Danes popoldne (29.12) čez Ljubelj

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Alijen pravi:
To mi še vedno ni jasno
smile-1.gif
Prepričan sem da bi lahko prednje gume skuril pa se ne bi asr vklopil a zadnjič sem slučajno se pripeljal čez eno znano križišče kjer je majhen nagib dol in je malo zadek spodneslo pa se je esp vklopil. Torej mi dela asr samo v primeru ko tudi zadnja kolesa zdrsnejo?

ASR se vklopi, ko se eno kolo zavrti hitreje kot drugo, oziroma ko se sprednja kolesa zavrtijo hitreje, kot zadnjnja (če ima avto pogon na sprednja kolesa). Pri nekaterih vozilih samo odvzame moč motorju, pri drugih pa tudi zavira.
ESP se pa vklopi, ko vozilo ne gre v svoji smeri (za to so poleg senzorji hitrosti na vsakem kolesu potrebni še senzor položaja volana, senzor, ki meri premik vozila okoli svoje osi, pa še kaj bi se našlo).
Deluje pa tako, da zavira posamezno kolo, novejši tudi do 3 kolesa hkrati.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik crashednburnt pravi:
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Saj ni napisal tega. Napisal je, da ESP ni možen brez ABS, ASR in BAS. Čeprav za zadnjega nisem povsem prepričan, da je potreben za ESP.
wink-1.gif

Ne, napisal je, da je ESP sestavljen iz A, B in C. Manjka pa vsaj še D zraven.

Tako je, sestavljen je iz A,B, C in eden izmed zelo pomembnih senzorjev, senzor za pozicijo volana.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Poleg senzorja položaja volana sta še 2 enako pomembna senzorja - senzor lateralnega pospeška ter senzor "rotacije" oz. yaw rate senzor. Brez teh treh senzorjev ESP ne more delovati.

Imaš pa na forumu razne Ogote, ki znajo ESP realizirati s samo dodatnim čipom v ABSu.
aplauz.gif