BIO-EKO?

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Aja to pa zna držat da se pri tej BIO hrani tudi na veliko goljufa, to ne rečem. Ampak jaz govorim o pravi BIO hrani pridelani na pravi način ali je ali ni razlike...

Če primerjaš, seveda je razlika.
Vidi se po analizah na npr. pesticide, težke kovine itd... mali problem je tudi to, da nekatera škropiva ostanejo v zemlji več let in na drugi strani goljufivi bio pridelovalci, kot je rekel @alkoholik (ki zgleda edini razume, kaj si vprašal).


Aja pa BTW, od kod zanimjivo?
 

S57BMU

Pripravnik
7. sep 2007
643
10
18
Zanimiva tema, no mene pa zanima kje bi lahko dal v analizo domače jajce sosedovega kmeta ali pa list domače solate? Ker bi to sam plačal koliko pa to stane??

Lp.
 

B81

22. jul 2007
37.005
10.535
113
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, to so zdaj združeni bivši Zavodi za zdravstveno varstvo. Ali pa Kemijski inštitut v Ljubljani.

Cenejši je laboratorij Neotron iz Italije ali pa npr. Wagner iz Avstrije...tega imaš kolko češ
grin1.gif
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Denis pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Aja to pa zna držat da se pri tej BIO hrani tudi na veliko goljufa, to ne rečem. Ampak jaz govorim o pravi BIO hrani pridelani na pravi način ali je ali ni razlike...

Če primerjaš, seveda je razlika.
Vidi se po analizah na npr. pesticide, težke kovine itd... mali problem je tudi to, da nekatera škropiva ostanejo v zemlji več let in na drugi strani goljufivi bio pridelovalci, kot je rekel @alkoholik (ki zgleda edini razume, kaj si vprašal).


Aja pa BTW, od kod zanimjivo?
Dobro poznam enega kmetovalca, ki ima integrirano pridelavo hrane in za to dobiva subvencijo od ministerstva. Pri njemu so zelo pogosto prisotni nadzorniki, ki redno jemljejo vzorce zemlje za analizo. In če enkrat ugotovijo kršitev predpisov (škropljenje, gnojenje, etc. , z nedovoljenimi sredstvi), mora vrnit celotno subvencijo zadnjih 5 let. In tako kot je napisal Denis, še po 5 letih lahko odkrijejo goljufanje s fitofarmacevtskimi sredstvi...

Kar se pa tiče določenih bio, eko ipd. izdelkov, pa imam mešano mnenje.
Če podam primer za ekstra deviško oljčno olje iz Krete, stisnjeno iz ekološko pridelanih oliv... Mhm, ne vem, kakšen je eko nadzor v Grčiji, po mojem podoben kot povsod v njihovem javnem sektorju.

Ne vem, če imajo npr. Ljubljanske mlekarne dvojno linijo za predelavo mleka, dvojne cisterne za odkup mleka ipd., da lahko izdelujejo navaden jogurt iz navadnega mleka ter bio jogurt, predelan iz bio mleka, ki je bil odkupljen na bio kmetiji. V najboljšem primeru se mi zdi, da je ta bio bolj neka vmesna varianta...
Drugo je pa pri proizvajalcih, ki imajo obrate izključno za bio prehrano, tam je verjetno veliko boljše, kar se tega tiče.
Je pa res, da je dandanes cela bio-eko-manija in da se da na ta način fajn služit, to so pogruntali tako trgovci kot proizvajalci.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Bio pomeni (Če je govora o sadju in zelenjavi) da je manj špricano...ne pa da ni šrpicano. Če ne bi bilo nič bi imeli pridelek na vsake dve leti, pa še to 'če' oz. 60 % črvivega, preostalo pa tako tako...

V povprečju so jabolka špricana cca. 18 x..verjetno v bio varianti zgolj 10 x....če jih imaš doma svoje in želiš pridelek jih npr. špricaš 2 x...tako da..dandanes brez nič ni nič.

Je pa to dobra varka za dvignit ceno, sploh ženske pa noro rade nasedajo temu.

Če hoče bit nekdo bio naj si najame vrtiček in zadeve vzgaja sam (zelenjav) tako mu bo jasno kaj je možno dobiti in kaj ne...ter seveda ob kakem letnem času je možno kaj dobiti...ne da pričakuješ sveže sadje in zelenjavo bilo kake vrste vseh 365 dni v letu pa da gor piše da je povsem naravno pridelano....malo morgen.

Če te bo jeseni kdaj pot zanesla na kako odročno področje kjer bo rasla kaka starisnka jablana...tvoji odtrgaj (ali poberi) kako jabolko in ji ga daj...možno močno dvomim, da ga bo hotela pojest..ker..ker ne bo zgledal lep...bo pa verjetno najbolj natur, kar je sploh mogoče.
 

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Možno...
zmaga.gif


Res pa je, da je najbolj bio, eko itd. tisto, kar zraste doma na podeželskem vrtu, umaknjenem od cest.
Imam srečo, da je pri meni tako in da lahko vzgojim praktično vso sadje in zelenjavo, kar se lahko goji pri nas. Kar je viška, gre v skrinjo in v kozarce za vlaganje, v vseh možnih variantah.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Problem pri tem je, da vzgajaš sadje in zelenjavo...kar pa ni ravno primerno živilo za človeka, še vedno se potrebuje meso
smile-1.gif
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
seveda je problem, ker se požre preveč mesa, in ima kmet ki se s tem ukvarja premalo trave na razpolago, zato pa mora dofilat s sojo in ostalo silažo. V tem je glavni problem. Travniki pa seved azginjajo, ker je treba obilico šise polivat, in ostane še samo trava ki je v kurcu. Strupene?
Kako lahko pri našem šolskem sistemu obstaja nekdo,ki zapi¶e "s sojo in ostalo silažo"?
Konec koncev, ali je kislo zelje zdravo? Silaža in kislo zelje imata precej skupnega...

Kako lahko šolski sistem sproducira tak um, ki seveda ve kaj je naravna prehrana za živino pozimi, ja to bo silaža a ne. Strel v čelo.

Silaža je nastala samo na podlagi hitre in ekonomske upravičenosti. Sploh recimo koruza, jap to je za živino najbolje (hint, tega tale žvsad sploh nebi smela jest itd). Pa še kdaj drugič, če te bo kaj zanimalo.
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Aja, živalski svet v Ameriki ni nikoli jedel koruze? Po tvoji trditvi torej nič predelanega ne jemo, ker moremo paziti, da vemo, kaj je naravna hrana za ljudi pozimi. Predelava je seveda tudi vožnja hrane na velike razdalje. Kaj torej ostane za naravno hrano človeka pozimi v našem podnebnem pasu? Meso odmisli, ker pri tvojem konceptu boš imel 1 govedo na površini 2 do 3 ha in bo meso samo za bogataše.
Sajkek, daj si kar sam strel v čelo.
Ekonomsko upravičenost pri hrani forsira kupec, ki je za nekaj pripravljen plačati toliko in toliko. Pravi "eko" je možen, če se v naših podnebnih razmerah vsak ukvarja s kmetijstvom in če mora nekaj ha rodovitne zemlje prehraniti 1 človeka. To pri današnji poseljenosti vodi v lakoto.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Moraš razumet, da človek izvira iz drugega okolja, kot pa je trenutno naseljen. Tam so redko zime
wink-1.gif


To sem že večkrat rekel, da ob trenutni poseljenosti je nemogoče, da bi se vsi prehranjevali pravilno. Zato je pšenica še vedno boljša izbira, kot pa lakota, čeprav drugače napačna.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Moraš razumet, da človek izvira iz drugega okolja, kot pa je trenutno naseljen. Tam so redko zime
wink-1.gif
Tam, kjer se danes pojmuje kot zibelka človeštva, seveda so zime. Je pa res, da niso tako hladne kot naše, trava je pa vseeno isto rjava.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Vsekakor, replika je bila na Pepejevo izjavo, očitno misli, da ljudje izhajamo iz območij, kjer trenutno živimo. Ali pa ne gre dovolj nazaj v zgodovino.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
..... ki seveda ve kaj je naravna prehrana za živino pozimi, ja to bo silaža a ne. ...

Silaža je nastala samo na podlagi hitre in ekonomske upravičenosti. Sploh recimo koruza, jap to je za živino najbolje (hint, tega tale žvsad sploh nebi smela jest itd). Pa še kdaj drugič, če te bo kaj zanimalo.

Mene zanima. Lahko prosim poveš kaj si mislil s temle zgoraj?
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Nima smisla razpravljati s takimi, ki žive krave še videli niso. Kaj šele, da bi videli, kaka zgleda krava, ki je pozimi silažo ali naravno eko krmo. Še manj pa, da bi vedeli, koliko mleka so krave dajale včasih, ko so kmeti imeli po dve kravi na 5 ha zemlje, marca pa so za svoje potrebe kupovali mleko v prahu.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
kaj sem s tem hotel povedat, da krava ni narejena za kislo hrano, ampak seno in svežo hrano, vse ostalo je anomalija. Mleka pa odrasel človek itak nebi rabil pit, oziroma ni njeogva prehrana, case closed.

Pepe opravičuje to s tem, da je [cenzura] up civilizacija itak vse abnormalizirala in je ratalo normlano da pitamo domače živali z umetno hrano in sojo in ostalimi pizdarijami (ker je ceneje in v večjih količinah) tako kot sebe z instant prpravki in praški. Bravo.
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Od kje tebi ideja, da krava (govedo) ni narejeno za "kislo" hrano? Oni so prav toliko (oziroma še bolj) narejeni za kisano hrano kot mi. Govorimo seveda mlečno kislinskem vrenju, ki kot rezultat daje mlečno, propionsko in ocetno kislino, po možnosti v idealnem razmerju (seveda je še cel kup kislin in ostalih stranskih produktov mikrobiološke razgradnje večinoma enostavnih sladkorjev). Vsebina vampa je rahlo kisla, ne glede na to ali pride not silaža ali suha mrva. Siliranje je samo metoda ohranjanja krme preko neugodnega časovnega obdobja (pri nas je to zima) in to metoda, ki ohranja daleč največ hranljivih snovi v krmi. Takoj za sveže pokošeno oziroma pospravljeno krmo ali v idealnem primeru pašo.

Ali je človek narejen za mleko ali ne je stvar debate. Dejstvo je, da je to v osnovi precej hranljiva zadeva. Seveda nekaterim povzroča precej hude posledice, večini pa malo manj (recimo zasluzenje). Ampak vse te težave se da rešiti s pametno predelavo - kisanjem oz. sirjenjem.

Živali ne pitamo z umetno hrano. Tega preprosto ni! Imamo samo bolj ali manj predelano krmo za živino. Pod umetno hrano za živali verjetno misliš močna krmila iz vreče. To je samo zmleta mešanica žit in/ali mlevkih stranskih produktov z dodatkom mineralov in/ali vitaminov (pa ta dodatek načeloma niti ni nujen, vsaj večinoma ne). Še najbolj predelana je ravno soja, pa še to zato, da se uniči inhibitor pepsina, ki bi sicer lahko žival tudi umoril. Govorimo o toplotni obdelavi surovega zrnja soje, da ne bo nesporazumov ...

Najcenejša krma za govedo je paša! Tega ne preseže nobena tehnika. Res pa je potrebno tudi paši dodajati močna krmila, odvisno od intenzivnosti prireje. Plus tretiranje proti zajedalcem, ki v štali recimo odpade.
 
Nazadnje urejeno:

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.548
2.937
113
v lokalni ostariji
najprej

BIO (eko)<>Integrirano!

pri BIO/eko lahko uporabljaš samo "naravne" preparate in škropiva! pri integriranem je pa določena količina škropljenja itd...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.957
6.987
113
Evolucija je tista, ki je naredila vsa živa bitja takšna, kot so, tudi človeka.

To, da se zdaj 10.000 let prehranjujemo s žiti, in s tem tudi pitamo živali, evolucijo ne spremeni, saj je za genomsko spremembo potrebno miljone let. To, da se živali adaptirajo na takšno hrano je modifikacija, kar pa ne pomeni spremembe dednega zapisa, ampak samo prilagoditev na razmere. In že se zdaj krave tako pia zadnjih 100, 200 let, še to ne pomeni da je to optimalno za njih.

Sem v eni drugi temi prilimal analizo mesa goveda, ki se hrano izključno s "svežo travo" (torej s tem kar bi se moralo) in tisto, ki je pitana s koruzo, sojo, itd...razlika v kvaliteti je očitna.

In ja, tudi paša ni več to, kar je bila, ker so travniki tudi industrijski, posejani s takšnimi sortami trave, ki čimprej vzklije, etc...