bomo lahko še gradili

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik ziheras pravi:
Lih v bajtah res ni kaka znanost, so pa omarce ki so dokaj zahtevne, majo še razna bimetalna stikala in še kaj drugega...
Drgač pa Softi to je bolj pogovor med nama z gatotom, ker oba zgleda poznava iste štromarje....

Ne delam nobene znanosti, tist ka zna zna..., tist ka pa ne zna pač ne zna.. Dosti takih je k moj fotr prav da mu niti štekarjev nebi pustu zmontirat in taki fušajo po bajtah....

To je bl problem, te teme..

jaz sem pa imel vtis, da je gato štromar, ne da samo pozna štromarje, samo okej, sem se pač motil...

Sulc

Fizikalc
22. avg 2007
978
175
43
Citat:
Uporabnik dejan_ pravi:

Pa ne vem s kakšnimi čudnimi podjetniki imate opravka.

V resnih firmah dajemo ponudbe v kompletu delo + material, postavke se ne drobijo na posamezne dele.

Za koltovnice, talno gretje..., kjer se ve kaj se bo vgradilo, se naredi pa ponudbe na ključ, dobava, montaža, elektro povezave, zagon. Tako stranka že na začetku ve v 1 cent, koliko bo na koncu stroška - odstopanj ponavadi ni.

Jaz sem si naredil popis del in materiala in sem seveda primerjal kombinirane ponudbe kot tudi tiste ločene. Zidarske, obrtniške ure se ve, po koliko so in ni kakšna posebna matematika ugotoviti, da je v marsikaterem paketu "delo+material" delo množeno s tri (režijske ure mogoče?
ne-ne-1.gif
).

Vsak ti da z lahkoto celotno ponudbo; ko iščeš samo delo, pa jih precej odpade. Ker ste, kot ti praviš, resni. Jaz sem se potem pri enih zmenil samo za delo in material kupoval sam (npr. opeka, beton, armatura), pri drugih pa za oboje (npr. okna). Kjer imam dobre veze v nabavi, ste potem vsi "ta resnI" odpadli, kar se mi je v denarnici precej poznalo na bolje.

Itak težko ocenim, kaj se mi najbolj splača, ker (upam) vsako stvar delam samo enkrat. V primerjavi z ostalimi graditelji pa dobim občutek, da kar ok zvozimo (v stroškovnem smislu in v smislu izogibanja problemov).

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Če tko pravte, bo pa mogoč res..znano pa je , da ima štibla težave že z zgodovino, kaj sele z dojemanjem sedanjosti.
wink-1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
štiber, gato je štromar ki pozna tudi druge štromarje a veš...

Mogoæe res, ampak zakaj ga je pa potlej telex pošolal na veliko (modra žica, niæenje)?
confused-1.gif

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.288
113
No evo saj se da. Si imel pravi pristop nič ne rečem.

Večina pa ne naredi kalkulacij, ampak kupi "poceni" material z 22% ddv-ja. Potem pa se delo preplacajo.

V mojem fohu se strankam bolj splaca delo in material v kompletu. Vsaj do sedaj se je vedno tako izkazalo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
dejstvo je da dober mojster bo toliko in toliko na objektu zaslužil. tako in drugače. dobri prodajalci bodo tudi hitro zavohal a se jim splača "turit" material ali samo storitev (kao: ja kr sami kupite materil k ga dobite tolk cnej k mi:)) sej to ni nič kaj takega. važno da je investitor zadovoljen....

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Citat:
dejstvo je da dober mojster bo toliko in toliko na objektu zaslužil. tako in drugače

V tem stavku si vse povedal. Izvajalec ki bi meni delal in mi računal precej več kot je ocenil mu ne plačam. Tak se niti posu ne zna it.
Korektno je samo to, da pač pove kok bi to stalo, koliko je ur in tolko materjala in po toliko je ura.

imaš dve možnosti ne hvala ali pa naredi. Iz tega stavka pa je tipična fušarska scena ja ni panike za tolko ti naredim vse nato pa račun bistveno višji.... račun v narekovajih mislim

Takega je imel moj sosed na dvorišču. Potem pa se je začelo....
Ne rečem, da so vsi taki ampak tako pač je v dostih primerih.

Pri izvajalcu pa je tko, ocena, delo, materjal in rok.... To vse pri fušarju odpade, sad ga ima sad ga nema. Vmes je že 5 oblubu.. Sem imel vodovodarja tazga...

ti dons pa ne morem je neki vmes pršlo... me zanima, če bi to foro sprejel ko bi blo treba plačat.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
Citat:
Pri izvajalcu pa je tko, ocena, delo, materjal in rok.... To vse pri fušarju odpade, sad ga ima sad ga nema. Vmes je že 5 oblubu.. Sem imel vodovodarja tazga...
hjaa... ne vem no. Tud uradni izvajalec ima lahko iste finte kot fušar. Obljubi, mal razkoplje, pa ga ni en teden.
Sem že na vsake naletel. Od poštenih, korektnih, do barab, lenuhov, nepoštenih...itd.
Imel sem celo enega, ki je rekel rok, za začetek del. In sva tud dorekla, kdaj bo gotovo. Tip je potem končal takrat, ko sma rekla da bo začel. (na neki drugi lokaciji naročnik ni menda pripravil nekih zadev in ta izvajalec ni hotel prej začeti. Je prišel k meni, in naredil. Enostavno ni hotel imeti naspol odprtih/narejenih del. Vsaka mu čast)

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
meni se je že par ljudi prišlo "potožit" ker jim je konkurenca (profi... pusti ti fušarje) v osnovi dala fuuul nizko ceno nato pa ceno navila... na koncu je bilo več kot moja ponudba!

ni to domena fušarjev. sploh podjetniki radi delajo po "zidarjevo" torej najprej nizke cene potem pa nateg na končnem obračunu...

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Uradni izvajalec ima predračun in rok izvedbe.... Praviloma mi smo pisali tudi penale, če nekaj ni narejeno itak smo dal še 10% toleranco. Če je izvajalca kaj na objektu motilo je imel čas da pove oz če kaj ni vedel je vpršal.

Pri fušarjih pa je rekla kazala, in potem tuljenje vsak v svoj rog. Sem prevečkrat videl to.

Pri nekem izvajalcu z predračunom oz ponudbo imaš jasno napisane sestavine materjal, delo, popust, rok izvedbe. Če začne bluzit mu pokažeš njegovo ponudbo in rečeš kaj ti ni jasno...

Pri fušarjih pa je to malo drugače. Če nekaj plačaš pač to zahtevaš na kar je izvajalec pristal. Pa ni moj namen dlakocepit, sam k vidiš da se izvajalec norca dela in te da vedno na kraj je pač to edina stvar katero maš na razpolago...

In ponavdi kjer so zapisani penali bo tak prej teb naredu, kot pa 5 drughim če jih dela drugod. Vsekakor so investitorji sami doskrat krivi da je tako oz imaš na objektu dobrga nadzornega, ta pa šele laja...

in tam se ponavadi ne zajebavajo.

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Lej to jest nebi plačal in pika...
Za to so krivi butasti investitorji... rekla kazala...

To napiš na papir, napiš ceno izvedbe in napiš rok izvedbe... Tak bo takoj dojel koliko je ura. Zakonska toleranca vemo kašna je.
Taki podjetniki kot jih ti omenjaš kmalu dobivajo stigmo...

Sploh na novih objektih z popisom del in ogledom, ne morš nekega obračuna na koncu narest amak je obračun znan v štartu. Recimo laično če imaš 200 kvadratov ploščic jih ne morš računat 400... al pa če imaš 13 eur po kvadratu mu jih ne morš zaračunat 400 m2 če jih imaš na ponudbi 200 m2.

To je navadna goljufija. Lahko rečem celo nestrokovnost. Predstaljaj si, da ti pri meni nekej naročiš rečeš ok kupim, ko ti dobavim pa dobiš 30% večji račun.
Povej bi mi še kofe plačal?

Ti si pa sam ugotovil, kar jest že skoz pravim... Da na koncu pride nek strokovnjak ki dela pač določen foh cenej kot fušar, ki obljubi vse in nato nategne...

Niso pa vsi taki, da se razumemo edino pri fušarju ti ostane le kreg, pri izvajalcu pa ponudba roki, cena in seveda tudi lahko zahtevaš škodo, ki ti jo je pri neipolnitvi pogodbe v tem primeru ponudbe povzročil.

da o reklamacijah ne govorim, si enkrat lepo povedal za fušarja, da celo upošteva reklamacijo...

Zame je celo nekaj najbolj osnovnega mora (če je ta upravičena)...

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
težava je samo v investitorjih ki vse skupaj gledajo samo skozi ponudbo € pa sploh ne znajo brat ponudbe. in ti v ponudbo ne vključijo določenih zadev (ker en boš verjel so tudi slabi popisi! oziroma je popis narejen kar "pavšalno" brez ogleda... )...

čist konkreten primer:
dobiš ponudbo za 200 m2 po 10€ ali pa po 15€

ti vzameš tega ki ti je dal po 10€ ampak pozabu je pa da ni
- lima
- fugiranja
-rezanja po kotih

po možnosti ti še napiše to..

bom pa nehal komunicirat s nekom, kateri "verjame" v čudežno moč vode...

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Zato imajo nadzornega... no vsaj jest sem ga imel.
Pr fušarju sem imel točno to kar ti navajaš, sicer je lim dal zraven vendar napačnega..

Itak sem dal samo za kontro ponudbo, da sem ocenil kok je Mikelj drag. To je delal tudi nadzorni. Potem sva šla oba čez ponudbe in valda mi je povedal kaj morm pazit.

kr se tiče moč vode...
Jest verjamem v tist kar mi pomaga... Žal sem pri dohtarjil dobil le pumpco in antialergike..
pss... vodo sem pil samo iz pipe...

Hribernik pa je zame bil car, kot dohtr in homeopat.

Še nekaj danes ni težko prevert dobre izvajalce imamo kup forumov in tudi sami dobri izvajalci naredijo vse, da stranka hvali njihove storitve in ne obratno, saj s'tem dobivajo posle same od sebe.

Fušarji, ki z odvzetimi postavkami goljufajo stranke se pa samo zapletajo v konflikte in konec koncev bo prišel dan ko bodo še prijavljeni na furs iz strani strank.

Drgač pa pečr da predračun
materjal
ploščice, lim
izdelava roba
fugiranje

cena na ključ... točno veš kašna bo investicija pa še nekje so silikonske fuge zaradi raztezanje (talno ogrevanje) fušarček bi mi to naredu kr za navadno fugo, da bi pokalo..

skratka ve se zakaj nekdo malo več računa, je res tudi da tak zna to dodano vrednost obrazložit. Če pa najameš neke šipce, ki popoldne mešajo asvalt zvečer pa polagajo ploščice pa je tako kot je en v temi kopalnica napisal.

ko to tamo pjeva.

Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
ja ampak kopalnico mu ni delal fušar ampak kar podjetje... in nadzorniki večkrat delajo z roko v roki z izvajalci... tko da...

sploh forumi in debate tam so veliko vredne ja... ker napiše marsikater bedak bedarijo in jo marsikdo potem naprej prodaja kot suho zlato...

da ne boš mislil mnogo strank ne ve da so nategnjene... sploh če je mojster dober...

meni je zabavno ker kolikor toliko stvari delam kar na čez in najprej se jim fajn zdi pol pa jokajo ker naredim vse skupi v tren oka;)))

matej_

Guru
25. okt 2007
2.152
672
113
zaka pa nebi s fušarjem napisal na en list kolko je cena, kaj zajema, kolko je are, datume izvedbe in se oba podpišeta, skopiraš en izvod, daš njemu, ko pride datum izdelave, ko naredi, plačaš in stgaš papir. čist simpl. če ne nardi, maš vsaj nek argument proti njemu.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
joj prejoj...

razen glo gloja normalni ljudje vemo da si lahko z papirjem včasih sam rit obrišeš... imaš pa tudi indijance, ki naročijo storitev potem pa iščejo dlako v jajcu zato da mu ni treba plačat... to je pa druga plat...

ziheras

Pripravnik
27. nov 2015
77
0
6
Pri fušarjih je to bolj ali ne pravilo. Pri pravnih osebah pa je to malo bolj težje, razen če ne vzameš podjetje ki pač vsako leto zapre firmo.

Glede na tvoje pisanje sem jest pravzaprav imel čudež, da so se praktično vsi izvajalci izkazali za dobrega. Res pa je, da sem plačal na rok ki je bil zmenjnen.

Sem pač tip, ki nikoli ne naroči nekaj za kar nebi imel denarja.
Dlake v jajcu nisem nikoli iskal, če me je kej motilo sem mu že med delom reku in to tudi doplačal, nekaj drugačnih nasvetov oz predlogov, pa sem dobil tudi od izvajalca...

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.632
3.081
113
v lokalni ostariji
Malosi imelsreco malo pa ocitno ok izvajalce. Niso vse firme ok in niso vsi fusarji zanic. In ogromno jih je ki so bili podjetniki zdaj pa fusajo okoli....