Bojler odpovedal

vandrovec

Pripravnik
19. jan 2014
672
12
18
Dolžan sem še pojasnilo-res je bil zanič grelec. Nov stane 20,02€.
uf-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz

Zgleda mi je crknil tiki gr 80. noben ga ni in ga ne drkari, samo mlacna voda je prisla ven, lucka ne gori, varovalka je cela stvar pa ne dela. kako se odpre spodnjo skatlo kjer pride notr strom? In kaj je za preverit glede termostata itd, poka pa notri ne nic, kako vidim ce je vodni kamen notri,

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Najprej prekontroliraj če podivja kolešček na el. števcu ob vklopu (na stikalu...ko vklopiš/ izklopiš). Če tu ni dogajanja je nekaj crknilo. Spodaj bojo verjetno trije sravfki...dva odstrani, tretjega losaj in zamakni pokrov...potem pa naredi fotko in pripopaj sem.

Če nisi izklopil bojlerja da ne boš kaj šaril po kablih
evil.gif

(Jaz sumim da je crknil termostat in ne vklopi več...)

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.536
72
48
Kranj
Pri mojem moraš potegniti dol gumb termostata, spodaj je pa skrit vijak. Če je na priključnih sponkah bojlerja elektrika lučka se pa ne prižge je lahko termostat zanič ali pa zaščita grelca. Lučka redko crkne. Lahko je preveč kamna notri pa se je zaščita grelca aktivirala. Če nimaš multimetra boš moral pod elektriko delat in z preizkuševalcem napetosti slediti kaj ti ne spusti elektrike do grelca. Ampak previdno!

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ksz
pod blendo sta dva vijaka, nazalost pa na zicah ni elektrike, varovalke so vse cele in vse imajo strom pred in za varovalko, noben ni nic prckaril zdej se pa pejt, kr naenkrat ni stroma v napeljavi, napeljava je pa v starem bloku iz vseh vetrov skp nametana, , izven kopalnice sem poomojem najdu dozo in notr podobne kable kjer je vse mrtvo. morm probat se z nesticno lucko ce je po stenah kje kej stroma. sam ze vidm da bo tole sranje.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sem ja. Zdej bojler bi lahko zasilo priklopil drugam, sam kaj vem ce ni v bojlerju problem, sam potem bi tudi varovalko vrglo ven. Sicer nevem ce je tista prava na kateri pise bojler, je pa res da ce jo izklopis nic vidnega ne crkne tko da bo vrjetno prava.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Torej bojler ima varovalko. Crknil je pa zunanje stikalo oz je en pol stopljen. Zakaj, nimam pojma. Je 16a kar je dosti vec kot je poraba bojlerja. Je to novodobno pocen stikalo k se zice samo vtakne notr in ok ce je tam slab stik bi smelcalo, samo tukaj se je stikalo stopilo nasredi kjer klecne oz naredi stik in ne ob straneh kjer je priklop zic,torej ali je slabo stikalo kljubtemu da je novejse ali bi bil pa prevelik porabnik gor priklopljen samo to ni to.

Sem pa zdej vsaj videl kako zgleda bojler tam pri elektricnem delu za drugic

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Fotr mi je reku da se bojlerjev ne veze preko stikal. Ali lahko kdo pove od teh ki ste iz foha ce je po standardu res tako?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Seveda se jih lahko veze, kot vsakega porabnika. Samo stikalo mora biti solidno , kar pa veliko novejsih ni.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Enostavna rešitev je, da stikalo menjaš s 16A dvopolnim stikalom in vežeš oba pola stikala vzporedno.

Potem ne bo s stikalom nikoli več težav zaradi pregretih kontraktov.

LP

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ja, ampak kopalniska stikala(trojcek) niso dvopolna, teh stikal se pa najvec daje za kopalnice. Edino, ce se ze v startu predvidi posebej doza in stikalo za bojler. Pri starih zadevah je pa treba menjati komplet stikalo ali pa vrct vse ven in vgradit na novo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Stikalo mora bit namesnko za bojler (precej bolj robustno od klasike).

Če imaš klasično stikalo ga skuri (vsaj meni ga je) - tudi če piše da drži 16 A je to en malčk za lase privlečeno.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
ja zgleda bo res treba namensko stikalo kupit, tukaj so to naredili z navadnim dvopolnim iz merkurja. Sam nevem no ce je 16a mora bit vsaj priblizno tolk ,v tem primeru je porabnik pol manj pa se je stopilo.

Bom postudiral al namensko stikalo ali pa kr direkt cokolada pa kabla skupaj pa blenda cez luknjo kajti sploh ne vem zakaj bi stikalo imel.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Montiraš trojček npr. Modul in sam izbereš stikalni vložek.
Če nisi štromar pa nekomu plačaš in naredi namesto tebe.
Dvopolno 16A stikalo je dejansko 32A, če ga kontakta vežeš vzporedno.
Več kot dovolj za bojler.

LP

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Yksz
stikalo je kot navadno za luc ampak je namenjeno napravam ker je oznacen z 0in1 torej jaca od stikala, sam vseeno to ni hec.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik membrain pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Fotr mi je reku da se bojlerjev ne veze preko stikal. ,,,,
Vpraš fotra kako se ga pa potem izklopi, kadar ga ne rabiš?

kdaj pa je to da ga narabis ce ga imas za komplet toplovod? Razn ob remontu ali ko zamenjas drugega. Mogoce je mislil da ni potrebe pos tikali kar je tudi res.

@ostali

Stikalo je slovenskega proizvajalca TEM. Sem jim kr na mail poslal vprasanje.

Nazadnje urejeno: