BIO-EKO?

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Pišete o paradajzu in okusu, potem pa 90% folka ne ve, kako je paradajz treba hranit.

Odličen okusen paradajz sem lani še v hoferju sredi zime nabasal. Lušt je dober, ker je lepo fresh brez hladilnic, diši pa zato, ker ma velik stebla zram.
smirk-1.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Pravo bio eko meso ima predvsem idealno razmerje omega3 in omega6 maščob. In zato je toliko bolj primerno za nas. No..enako velja za vsa živila živalskega izvora.
No, ravno zadnjič sem bral en strokovni članek kmetijske stroke, da morajo tudi eko kmetje več pozornosti nameniti travnim površinam, ker povsem negnojene pomenijo zelo slabo meso in živali z veliko zajedalci. Kritika je šla v smeri tega, da ves gnoj dajo na njive, travne površine pa enostavno nimajo dovolj prirasta za obremenitev, ki se pase na njih.
Ali veš za vsak kos mesa, ki ga kupiš kakšno je razmerje med omega3 in omega6?
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.609
3.048
113
v lokalni ostariji
bio eko ni ravno čisti nateg. izkoriščajo pa to zadevo določeni ki goljufajo (ampak to se dogaja tudi s poreklom. npr "briške češnje" v resnici iz italije ali kje drugje...). ampak pač, izkoriščanje. nespoštovanje pravil...

je pa tako, da cena EKO pridelane hrane (torej škropljenje brez kemije,gnojenje brez kemije. reja živali s eko krmo (zaključen krog)) je veliiikoooo dražja kot konvencionalna.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
pred leti so fajn jambrali kako je bio seme pšenice drago( da o pridelavi ne pišem, pa še manj jo je) . Bio kruh bi radi imeli pa kar po diskontni ceni (kilo za evro).
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.019
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:Pravo bio eko meso ima predvsem idealno razmerje omega3 in omega6 maščob. In zato je toliko bolj primerno za nas. No..enako velja za vsa živila živalskega izvora.
No, ravno zadnjič sem bral en strokovni članek kmetijske stroke, da morajo tudi eko kmetje več pozornosti nameniti travnim površinam, ker povsem negnojene pomenijo zelo slabo meso in živali z veliko zajedalci. Kritika je šla v smeri tega, da ves gnoj dajo na njive, travne površine pa enostavno nimajo dovolj prirasta za obremenitev, ki se pase na njih.
Ali veš za vsak kos mesa, ki ga kupiš kakšno je razmerje med omega3 in omega6?

Tudi jaz sem gledal prispevek, kako pri nas izginjajo pravi "travniki", ker kmeti sadijo samo tisto travo, ki čimprej zraste, da jo lahko čimprej dajo za krmo....

Pri nas je sila težko ugotovit kvaliteto mesa, mogoče tisto škotsko govedo, ki ga ima en nekje na dolenjskem(?), in ki je res vedno v stiku z naravo. Ali pa pohorje beef. Zato pač sam raje dodatno jemljem omega3, ziher je ziher.
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.435
2.429
113
No ker je že tema nanesla na BIO meso, BIO mesa ne kupujeva, imava pač domače meso od preverjenih kmetov. Pač verjetno še vedno boljše kot hitro gojeno meso iz Holandije z vsemi antibiotiki in ostalimi zadevami...
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.435
2.429
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:Ni špricano, pač pa po zelenjavi pada lep naraven radioaktiven dež in ostala svinjarija.
Seveda je špricano, so pa pripravki drugi. Nekaj časa je eko sadjarstvo in eko vinogradništvo preživelo samo na račun velike uporabe bakra (težka kovina). Zadnja leta so na voljo drugi pripravki. Verjamem, da je pri nas stvar precej stroga in za pridelovalce na meji rentabilnosti ob neugodnem letu. Kako je kaj urejeno v posamezni državi, od koder je uvoz eko živil, pa lahko navadni smrtniki bolj kot ne ugibamo.
Primer, kako se varuje pred boleznimi jablana v ekološki pridelavi: JablanaEKO.

Zanimjivo! Bom to posredoval moji
evil.gif


Zdaj pa res... torej misliš da je to pravi baker? Težka kovina? Sprašujem se kako je potem ta zadeva dobila dovoljenje da se uporablja v "eko" gojenju?
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Po tvoji logiki je shirano govedo tisto ta zdravo? Sam bi jedel najboljše, žival pa bi naj jedla najslabše. da bo zate primerna in še z dodatnimi tabletami se šopaš? Takih logik pa res ne kapiram...
Sejan travnik ima več sladkorjev in beljakovin. Žival bo zaradi tega hitreje in bolj zdravo priraščala, ker je prehrana bolj uravnotežena. Slabost teh travnikov je v tem, da je malo cvetočih rastlin za čebele. Govedo teh marjetic in podobnega tako ali tako ne je, ker je večina tega strupenega. Problem glede pozno poletne paše čebel bi bil v Sloveniji zlahka rešen, če bi lastniki hiš in golf igrišč pustili visoko cvetočo trato
smile-1.gif
.
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.019
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No ker je že tema nanesla na BIO meso, BIO mesa ne kupujeva, imava pač domače meso od preverjenih kmetov. Pač verjetno še vedno boljše kot hitro gojeno meso iz Holandije z vsemi antibiotiki in ostalimi zadevami...

Antibiotiki in hormoni so v EU prepovedani, tu se ne rabiš bat. Problem je, ker se živino pita s razno sojo, koruzo, etc...to kar tudi domač kmet dela
wink-1.gif
 

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.435
2.429
113
Hmmm s čim pa bi jo "moral" pitat? Če ne npr. s koruzo? S kakšno krmo? Aja kaj pa tista varianta, ko imam kolega ko vozi te svinjske polovice iz Holandije, ko nabašejo zadevo fajn našpricajo, da ostane več dni freeesh
smile-1.gif
? Tega domač kmet ne nardi najbrž? Če prideš na "koline" po meso?
 
Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.019
113
Ne vem od kod si potegnil shirano govedo? A bizoni v ameriških pokrajinah so videt shirani? Saj če niso zavaljeni še ne pomeni da so shirani. Živali, podobno kot ljudje, niso ravno po naravi zamaščeni (razen posebne vrste)

Tole sem na hitro našel, ker nimam časa: http://www.texasgrassfedbeef.com/c6b499c0.gif

Lepo se vidi razlika med vsebnostjo maščob med rejenim in "naravnim" govedom (sicer je to iz USA ker so omenjeni ATB, ampak u get the picture).
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.995
6.874
113
pri taščici
Ima sosed skotsko govedo. Poleti in pozimi zunaj na travniku(jo lahko gledam iz hiše, dvorišča), ima dostop do hleva če želi. Če pa jim kak priboljšek v obliki krmil vrže pa ne upam rečt. Prav veliko pa najbrž da ne in da se mora zadovljit s tistim kar najde na travniku, pozimi pa bale sena in silaže.
Še pred njegovimi kurami se mora cela vas braniti z ograjami....
 
Nazadnje urejeno:

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kolikor se da s travo. Lahko so tudi v hlevu, samo da se ima domače seno in bale. Silaža je že k***, ker se čuti v domačih mlečnih izdelkih.

Sicer je pa darjan malo preveč pod vplivom čtiva iz tujine, kjer so razmere glede tega veliko slabše kot pri nas. On tudi misli, da so omega 3 jajca topshit in da kura žre samo travo, nič žit in koruze pa ma eko bio topšit jajca.
smirk-1.gif


Živali znajo tudi koruzo prav lepo predelat v zdrav izdelek. Darjan....kobe beef je na polno koruzni izdelek, vendar vsebuje izredno kvalitetne maščobe ipd. Obstaja limit, in jest "slabše" meso, samo zato, ker je stalno rejeno na prostem je bebavost.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.953
11.076
113
seveda je problem, ker se požre preveč mesa, in ima kmet ki se s tem ukvarja premalo trave na razpolago, zato pa mora dofilat s sojo in ostalo silažo. V tem je glavni problem. Travniki pa seved azginjajo, ker je treba obilico šise polivat, in ostane še samo trava ki je v kurcu. Strupene?
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.507
5.052
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
seveda je problem, ker se požre preveč mesa, in ima kmet ki se s tem ukvarja premalo trave na razpolago, zato pa mora dofilat s sojo in ostalo silažo. V tem je glavni problem. Travniki pa seved azginjajo, ker je treba obilico šise polivat, in ostane še samo trava ki je v kurcu. Strupene?
Kako lahko pri našem šolskem sistemu obstaja nekdo,ki zapi¶e "s sojo in ostalo silažo"?
Konec koncev, ali je kislo zelje zdravo? Silaža in kislo zelje imata precej skupnega...
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.609
3.048
113
v lokalni ostariji
antibiotiki seveda so dovoljeni vendar pač za potrebe zdravljenja... tudi živali namreč jemljejo zdravila! težava je kvečjem če se gredo rejci "samozdravljenje" z zdravili kupljenimi v tujini (madžarska npr)...
 

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.127
7.019
113
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Sicer je pa darjan malo preveč pod vplivom čtiva iz tujine, kjer so razmere glede tega veliko slabše kot pri nas. On tudi misli, da so omega 3 jajca topshit in da kura žre samo travo, nič žit in koruze pa ma eko bio topšit jajca.
smirk-1.gif

omega 3 jajca so topcrap, ker se kure enostavno pita s hrano ki je bogata s temi maščobami, to pa bi se naj "preneslo" v jajca, kar pa na koncu pomeni manj kvaliteten rumenjak, ker mu fali ostalih hranil. Kure so omnivori (vsejedi), ravno zato je paša zunaj tako pomembna, ker s tem dobi v sebe najbolj raznoliko hrano kar lahko (tudi ličinke, hrošče, etc...). Tudi kako žito pozoba, ampak ne v takih količinah, s katerimi jih pitajo v primeru kakšne hlevske/baterijske reje...
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
antibiotiki seveda so dovoljeni vendar pač za potrebe zdravljenja... tudi živali namreč jemljejo zdravila! težava je kvečjem če se gredo rejci "samozdravljenje" z zdravili kupljenimi v tujini (madžarska npr)...
ni toliko problem "samozdravljenje" kot pa preventivno šopanje z antibiotiki. mešako svinjarijo kar v vsakodnevno hrano