še tale vidik i pod svoje strehe pokomentiraj
Sam se ne bom spuščal v iskanje dlake v jajcu tosortne problematike, ker je po zadnjih postih jasno, da sto ljudi, sto mnenj. Se bom pa poleg že tistega, kar sem kot problematiko izpostavil v svojem zadnjem postu, obregnil še na eno stvar. In sicer na izjave ministrstva, ki pravi, da je namen novega zakona zmanjševanje sive ekonomije. Ne varnost, ne sigurnost, pač pa keš, ki steče mimo prašičje drage države.
Če kdo misli, da bo novi zakon poskrbel, da bodo vaše nove hiše po novem super duper varne in oh in joj, je zame milo rečeno osel, ki se je naslajdal po dolgem in počez, ne zgolj dvakrat.
Včeraj sem govoril z našimi dr. fr. mr inženirji, ki sami priznavajo, da gre država po načelu "slovenci prepoceni pridemo do svojih bajt" in bo treba iti po sistemu obračuna električne energije, kjer pol porabimo, z drugo polovico pa futramo jamo brez dna. Naj pojasnim.....
Slovenija in ovce, ki živijo v njej, veljajo v svetu kot procentualno največji lastniki nepremičnin v obliki hiš. Že 2006 leta je padla ideja na ministrstvu, da bi se dalo iz tega iztržiti več. To niso moje besede, da ne bo spet kak halo. Porabilo se je pol ducata let za izvedbo "sosedske pomoči", ki na konec koncev nikomur ni prinesla nič. 2013 je padla ideja o ponovnem zagonu gradbenega lobija. Na rovaš privatnih novogradenj, ker "industrijska" je v razsulu, praktično skoraj ne obstaja več in zgolj dodatno obremenjuje proračun. Kje zaposliti vse stagnirajoče arhitekte, nadzornike, upravnike, inšpektorje, vodje?
Tu, po novem nastopate vi, privatni samograditelji. Po novem boste imeli na hiši več "upravnih" oseb, kot samih zidarjev. Stroški? Država si obeta vsaj 25% večji kolač iz vaše bajte. Pa bo v vaši hiši tudi 25% več armature, več vertikal, večja varnost? Niti ne, ker tipski načrti in PZIji ostajajo isti. In ko bo ob potresu takšna hiša, z vsemi temi podpisi deležna razpok in stanja "začasno nebivalno", bo odgovornost prevzel podpisnik (vprašanje november 2015)? Nope, vse bo stvar korelacije lastnik-zavarovalnica. Nobene odgovornosti, ničesar.
Kaj torej meni kot novograditelju prinaša novi zakon? Glede na to, da se zida po tispkih načrtih, PZI že določa zakonodaja........??
To so besede ljudi, ki se s tem ukvarjajo, zato me prosim ne napadati.
Zamik vselitve za cca 1 leto (!!!!).
Stroškovni dvig v višini 30% (predvideno).
Dvig varnostnega faktorja (glede na že obstoječo zakonodajo).......neobstoječ.
Žal s tipkanjem ne morem spraviti sem gor vsega, vendar po tistem, kar sem slišal včeraj, državi visi dol do Pakistana za vašo "varnost, ji pa hudo smrdi vsak vaš evro, ki ne konča pri njej.
Zaključujem z besedami neimenovanega.............stari moj, direktiva je, da pokrijemo deficit, ne glede na karkoli.