Jaz bom dal "balkonsko" za dopolnitev trenutne. Ob špicah proizvodnje mi manjka glih ene 800W do omejitve soglasja(jebat ga, neoptimalna postavitev), pa še malo standby porabe bajte je za rezervo. Čez par let pa še kakšno, za pokritje degradacije
Kako jo boš zvezal? Se bo uparila z obstoječim razsmernikom?Jaz bom dal "balkonsko" za dopolnitev trenutne. Ob špicah proizvodnje mi manjka glih ene 800W do omejitve soglasja(jebat ga, neoptimalna postavitev), pa še malo standby porabe bajte je za rezervo. Čez par let pa še kakšno, za pokritje degradacije
Ne še, pomladi bom nabavil.Si morda nabavil balkonsko SE?
Kot berem ja.Čisto praktično: je dodatek balkonske k obstoječi SE možen?
Z ozirom na to da si kar dobro na tekočem me zanima kolikšen bi bil izplen balkonske če bi sijalo sonce cca 7h na dan? Na tistem linku (evsvet) ki si ga enkrat prilimal tu na Alterju čitam da z balkonsko dosežejo tam cca 1,5k do 1,8k kwh. Bi v 7h prišel na polovico?Kot berem ja.
Vstekas v vticnico in srecno.
Paziti moras edino to da obe SE ne presežeta skupaj omejitve oddajanja.
Kaj pa, če je odjem manjši od proizvodnje te balkonske? Gre višek direkt v omrežje ali naredi obvod preko razsmernika?Kot berem ja.
Vstekas v vticnico in srecno.
Paziti moras edino to da obe SE ne presežeta skupaj omejitve oddajanja.
Takole samo na pogled, v enem mesecu cca 60kwh, lako napišeš kaj več kje je montirana (lega).....
Kaj so to za ene enote 1.5k do 1.8k kwh?Z ozirom na to da si kar dobro na tekočem me zanima kolikšen bi bil izplen balkonske če bi sijalo sonce cca 7h na dan? Na tistem linku (evsvet) ki si ga enkrat prilimal tu na Alterju čitam da z balkonsko dosežejo tam cca 1,5k do 1,8k kwh. Bi v 7h prišel na polovico?
Tako je. Poraba na fazi gre iz neposredne produkcije ali pa iz baterije. Če je baterija polna in je produkcije več, kot pa porabe, gre višek v omrežje. S tem da na bateriji lahko nastaviš, kdaj naj se prazni in s kakšno močjo, oz. je opcija praznjenja na osnovi odčitavanja števca porabe, ki sem ga dobil zraven baterije. Ko je zunaj pod ničlo, se delovanje baterije preventivno ustavi (se ne polni in ne prazni), gre v primeru produkcije takrat vse v omrežje. Baterijo imam zunaj na balkonu, pod napuščem. Je mišljeno, da je zunaj. Ednino, da ni na neposrednem soncu, mraz in voda (IP65) ji ne škodujeta. Mesečni prihranki zelo varirajo, ampak če primerjam porabo v mesecih jan - maj predlani (ko SE še nisem imel) v primerjavi z lani - ob predpostavki, da smo imeli enake apetite glede porabe, potem cca. 50kWh/mes.Navid a lahko tole delovanje baterije pojasniš, če prav razumem: panela/mikroinverter filajo baterijo (so direkt v baterijo vključeni), porabo na fazi pa cuzaš iz (baterije ki je vključena na fazo) kolikor je limita oziroma dokler je ne izprazniš, ali kako drugače. Ko/če je polna in ni potrošnje, pa gre v omrežje. Ali si to napačno predstavljam? Vesel bi bil pojasnila o tem, pa mogoče podatek če si kdaj računal koliko s tem načinom mesečno prihraniš bo tudi dobrodošel podatek.
Aja pa še nekaj, berem da baterije pod 0 stopinj ne smeš izpostavljati - verjetno to pomeni, da imaš baterijo nekje indoor, pa do tja kabel iz panelov/inverterja?