Problem fruktoze ja, tako na hitro, da bo lažje razumljivo. Metabolizira se zgolj v jetrih (nekaj je sicer tudi imajo spermijih, ampak to je zanemarljivo, da me ne bo kdo lovil za besede). Sprva se kopiči v jetrih, v glikogenskih zalogah, ki pa so zelo majhne, zgolj 400kcal (kar je, preračunano, cca 100g fruktoze). Višek fruktoze, oz ko je glikogenska zaloga napolnjena, pa se pretvori v trigliceride, ki potem delajo štalo. Nekdo bi sicer lahko rekel, da 400kcal sploh ni tako malo, ker itak telo sproti kuri sladkor, ampak današnji življenski slog večine ljudi je; mirovanje tekom dneva, silo malo gibanja in pa dieta visoka s hidrati. Torej ima vsak povprečen prebivalec zahodnega sveta že itak skoraj ves dan polne rezervoarje in se fruktoza skoraj direktno pretvarja v trigliceride.
Sicer je res, da so jetra sila razvit organ in se lahko tudi obnavljajo, ampak zakaj bi jih obremenjevali po nepotrebne, če vse kar se zgodi s fruktozo je, da se pretvori v trigliceride, naloži v jetrno tkivo, kjer se potem razkroji, torej nima človek nič dobrega od tega, nič.
PS, sicer obstajajo primeri, dandanes vedno bolj pogosti, kjer pretirano konzumiranje fruktoze vodi v zamaščenost jeter.