Čisto navadna domača pizza:)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
verjamem, da je ta "moja" pica bolj kalorična kot vaša, drugače pa sem prvo vprašal če koga zanima recep
wink-1.gif
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
U vas je kr dost picopekov.

Tud sam velikokrat pečem pico doma, testo za en pleh je iz 33 g moke, deci pa štamprle vode, žlička soli, štamprle mleka in štamprle olivnega olja pa pol kocke kvasa. Pol pa klasika, zmiksam pelate, jih mal posolim, dodam origano pa mal bazilike, pol gor šunko, pol gobice (men so všeč iz slanice, frišnih na pici ne maram) pol polovica sira, pol suha salama (celjska domača se super obnese) pol pa čez to druga polovica sira in v pečico na 275 stopinj za 10 minutk oziroma dokler sir ne začne mehurit.
 

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Velik polovic maš ti.

A pol gobice se ti sploh splača gor dat? Po pol polovica sira lahko za lažje razumevanje napišeš četrt sira. Pa celjska salama je suha ne pol suha.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.946
6.987
113
Saj niti ne vemo, kaj pomeni polovica sira, polovico česa? kile ali celega "hlebca"?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Pol je enako potem in najbrš vem, da je celjska domača salama suha. Pol sira je polovica količine sira, ki jo nameravam dat na pico. To pa predvidevam, da je stvar okusa posameznika. Bo zdej kej lažje razumljivo.

Če pa zezaš zarad slovnice, se ti pa lahko spravim secirat tvoje poste.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Velik polovic maš ti.

A pol gobice se ti sploh splača gor dat? Po pol polovica sira lahko za lažje razumevanje napišeš četrt sira. Pa celjska salama je suha ne pol suha.
Dobr da ti piskra ne raznese od vse možne pameti.
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
330g moke verjetno?

Jaz dam le moko, vodo, kvas in sol, brez maščobe, pečem na 450-500°C dobro minuto.
 

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
to so stopinje, ki jih dosežeš v krušni peči ja. In tako se peče prava ITA pizza.
wiki: "The pizza must be baked for 60–90 seconds in a 485 °C"
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Pizza za doma......napisano za dva, ker je pizza taka super stvar za delat v paru z boljšo polovico
grims-1.gif
.

Kila moke za pico iz trgovine (dejansko se je enkrat nekaj namenskega izkazalo za res OK)
0.6l hladne vode
3 žličke soli
2.5 žličke sladkorja
dobra mera olivnega olja 0.6dcl
1,5 vrečke suhega kvasa

Vse enako kot prej, samo vzhaja naj v hladilniku 48ur ;-) Tole testo je še bolj "ta pravo" po okusu in otipu. Ampak že prvo je zelo OK. Naredit 6 hlebčkov za pico.

Zdaj sta pred tem, ko postane vroče. In tu mislim zelo vroče
evil.gif
. V najini novi pečki se ustavi na 300°C. To je to.....izberita torej svoj maksimum. Sama pečka pa pizze na žalost še ne bo spekla. Nujno je uporabit nekaj, kar se bo v peči razgrelo in držalo temperaturo. Popularni kamen z peko pice je kar drag špas, zato ga BP nadomestita z boljšimi in cenejšimi šamotnimi opekami iz gradbene trgovine. Midva pa uporabljava narobe obrnjeno litoželezno grill ploščo. Vse našteto deluje. Ko pečica doseže temperaturo segrevajta še kakih 20 minut preden se začne s peko.
Zdaj naložita sestavine na testo. Malo raztegnit, malo v zrak vržt....saj vesta, kako to delajo v pizzeriji! Zabava zagotovljena, pripravita pa sesalec. Zelo pomaga loparček za prestavljanje pice v pečko. Tako se speče v 5 minutah in dobi tud "profi" mehurje. Razlika oz. podobnost je pa očitna....dober tek!

 
Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ah, ne rabiš 2 dni vzhajat, čeprav je res, da če vsaj en dan prej narediš testo, je boljše.

Jaz imam tak recept:
800g moke
1 kvas navaden raztopljen v 3dl tople vode, v ta kvas zmešam še 1 žličko sladkorja in pustim vse skup ene 5 minut stati (čeprav to v realnosti nima nobenega vpliva v tako kratkem času
smile-1.gif
)
1-2 žlički sočničnega olja (lahko olivnega)
2-3 žličke soli

Potem pa dodajaš vodo po potrebi, ponavadi še vsaj 1.5dl.

Dobim pa iz tega testa za pet velikih pic.

Pa tud šamota ne rabiš, ker ti itak sam gužvo dela.

Pečico na max in na ventilacijo, testo pripraviš na peki papirju in vse skupaj pečeš na rešetki in NE na pladnju. 7 minut je dovolj. (na 275, če gre pečica na več pa še boljše).

p.s. "profi" mehurji se dobijo čisto enostavno, če testo razvaljaš in zložiš na pol, ampak jaz imam bistveno raje brez.
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
to so stopinje, ki jih dosežeš v krušni peči ja. In tako se peče prava ITA pizza.
wiki: "The pizza must be baked for 60–90 seconds in a 485 °C"
za 60° moreš mete jebeno zakurjeno krušno peč.
jaz mam pečeno prvo rundo v 3 minutah. Ostale runde pa vedno dalje ker se peč ohlaja valda.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pol je enako potem in najbrš vem, da je celjska domača salama suha. Pol sira je polovica količine sira, ki jo nameravam dat na pico. To pa predvidevam, da je stvar okusa posameznika. Bo zdej kej lažje razumljivo.

Če pa zezaš zarad slovnice, se ti pa lahko spravim secirat tvoje poste.
pripraviš kilo sira nameravaš dat gor kilo sira potem daš gor samo pol kile sira?
17758-icon_confused.gif


recept:
ko jaz delam pico naredim čim bolj debelo testo, pečem čim bolj počasi, gor pa dam vse kar mi pride pod roko...
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
temperatura je odvisna predvsem od tega kaj noter daš...
drugače pa tisti ki tako govorite o pravi italjanski pici res nebi smeli imeti problemov kaj gor dati. paleti pa mogoče še sir. nič drugega. prava vegeterjanska jed.
 

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
povem zato, ker se podcenjuje krusno pec in vecina misli, da je to ena hecna in brezvezna zadeva, ki siba na malce visjih temp. kot klasicna pecica na strom.

pica je pa pac (bila) jed revezev, narejena iz ostankov iz smeti. ce smo natancni...ni to neka kulinaricna specialiteta.