Čiščenje bojlerja

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Imam en star Gorenje Tiki klasičen bojler. Predvidevam, da je noter polno vodnega kamna, oz. vem da je.
Je kaj posebnega na kar moram pazit pri odpiranju in čiščenju?
Predvidevam, da je pametno dat novo tesnilo, še kaj drugega?

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
vodo zapret.
pripravi si en škaf, kam boš vsipal tisti pesek - kamen, ki ga je morebiti tudi za polovico bojlerja.
mogoče zamenjaj tudi grelec
pa varovalko ven vzemi , oz izklopi

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Pred časom sem tole našel na enem forumu in imam shranjeno za takrat ko se mi bo dalo s tem ukvarjat:
grin1.gif

1. izklopiti varovalko tokokroga ki napaja bojler
2. zapremo dovod mrzle vode v bojler
3. izpustiti vodo iz bojlerja (dolgotrajen proces)
4. kupiti novo tesnilo (najboljše je da je narejeno v obliki konusa - lažja montaža)
5. potem ko smo izpustili vodo počasi odvijemo vijak, ki drži grelec
6. porinemo grelec proti notranjosti
7. ven priteče še malo vode tako da imamo pri roki vedro, cunjo...ženo
8. z roko sežemo v notranjost in se začudimo kako imamo v Sloveniji mehko vodo
9. odstranimo vso umazanijo - vodni kamen in morebitne usedline od ohišja bojlerja (emajl)
10. pregledamo grelec, ki smo ga predhodno odklopili (2 žici)
11. če se na grelcu nahaja vodni kamen (odvisno od količine) ga potopimo v kis za nekaj "ur"
12. če kamen po nekaj urah še vedno ni odpadel z grelca obstaja še ena opcija, katere ne bom navajal tu, da si nebi še kdo kaj naredil
13. če je grelec poškodovan ali pa je na njem še vedno vodni kamen, svetujem da kupite drugega (cca 30 €) in ga zamenjate
14. namestimo novo tesnilo
15. vrnemo greelc v bojler
16. priklopimo dve žici
17. privijemo vijak na grelcu - počasi in nežno! ! ! ! !
18. odpremo vodo in napolnimo bojler
19. priklopimo varovalko tokokroga ki napaja bojler
20. preverimo če slučajno kje spušča vodo na grelcu
21. po potrebi privijemo vijak
22. počakamo da se voda vsaj delno segreje in ponovno preverimo tesnenje - po potrebi privijemo vijak na grelcu vendar pazljivo ker zelo rad poči če smo pregrobi ! ! ! ! ! ! !

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Ko sem živel v MB, je vsake toliko časa na vratih zvonil en možakar, ki je ponujal nekakšno ultrazvočno čiščenje bojlerja za mislim da relativno mali denar. Ne vem, a to funkcionira. Nisem ga kdaj spustil v stanovanje.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik futuristic pravi:
12. če kamen po nekaj urah še vedno ni odpadel z grelca obstaja še ena opcija, katere ne bom navajal tu, da si nebi še kdo kaj naredil !

Je bila ta točka potem pojasnjena?
grims-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Ni bila ampak vem kaj pomeni.

Nekako takole gre:
Ko imaš grelec zunaj, da za nekaj sekund priklopiš nazaj na štrom, nato izklopiš in z njemu nalahko potrkaš po nečemu in vodni kamen bi naj padel stran.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
ce se ne motim je na alterju (al pa je blo se na mobisuxu?) tema kjer je step by step razlozeno, tudi s slikovnim gradivom.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.655
473
83
Tolmin
Za 9. točko še preverimo cev, ki gre iz toplega priklopa do vrh bojlerja !
Pri 16. točki so verjetno TRI žice - na grelec je obvezno priključena tudi ozemljitev (rumeno zelena) !
Pri 18. točki je potrebno odpreti tudi toplo vodo najbolje v banji, da gre zrak iz bojlerja. Pipo je priporočljivo pokriti z mokro brisačo saj kar močno kiha in šprica.
12. točko ste že ugotovili ampak bodite pazljivi pri času vklopa na suhem
grims-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Ni več slik ja, žal
frown-1.gif
.
No, sam sem naredil predogled in plan
grin1.gif
.
Bojler imam itak preko štekarja, tako da mi ni treba izklapljat varovalke, bom samo ven vrgel. Voda se lepo zapre (tega sem se najbolj bal, da je slučajno ventil zarjavel, pa ni
cheer.gif
). Odprl sem pokrov, tam me je pa presenetil ta prizor:
bojler.jpg

Kje je tukaj tisti velik vijak? Ali je ta bojler drugače narejen in je s tistimi manjšimi vijaki v krogu privijačen? Oz. vzamem to dol in se potem spodaj prikaže vijak od grelca? Le ta je na sredini, saj gredo tam žičke noter.
Še vprašanje: kaj je tista večja luknja zgoraj desno?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
zgleda da imaš novejši tip bojlerja (slike z mojega prispevka pa kot kaže so šle na slikomatu v nepovrat).

Tisti vijak zgoraj desno...hm..probaj ga testno odšravfat, čeprav se po sliki težko vidi kaj naj bi mu bila funkcija.

Grelec imaš vstavljen v dve mali luknji (kabli gledajo ven). Po moje boš moral ošravfat vse 4 vijake ter odstranit prirobnico, pa boš prišel dobro zraven - jaz bi na tvojem mestu zaenkrat pustil grelec kar lepo pri miru in se lotil šravfov...ker tebe muči vodni kamen (ki bo v bojlerju) grelec kot tak ne - pa tudi z njega ne rabiš odstranjevat kamna, ker itak sam odpada dol z njega ali rečeno drugače...takoj po čiščenju bo kamen spet takoj gor.

nacek

Guru
13. okt 2012
2.960
606
113
Tisti vijak zgoraj desno...hm..probaj ga testno odšravfat, čeprav se po sliki težko vidi kaj naj bi mu bila funkcija.
Mogoče je anoda ???

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik nacek pravi:
Mogoče je anoda ???

ja tisti vijak je magnezijeva anoda
bo treba odviti tiste štiri vijake pa bo problem rešen ,bojljer očistiti vstaviti novo tesnilo in to je to
večina bojljerjev je za čiščenje mala malica saj kolko sem jih jaz očistil
problem so pa oni ki imajo grelec na navoj 5/4" ali pa 6/4" in nimajo bojljerji nikjer odprtine za čiščenje tam si pa pečen ker ga ne moreš očistiti pa problem še je odviti grelec če ti crkne.

pozdrav.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Ni več slik ja, žal
frown-1.gif
.
No, sam sem naredil predogled in plan
grin1.gif
.
Bojler imam itak preko štekarja, tako da mi ni treba izklapljat varovalke, bom samo ven vrgel. Voda se lepo zapre (tega sem se najbolj bal, da je slučajno ventil zarjavel, pa ni
cheer.gif
). Odprl sem pokrov, tam me je pa presenetil ta prizor:
bojler.jpg

Kje je tukaj tisti velik vijak? Ali je ta bojler drugače narejen in je s tistimi manjšimi vijaki v krogu privijačen? Oz. vzamem to dol in se potem spodaj prikaže vijak od grelca? Le ta je na sredini, saj gredo tam žičke noter.
Še vprašanje: kaj je tista večja luknja zgoraj desno?

ne sekiraj se
če še nisi začel so ti že napisali postopek
odklopi vso elektriko ki je zraven si zapomni kam gre katera žica
odvij vse vijake ki so na prirobnici mislim da so 4 ali 6 in pogegni lepo prirobnico dol in stvar je rešena.
aja, prej pa spusti vodo iz bojljerja
kako to gre čist enostavno
mrzlo vodo zapri
na topli odpri pipo da sprostiš pritisk v bojljerju in pipi zapri nazaj
odklopi cevko na mrzli vodi ki gre v bojljer in snami varnostnonepovratni ventil ne boj se ne bo dosti tekla voda saj jo drži vakum
prej si propravi gumijasto cev in gardena nastavek da ti paše na 1/2" navoj ,to vev spelji kam jo pač boš
odpri pipo za toplo vodo da dobi bojljer zrak
po nekaj minutah pa snami še z bojljerja cev za toplo vodo da dobi še več zraka in bojljer se ti bo spraznil sam brez večjih težav.
pri ponovni montaži pa zamenjaj vsa tesnila da ne boš imel problemov .
še to tisto anodo pa kar pri miru pusti saj boš videl ko boš pogledak v bojljer koliko je je še se ne ponuca tako hitro

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
KSZ
Evo, čiščenje uspelo, hvala vsem za koristne nasvete. Odtok sem seveda zadelal, ker sicer ne bi več požiral
grin1.gif
.
Skuril tudi nisem nič
grin1.gif
, saj sem pred odklopom zadevo poslikal, tako da sem potem nazaj sestavil kot mora biti. Dejansko je bilo 6 vijakov in potem pobereš cel pokrov dol. Tisto zgoraj je pa anoda ja, ampak kolikor sem potipal z notranje strani, je ni bilo več. Zgolj pokrovček. A bi bilo to naslednjič fajn zamenjat?
Drugače pa, zaenkrat ne pušča nič, kako bo zadvakrat bomo pa še videli
grin1.gif
.
Je pa bilo vodnega kamna precej v zelo drobnem stanju (kot mivka), ki sem ga potem z vodo spral ven, v trdem stanju ga niti ni bilo toliko.

Je pa fajn, da je kopalnica čim bolj prazna, ko se to dela
grin1.gif
.

Še nekaj slikc.

Pokrov odprtine:

Grelec pobran dol:

Gnojnica:

Vodni kamen (bljak):