bomo lahko še gradili

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
30 let stara gradnja je ok. današnja novogradnja, izvedena kot je treba je svetlobna leta pred tisto. ampak danes je večina grajena v dveh smereh, samogradnja iz 30 let nazaj, brez znanj o uporabi novih materialov in neposrečeno uporabo in pa v smeri slabih mojstrov.

poznam vsaj ducat primerov gradenj z nadzornim, ki je vzel par 100 evrov in podpisal papirje. gradnje pa adijo pamet. šiptarji z osnovno šolo, ali pa podobno, recimo bolgari, romuni.

žal tko je.

zakon seveda ne bo spremenil tega.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
Dejmo bolj natancno.

V samogradnji se dela zastarelo.
Potem se v najemu gradbincev vecinoma dela slabo.
In so svetle izjeme.

To je nas gradbeni sektor. Vcer taksisti, mizarji, danes zidarji, knaufarji...
Koliko ljudi je že pokopala slaba gradnja v lastni režiji? Mogoče kak članek tragedije iz Slovenskih novic?

a mora pokopat, da je slaba?
koliko samovžigov in požarov zaradi električne napeljave?
ali pa una odkrita hiša med neurjem tam nad Kamnikom? tista z ostrešjem položenim na cegle brez venca.
ali pa v polju, na zaloški, ob ac, tista rumena na desni, dvojček ali več, k se mu je med gradnjo odlomil balkon?
al pa celovški dvori?

prvo primeri samogradnje, druga dva profiji, takoimenovani.

btw, spremljal sem par adaptacij zadnje čase. za zjokat.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.191
3.588
113
Marlbor
Glede odkritih ostrešij ... večinoma odkriva javne ustanove, predvsem šole in vrtce.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
vidim, da se ne spomniš. eno je odkrita streha. na vrtcih, šolah, kjer so plehnate zaplate. o strokovnosti en bomo.
tukaj pa je dvignilo celo ostrešje.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
btw, spremljal sem par adaptacij zadnje čase. za zjokat.
Saj si čisto prav napisal. Žalostno je to, da predlog zakona spet rešuje stvari z ritjo proti porcelanu.
V bistvu imamo pa že vse varovalke vgrajene v zakone in pravilnike in predpise. Pa? Nič. Kuracpalacmedomarkoicigožarko. Takle mamo.
Tisti, ki se bo "znajdu" bo tudi po novem pacal tako kot njemu paše, recimo s kuverto pod pultom, pa roka pa akcija ostali pa ... bomo ostali neumni.
sprasujem se.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Hjah, važno da je lepo. Pa kaj če znotraj vse gnilo. Ultrapičkohvatna fasada, še Passat na dvorišču in pederka okoli kepe obešena pa je uspeh tukaj. Takorekoč erekcija pred ogledalom (salehar.press).

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Če se malo sprehodiš okoli in greš na kakšen obisk kmalu ugotoviš da so mnoge 20 do 30 let stare samogradnje mnogp bolje in trpežneje narejene kot kake 5 let stare oh in sploh novogradnje. Res da s kakim faktorjem toplotne prevodnosti več ampak niso gnile in plesnive kot te nove. Tako da zajebe lahko tako samograditelj kot profi najmodernejši zidarji z oh in sploh modernimi materiali, ki niso bili preizkušeni več kot 2 meseca.
Pa še kako je res to.
Sem pred kratkim gledal nekega mojstra, ki je iz neke vreče (ne vem kaj je bilo.... mogoče malta, lepilo...) bral navodila za uporabo.
Materialov je že toliko, da že mojstre hebe
smirk-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
A menjava gum v garaži s frendom je pa naslednja faza "kršitve" s katro bodo udarili marca 2016?

FYI, to so nekaj urejali lansko leto pod terminom "medsosedska pomoč"... če je pa frend avtomehanik je pa že delo na črno
rolleyes-1.gif

Sicer pa kar se tiče gradnje... ni vsak majstr "majstr". So eni taki, da bolje če bi pustili drugemu. Pa ne govorim o velikih gradbincih, ampak malih firmah in obrtnikih. Pri "nas" je še ok, ker se veliko veliko dela naredi preko vez in ker te nekdo, ki si mu sicer delo opravil priporoči naprej, čeprav, on ne ve da si mu naredil slabo. Po tem prideš pa v stik s takim majstrom, ki ga po rokah nosijo 3 generacije in samo gledaš, če se da rešit
rolleyes-1.gif

mojih 5c... naj omejijo nenadzorovano gradnjo, to da je nadzor obvezen, se mi zdi edino pravilno. Ampak najprej naj uvedejo nadzor teh nadzornikov, ker prevečkrat pridejo samo poračunat, ko je pa nekaj narobe, pa ne bi noben odgovarjal
stupid-1.gif

p.s.: veliko manjša je škoda, če šalabajzer dela knauf ko cegel. Lažje zamenjaš notranje kot zunanje stene v hiši
grin1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.083
113
v lokalni ostariji
evo novo "tolmačenje" je da ne bo nobenih omejitev praktično za samogradnjo. razen zahtevnih objektov.

slaba gradnja je povsod kjer se gleda na vsak cent.

in elektrika lahko zagori tudi če jo naredi profi dr elektrotehnike z vsemi certifikati itd itd... tud avti zgorijo

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Imel sem malo firm v bajti,pa vse so naredile slabše kot pa popoldanci.
Vsako stvar ko smo delali sem jo do potankosti naštudiral in tudi izvajalci so bili preverjeni !
Firme ki delajo razna stanovanja naredijo toliko napak da glava boli !

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
naj omejijo nenadzorovano gradnjo, to da je nadzor obvezen, se mi zdi edino pravilno. Ampak najprej naj uvedejo nadzor teh nadzornikov, ker prevečkrat pridejo samo poračunat, ko je pa nekaj narobe, pa ne bi noben odgovarjal
sej nadzorni je že zdaj moral biti. No , na papirju. Pogledat in nadzorovat pa ni nikol prišel. Vsaj pri meni ne. Ja, za poračunati sem mu pa dal vedeti, da za vsak nadzor, ki ga je dneno opravil dam 100mark. Sam pove naj, kdaj je bil. Pa ni nikol prišel na račun....
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
vidim, da se ne spomniš. eno je odkrita streha. na vrtcih, šolah, kjer so plehnate zaplate. o strokovnosti en bomo.
tukaj pa je dvignilo celo ostrešje.
Res je. Bistveno huje je da na soli odkrije streho, kot pa lokalcu odnese hiso. Pa ves zakaj. Šola ima več fasciklov dokumentacije o gradnji, hisa pa mogoce nekaj listov, ce je cela mapa je bil ze orenk projekt.
Ce bi tisti veter prisel do nekega naselja (montaznih) his (z vsemi papirji da je narejeno po ps) me zanima kaj bi ostalo od naselja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Sicer pa se en korak do tega da prodam hišo in zahtevam socialno stanovanje. Lahko prodam tudi drzavi, se mi sploh ne bo treba seliti. Drzava naj samo se sprejme visino najemnine glede na visino dohodka (recimo 10-20%). In potem so tisti z minimalci ali brez sluzb zmagali.
Zakaj bi se sekiral in delal popoldne, ob vikendih, placeval kazni....
Odsedim tistih 8 ur v sluzbi, potem pa na toplo v socialno stanovanje.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:
men je zanimivo, da pri življenjskem projektu 'pacaš'. kar sem jaz videl gradenj, bi se obesil, če bi bilo moje.

Prjatu po kakšnih objektih pa ti hodiš. Jaz sem videl že nebroj novogradenj, pa mi nobena ni bila da bi se obesu zaradi tega. OK, je kje kaj sfaljeno ampak ni to zdaj težka drama.

Daj kakšen primer da vidim kaj te zmoti

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sicer pa se en korak do tega da prodam hišo in zahtevam socialno stanovanje. Lahko prodam tudi drzavi, se mi sploh ne bo treba seliti. Drzava naj samo se sprejme visino najemnine glede na visino dohodka (recimo 10-20%). In potem so tisti z minimalci ali brez sluzb zmagali.
Zakaj bi se sekiral in delal popoldne, ob vikendih, placeval kazni....
Odsedim tistih 8 ur v sluzbi, potem pa na toplo v socialno stanovanje.

Hanza ne se jezit
grin1.gif
boš pa na cesti kot klošar z dnarom !!

pozdrav.gif

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Citat:
Dejmo bolj natancno.

V samogradnji se dela zastarelo.
Potem se v najemu gradbincev vecinoma dela slabo.
In so svetle izjeme.

Točno to ...
Pa tudi ni vedno ceneje.
Če gledaš hitrost, nabava materjala in kvaliteta...