Avstrija - policija - kazen

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.338
113
Glej 84. člen Zpol določa kaj je treba delat in kaj ne. Tebi grobijanu je treba preprečit pretepanje, ni pa te npr. treba kaznovat za to.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Super. Ce jih kdo uspe nalomit, preden mu policaji to preprecijo, ne bo kaznovan (ce seveda vse drzavljane obravnavate enakopravno). Dobro vedet.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Samo toliko za intermezo:
Pri nas bi za isto prekoračitev dobil kazen 100 €; polovička 50€ za plačilo v 16 dneh. In tisti, ki nabijate o nekih kaznih v višavah in pikah, dejte nehat blodit v prazno.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik kocka pravi:
Samo toliko za intermezo:
Pri nas bi za isto prekoračitev dobil kazen 100 €; polovička 50€ za plačilo v 16 dneh. In tisti, ki nabijate o nekih kaznih v višavah in pikah, dejte nehat blodit v prazno.
150€ in 3 kazenske točke pa res pri nas. In ko so točke ni več polovičke. In to je več kot 4x več kot je plačal der starke v Avstriji.
Zdej pa še napiši, kolk imajo Avstrijci plače. (a tud 4x manjše??)

Nazadnje urejeno:

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.338
113
Pa kake lazi ti trosis naokoli? Kaj ni polovicke? Polovicka je pri vsakem placilnem nalogu v RS ne glede na to ali ti ga izda policija ali pa kak drug prekrskovni organ in ni odvisna od nobenih tock. Tok mas za povedat da te policija goljufa, pa ravno ti si tisti ki stalno siris lazi med ljudmi. Goljuf.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
In ko so točke ni več polovičke

Aja - kje pa to piše?
17758-icon_confused.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Polovička je samo pri normalnih policijskih nalogih, tudi če so točke. Če prideš do sodnika (npr. da pihneš) in ti da on kazen, ni več polovičke. Preverjeno.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Polovička je samo pri normalnih policijskih nalogih, tudi če so točke. Če prideš do sodnika (npr. da pihneš) in ti da on kazen, ni več polovičke. Preverjeno.

Seveda - eno so globe (torej upravni postopki => če si "priden" in plačaš kuj gre "polovička"), drugo so pa kazni - in tam polovičk ni (smeš pa tam še postopek plačati - tak, da se to nekak izravna
tongue-1.gif
).

Nima pa "polovička" ama baš nobene veze z kazenskimi točkami - in tu ga je sintič pihnil mimo (kot ponavadi
tongue-1.gif
).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sam sem tudi imel primer pred nekaj leti.
Verjetno je obdelano na alterju.

So ble točke in polovičke nisem imel možnosti.

Mogoče so se vmes pravila spremenila?

Torej prekoračitev hitrosti (na cesti zunaj naselja - ne 5 m zunaj naselja, ampak res daleč izven naselja- je bila omejitev 40 km/h, vozil sem , če se prav spomnim, 63 ali tam nekje).
Možnost polovičke nisem imel.

A kdo ve, po kakem pravilu?

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Sej tudi nič ne boš dobil. Mene so ustavli, pa sem bil zato primoran plačat.
grin1.gif

Stacionarni radarji pa takole funkcionirajo: Predrago jim je pošiljat vsako pizdarijo. Razen če kazen preseže 70€!
rolleyes-1.gif

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Pa kake lazi ti trosis naokoli? Kaj ni polovicke? Polovicka je pri vsakem placilnem nalogu v RS ne glede na to ali ti ga izda policija ali pa kak drug prekrskovni organ in ni odvisna od nobenih tock. Tok mas za povedat da te policija goljufa, pa ravno ti si tisti ki stalno siris lazi med ljudmi. Goljuf.
A to pomeni, da če me dobiš pijanega ne bom plačal z zakonom predvidenih 950€ kazni ampak samo polovico tega (v 16 dneh) ???
Če me že zmerjaš z goljufom, še napiši koga sem ogoljufal in za koliko. Jaz ti za določene policaje lahko napišem, kako so goljufali ali pa vsaj nameravali. Če mal pobrskam po papirjih tudi poimensko.

Pa lahko obrazložiš, zakaj dva posta višje stein ni imel možnosti polovičke?

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:
Sej tudi nič ne boš dobil. Mene so ustavli, pa sem bil zato primoran plačat.
grin1.gif

Stacionarni radarji pa takole funkcionirajo: Predrago jim je pošiljat vsako pizdarijo. Razen če kazen preseže 70€!
rolleyes-1.gif

Men so avstrijci že ene 2x poslal neko kazen za 50eur
grin1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.604
2.419
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik INKVIZITOR pravi:

rolleyes-1.gif

Dobil kazen po pošti za prekoračitev za celih 6km/h. Omejitev je 50.
bonk.gif

Sem poklical na policija in vprašal, če se hecajo. Javil sem samo kdo je vozil službeno vozilo takrat.

Minilo je 3 mesece in še ni čeka.

p.s. to je seveda naša policija

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik keber pravi:

Najprej odloča prekrškovni organ, in tu je polovička (tudi če so točke v igri). Šele po vložitvi zahteve za sodno varstvo je sodišče in polovičke ni več.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Sintič, greva lepo po vrsti. Tudi ti si krvav pod kožo in se motiš, samo da tega ne priznaš.
Prvi post v tej temi je bil, da je padel na radar 113 km/h na 80 km/h omejitve. V sloveniji je po pravilniku o zahtevah za merilnike hitrosti v cestnem prometu Uradni list RS, št. 90/2005 z dne 10. 10. 2005 za izmerjene rezultate nad 100 km/h potrebno upoštevati varnostno razliko (po domače toleranco) 7 km/h. Torej po osnovnošolsko bomo zdej odštevali. Upam, da to obvladaš. Torej 113 km/h - 7 km/h = 106 km/h. To je uradna meritev. Gremo naprej. Zakon o varnosti cestnega prometa v 32. členu, 10. odstavku predpisuje, da voznik, ki preseže s prometnim pravilom, ali prometnim znakom omejeno hitrost na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, ki ima fizično ločeni smerni vozišči z najmanj po dvema prometnima pasovoma in odstavnim pasom ali odstavnimi nišami, se kaznuje za prekršek z globo:
a) če prekorači hitrost do vključno 20 km/h, s 50 eurov;
b) če prekorači hitrost nad 20 do vključno 30 km/h, s 100 eurov.
Torej spet osnovnošolsko odštevanje. Uradna meritev 106 km/h - 80 km/h (omejitev s prometnim znakom) = 26 km/h, kar pomeni, da je hitrost prekoračena nad 20 do 30 km/h. Za takšno prekoračitev je predvidena kazen 100€, oz polovička 50€, kot sem že v prejšnjem postu napisal. Zdaj si pa to sprintaj in naslednjič, ko to bo "plavi" ustavil, mu boš lahko solil pamet.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
V prvem postu si spregledal sledeče. Da je policaj prišel k vozniku in mu rekel:
Citat:
OK, mi pravi, da sem s 113 na 80 km/h pribil.
Če policaj pravi vozniku, da je peljal 113 km/h pomeni da je toliko tud peljal in da je to uradna meritev. (z upoštevanjem vseh pogreškov oz. varnostne razlike)

Policaj ni rekel : 113 mi je radar pokazal, ampak: 113 si peljal. Kar je razlika. No zdej pa odštevaj naprej.
A boš o avstrijskih plačah tud kej napisal?

Ko je že ravno Apollo omenil goljufije pa še povem, kako to izgleda v praksi - ena od mojih izkušenj s policaji.
Me je meril na laserski radar in ustavil, in očital hitrost, in kar je rekel je bilo precej več, kot sem dejansko peljal (po števcu) In ko sem zahteval, naj mi pokaže rezultat radarja mi je rekel, da tega mi pa ni dolžan kazat in da nimam pravice videt. Ko sem se na tak postopek pritožil na policijo, so mi pritožbo zavrnili z obraložitvijo, da je policaj postopal po zakonu. Res sem sicer peljal malce preveč, nikakor pa ne toliko kot mi je očital policaj in kazen bi morala bit manjša kot mi je policaj napisal.
Aja, pa še rekel je, da če plačam takoj da je polovična kazen.

Nazadnje urejeno:

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
V prvem postu si spregledal sledeče. Da je policaj prišel k vozniku in mu rekel:
Citat:
OK, mi pravi, da sem s 113 na 80 km/h pribil.
Če policaj pravi vozniku, da je peljal 113 km/h pomeni da je toliko tud peljal in da je to uradna meritev. (z upoštevanjem vseh pogreškov)

Policaj ni rekel : 113 mi je radar pokazal, ampak: 113 si peljal. Kar je razlika. No zdej pa seštevaj naprej.
A boš o avstrijskih plačah tud kej napisal?

Point - toleranca odsteta.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:

polovičke ni... ti pa da sodnik polovico nižjo kazen. Preverjeno.