Colorado 300 vs Oregon 300

I

Izbrisan uporabnik #488

Shranjuje avtomatsko v mapi archive, če se ne motim. 10x po 10.000 točk.
Če si pa še sam shraniš potem sprostiš tisti prostor.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Meni shranjuje sem:
F:\Garmin\GPX\Current

Sem ga sedaj updejtal (prej sem pozabil preverit katero verzijo sem imel). Upam, da bo sedaj delalo, če ne, pa poročam.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

To je trenutni track. Ko preseže 10.000 točko se avtomatsko shrani v mapo archive in sicer se popravljam, kapaciteto ima 200.000 točk, torej 20 fajlov po 10.000.

Poglej če imaš mapo archive, bojim pa se da je ni, ker si sproti brisal current track.

Tu je več o tem.
http://garminoregon.wikispaces.com/Tracks#toc2

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Razumem... samo a avtomatskega arhiviranja na kartico pa ni? Pri 60CSX klikneš na datacard setup in nastaviš, da naj se notranji pomnilnik sproti prepisuje (FIFO), medtem ko se vsi podatki sproti po dnevih shranjujejo na kartico.

Na koncu dobiš na kartici toliko datotek, kot si dnevov uporabljal GPS in iz njih potem vidiš celotno pot. Dolžina loga je omejena s prostim prostorom na SD kartici (kar je pri približno 200kB za 10.000 točk praktično neomejeno).

Ne mi rečt, da Oregon tega nima...
confused-1.gif

835885-Capture.JPG

Priponke

• 835885-Capture.JPG
    835885-Capture.JPG
    78,5 KB · Ogledi: 217
I

Izbrisan uporabnik #488

Ne da bi videl kdaj to opcijo
smile-1.gif
oziroma wiki pravi, da nima te opcije.
Torej lahko samo na roko ali pustiš avtomatiko do 200.000.

Mislim da sem to opcijo imel starem ique, kjer je bila smiselna, saj je imel malo notranjega pomnilnika.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

WTF?! Pa ta Garmin je počasi že smešen...
bonk.gif

Saj ne rečem, 200.000 je veliko, ampak na kakem enomesečnem potovanju pa to zlahka presežeš. In neomejeno (na več gigabajtni kartici vsekakor) je vseeno več kot 200.000. Pa še ni se ti treba ukvarjat z ročnim shranjevanjem...

Čudno, čudno...
confused-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Ja, marsikaj bi lahko še dodali. Mogoče pa bo kaj v tej smeri, saj nonstop izdajajo FW, zadnji je glede na prvo verzijo bistveno drugačen po funkcijah.

Zdi se mi, da pri teh pohodnih še najbolj delajo na FW.

Jaz sem v 14 dnevih precej vijugaste ceste naredil 68000 točk, pri srednji gostoti shranjevanja poti. Če bi dal na maksimum = vsaka sekunda bi napolnil po 18 urah uporabe...

Ne ostane drugega kot da si lepo ročno shranjuješ po dnevih. Potem tudi lažje pogledaš v Mapsourcu, ker gpx datoteko z 68000 točkami melje da je veselje.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Saj na 60CSX naredi eno GPX datoteko za en dan, tako da ni problem z mletjem MapSource-a (mimogrede, ta program mleje tudi če nič ne dela....). Še sreča, da imamo 6.13.

Se strinjam glede FW... samo prihajajo pa precej počasi nove funkcije.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz bi dodal prikaz temperature (po moje senzor ima, tudi pri nuvijih se to vidi v servisnem meniju), nočno / dnevna osvetlitev.
Glede hardwera pa še BT oziroma zvočnik in glasovno vodenje.

tone

Zelenc'
8. mar 2008
18
0
1
Razumem Jerneja, da pogreša shranjevanje SLEDI na kartico, kot je pri 60CSx. Vendar je logično, da tega Oregon (in ostali novejši) nimajo. V 60CS (ko še ni bilo kartice) je bila omejitev res problematična in tudi sitem za upravljanje s sledmi je bil v seriji 60 slab. Ko so dodali kartico, so vključili zapisovanje na sledi na kartico kot dodatek. Sledi se na 60-ki zapisujejo 2x. Kartica je torej samo nekakšen Backup, ki pa pride zelo prav pri daljših potovanjih.

V novi seriji (OREGON..) pa ni več potrebe po dvojnem zapisovanju sledi. Zdaj je na razpolago dovolj pomnilnika in vgrajen je dokaj soliden upravljalec sledi. Sedaj je priporočljivo, da sledi sproti shranjuješ in brišeš iz aktivne sledi. To narediš najmanj enkrat na dan oz. ko zaključiš posamezno aktivnost. Logično je, da del poti, ki si jo opravil z avtom shraniš posebej in del poti, ki si jo naredil peš ali s kolesom pa posebej. Ob tem še resetiraš števce. S tem dobiš tudi boljšo statistiko (čas hoje, skupni višinci itd...). Pa še ena pomembna prednost tega novega sistema je: Vse shranjene sledi lahko prikažeš na karti v različnih barvah. Pri 6, sledi iz kartice nisi mogel uporabiti na napravi, možen je bil samo prenos na PC.

Skratka novi sistem v OREGON-u je neprimerno boljši, kot je bil tisti v 60-ki.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

V bistvu imaš prav... Oregona ne poznam tako dobro in kar pišeš, je povsem smiselno. Hvala za obrazložitev.

Vseeno pa je škoda, da ni avtomatski backup VSEGA na kartico ostal kot opcija (poleg vseh ostalih manipulacij s tracki). Če po pomoti pozabiš kaj shranit (kot je Tusi v tem primeru) in se prepiše, lahko še vedno poiščeš datum, naložiš v MapSource in ročno extractaš željeni track.

Ob velikosti današnjih pomnilnikov bi lahko imel backup za eno leto stalne uporabe GPS-a... pa bi še vedno ostalo ogromno prostora za zemljevide.

Bomo počakali na naslednji FW
smile-1.gif
.

I

Izbrisan uporabnik #488

To že, samo ima pa Jernej prav ko pravi, da programerje ne bi dosti stalo, če bi dodali opcijo avtomatskega shranjevanja po dnevih, ker mogoče pa kdo spregleda da je dolgo na poti
smile-1.gif
in preseže 200.000 točk.

Raje se ubadajo s tem, da sedaj pri iskanju vidim poleg imena waypointa še njegovo ikonico. Največja pridobitev so lastne rastrske mape.

Dejstvo je, da naprava omogoča več.

tone

Zelenc'
8. mar 2008
18
0
1
Se strinjam. Treba je reči tako: Upravljalec sledi je v OREGONU veliko boljši kot pri 60-ki. Backaup shranjevanja sledi na kartico pa bi lahko ostal tak kot je bil na 60-ki.
Je pa treba priznati, da toliko dopolnitev, kot jih je dobil OREGON (COLORADO, DAKOTA) v zadnjem letu še ni bilo pri nobenem modelu. In to zelo koristne in uporabne. Zadnji Beta je končno dobil solidno funkcijo za vodenje po sledi in še vse ostalo kar ste že omenili.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Napiši katero verzijo FW imaš.
Si Oregona uporabljaj, ko je zmrznilo logiranje? Veš je zmrznil cel, ali samo sledenje?
Prilepi primer nepopolne sledi.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
FW sem posodobil nazadnje na Oregon 550 software version 2.81 Beta, katera verzija je bila prej pa na žalost ne vem.

Garmina sem vseskozi po malem uporabljal. Glede na to, da sem bil na potovanju 8 dni, se res ne spomnim, kdaj točno je zmrznil, ker zmrznil je večkrat.
Sledi so tule:
http://dl.dropbox.com/u/1669592/Oregon550.zip
Nepopolni sta datirani na 27.12.2009 in 3.1.2010, ostale štimajo.

Lp, Tuši

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Nazadnje urejeno:

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Živjo, spet jaz.

Zanima me, če se da nastaviti na Oregnou, da bi mi kazal višino iz GPS podatkov in ne iz barometra.