Čisto navadna domača pizza:)

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
500°C?
d055.gif

Ja, zato pa kratek čas peke. Prvih nekaj sem pekel s štoparico v roki, ker pečeš 10s predolgo in jo lahko samo še vržeš v koš, sčasoma sicer dobiš občutek.

Je pa zadeva (pizza napoletana) prava znanost, od posebne moke z več glutena, do pravih "strainov" sourdough (droži) kvasov in večdnevnega vzhajanja. Imaš forume namenjene prav temu. Tako daleč sicer še nisem, pa tudi nimam toliko veselja. Kar spravim skupaj, je zame dovolj dober približek.

http://en.wikipedia.org/wiki/Neapolitan_pizza
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ah, ne rabiš 2 dni vzhajat, čeprav je res, da če vsaj en dan prej narediš testo, je boljše.

Jaz imam tak recept:
800g moke
1 kvas navaden raztopljen v 3dl tople vode, v ta kvas zmešam še 1 žličko sladkorja in pustim vse skup ene 5 minut stati (čeprav to v realnosti nima nobenega vpliva v tako kratkem času
smile-1.gif
)
1-2 žlički sočničnega olja (lahko olivnega)
2-3 žličke soli

Potem pa dodajaš vodo po potrebi, ponavadi še vsaj 1.5dl.

Dobim pa iz tega testa za pet velikih pic.

Pa tud šamota ne rabiš, ker ti itak sam gužvo dela.

Pečico na max in na ventilacijo, testo pripraviš na peki papirju in vse skupaj pečeš na rešetki in NE na pladnju. 7 minut je dovolj. (na 275, če gre pečica na več pa še boljše).

p.s. "profi" mehurji se dobijo čisto enostavno, če testo razvaljaš in zložiš na pol, ampak jaz imam bistveno raje brez.

Zlaganje pice za mehurje, resno?? Brez zamere....LOL. Glavno je ravno čimdaljše počivanje testa. S fermentacijo se formirajo vezi glutena do te mere, ki omogoča mehurjenje. Dobesedno se naredijo balončki plina, ker se testo lahko toliko raztegne. Pa še druga tvoja trditev, da se ne rabi šamota.... Kakorkoli.....rabiš neko maso, ki se razgreje. Ne moreš pričakovat, da zrak v pečici peče enako, kot razgreta masa, ki temperaturo zadrži. Sploh, ko odpreš pečico, da daš pico pečt. Protfan je pretanek in se ohladi, ko pico preneseš nanj, vroč šamot ali litoželezna plata pa odlično opravi svojo nalogo in testo na spodnji strani v trenutku "speče"). Sicer pod 5 minut nisem prišel, kljub 300 stopinjam. Sem se pa približal formi testa iz krušne peči - le da skorja vseeno ni tako mehka. Tu je treba tudi upoštevat, da hlebček s parimi potegi pravilno raztegneš, valjar testa ne sme videt, prav tako pa je tudi metanje v zrak in vrtenje bolj šov picopekov kot pa nujen proces.
Mi pa nadvse sede tudi pica iz kvadratnega protfana z najbolj običnimi pelati, najbolj obično šunko in edamcem iz akcije, potresenim z šampinjoni iz slanice in origanom. Sej konec koncev je to "domača" pica. Ostalo so pa naši poizkusi, da bi bilo tako, kot v piceriji oz. tako, kot je treba.
cool-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.920
9.487
113
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pol je enako potem in najbrš vem, da je celjska domača salama suha. Pol sira je polovica količine sira, ki jo nameravam dat na pico. To pa predvidevam, da je stvar okusa posameznika. Bo zdej kej lažje razumljivo.

Če pa zezaš zarad slovnice, se ti pa lahko spravim secirat tvoje poste.
pripraviš kilo sira nameravaš dat gor kilo sira potem daš gor samo pol kile sira?
17758-icon_confused.gif


recept:
ko jaz delam pico naredim čim bolj debelo testo, pečem čim bolj počasi, gor pa dam vse kar mi pride pod roko...

Še en pameten, da se kar kadi. polovico sira, ki ga nameravam dat na pico najprej, potem suha salama in potem še druga polovica, da delno prekrije suho salamo, bo zdaj šlo skozi proceduro, al bo treba mal WD skoz ušesa našpricat.
 

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pol je enako potem in najbrš vem, da je celjska domača salama suha. Pol sira je polovica količine sira, ki jo nameravam dat na pico. To pa predvidevam, da je stvar okusa posameznika. Bo zdej kej lažje razumljivo.

Če pa zezaš zarad slovnice, se ti pa lahko spravim secirat tvoje poste.
pripraviš kilo sira nameravaš dat gor kilo sira potem daš gor samo pol kile sira?
17758-icon_confused.gif


recept:
ko jaz delam pico naredim čim bolj debelo testo, pečem čim bolj počasi, gor pa dam vse kar mi pride pod roko...

Še en pameten, da se kar kadi. polovico sira, ki ga nameravam dat na pico najprej, potem suha salama in potem še druga polovica, da delno prekrije suho salamo, bo zdaj šlo skozi proceduro, al bo treba mal WD skoz ušesa našpricat.
ja res nisem tako pameten kot ti zato še vedno uporabljam metrične enote ti pa polovičke...
evil.gif
 

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Žal, pri vseh mojstrih, malo "blesavo" vprašanje: Kaj pa, če ne znam (ali se mi ne da ali nimam časa) delat testo za pizzo. Pa zraven (do 5km) ni nobene pizzerije, da bi dobil tam testo... A je kakšno trgovinsko testo dovolj dobro, da se naredi pizza? Pod dovolj dobro mislim to, da ni Pečjakovo testo, kjer se dobi topli sendvič, ker je tako debelo...

Ideje?

Hvala v naprej in LP, M
 

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Do sedaj sem samo 2x kupila že narejeno pico. Enkrat v Eurospinu, enrkat v Lidlu. Če si dovolj lačen, je dobra; jo je pa treba še malo obložiti. Če je sila, bi pomoje šlo skozi, bi bilo pa pomoje vsako testo, ki je doma narejeno boljše.

Tolažba: Jaz sem naredila domačo pico vsaj 10 x, preden sem se jo naučila delati tako, da mi je bilo všeč testo in da sem ji lahko rekla pica.
 

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Treba je kupit steinofen pico, ki ima res dobro testo. Stane okoli 2 eur v Lidl/hofer in je imo ni treba dodatno oblagat. Za tak denar je odlična! Ostale navadne 1 eur pice pa so tudi meni zanič, ker je testo trdo, neprimerno za pico in majn nadeva.
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik bratusm pravi:
Žal, pri vseh mojstrih, malo "blesavo" vprašanje: Kaj pa, če ne znam (ali se mi ne da ali nimam časa) delat testo za pizzo. Pa zraven (do 5km) ni nobene pizzerije, da bi dobil tam testo... A je kakšno trgovinsko testo dovolj dobro, da se naredi pizza? Pod dovolj dobro mislim to, da ni Pečjakovo testo, kjer se dobi topli sendvič, ker je tako debelo...

Ideje?

Hvala v naprej in LP, M

Tudi Pečjakovo testo je popolnoma super....le odtajati ga je potrebno, vzhajati in lepo raztegniti.....
 

tomi

Guru
1. sep 2007
18.657
9.867
113
40
MB
ksz

nisem bral cele teme, če koga zanima brezglutenska, sem sprobal par receptov pa se je za najboljšega izkazal najbolj enostaven recept

250 g schar B
vrečka suhega kvasa (7g)
150 ml vode
20g olivnega olja

smile-1.gif
 

bratusm

Fizikalc
29. jan 2014
615
38
28
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Tudi Pečjakovo testo je popolnoma super....le odtajati ga je potrebno, vzhajati in lepo raztegniti.....

Hm... Jaz sem ga videl samo "ploščato okroglega", ki ga samo obložiš... A tega ti še raztegneš in ostalo? Ali je kaj novega od Pečjaka v trgovinah, kar sploh ne poznam... Moram priznat, da sem se spomnil za narejeno testo za pizzo, ker ga imajo sedaj v Eurospinu, je zvito, pakirano... Sicer ne vem, kakšno je, nisem kupil, sem raje tu vprašal...
 

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik bratusm pravi:
Citat:
Uporabnik prijam pravi:

Tudi Pečjakovo testo je popolnoma super....le odtajati ga je potrebno, vzhajati in lepo raztegniti.....

Hm... Jaz sem ga videl samo "ploščato okroglega", ki ga samo obložiš... A tega ti še raztegneš in ostalo?


Že nekaj časa nisem kupoval ....Včasih je bilo v paketu cca 6-8 kosov globokozmrznjenega testa. Dejansko malce debelejši in manjši kosi. Odmrzneš vmes tudi že malce vzhaja.....potem pa raztegneš obložiš in to je to....