vem sicer kak računalnik uporabljaš, ampak jaz res nimam rad 4 mašin. Imam eno in je to to. Na njej delam vse. In ja nimam tiste za 300€, ker mi pač ne sede...

gloglo

Fizikalc
20. maj 2014
1.399
1
36
Kaj so bedaki naredili, obvezno bo tudi za tiste ki imajo samo negotovinsko poslovanje, torej kartično, to pa je veliko podjetij...

Rezultat vse kartice bodo šle nazaj... Bo pa zanimivo v mercu ko bo DURS zatajil, kako bodo stali za šalterjem. Jest vem da spustim sred vrste in grem, pa naj se jebejo...

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Kako pa veš, da je ne poznam? Oprosti, ampak klimaša al pa kateregakoli obrtnika, ki je funkcionalno nepismen pa raje ne najamem, ker tak še navodil za montažo ne zna prebrat. Kolikor pa vem, pa mašine v kombiju enga klimaša krepko presegajo ceno enga usranga leptopa s printerjem. Vse skupaj se da spravit v ličen kovček in ni večje od kufra ene povprečne štemarce, cena je pa tud tam tam, tko da je nakladanje o vlačenju printerja, krajah in podobno en navaden bulšiting.
Problemi so drugje, ker moraš v naši državi vsak mesec doktorirat iz zakonodaje, ki se iz dneva v dan spreminja, neglede na področje.

PS: Uporabljam pa dve mašini, privat in službeno in večina privatnikov, ki jih poznam deluje podobno.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Saj to se vse da, samo bodo cene naših obrtnikov enake nemškim, potem ti bo res zadoščalo, da boš na dan zmonitral eno klimico ali postavil eno knauf stenco, ker boš s tem dovolj zaslužil.

Obrtniki lahko tudi z gosjim peresom napišemo račune, če si davčna to izmisli, folk naj pa namesto ploskanja raje pomisli, kdo bo to plačal. Ja potrošnik kdo pa drug.

Trenutno pa vsi ploskajoči idioti vidijo samo to, da bo več denarja za njihove doklade. Pa kaj še.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Hrvati imajo baje dobro rešene davčne blagajne, ampak jaz letos od njihovega sladoledarja, gostinca in posojevalca pedolinuijev, posojevalca ležalnikov še nisem videl računa.

Zanimivo, jaz pa vsepovsod. Pri čisto vsakem od naštetih, s katerimi sem bil v kontaktu.
Pa gostinec mi je razložil, da imajo precej skritega nadzora.