Avstrija - policija - kazen

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ksz

1. Pred pol leta; Dunaj center, omejitev 50, vozil 74, plačal 25€

2. En mesec nazaj, avtocesta proti dunaju, povprečna hitrost izračunana 175 km/h (s tem, da sem valda vozil med 150 in 200), plačal 50€

Obakrat smeh, zajebancija, prijaznost etc...

Res pa je, da so tovrstni primeri hitre vožnje na Dunaju prej izjema kot pravilo, saj je na vsakih 500m stacionarni radar, pa prenosni radarji, pa laserji, pa radarji na semaforjih...

Nej to naredijo naši vrli kreteni, pa bo mir. Ne pa da se skrivajo, pofukajo 138 šoferjev, potem pa na konferenci predavajo, kako so poskrbeli za proračun!

Archbishop

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Saj tudi pri nas spregledajo.

Prejšnji četrtek pri Smoukarjevem domačem kraju sem v križišču čez polno prehiteval traktor,

pa saj je to dovoljeno
confused-1.gif

Prehitevanje v križišču je dovoljeno ? Kje si pa to pobral ?

Gamero

Majstr
13. avg 2007
5.098
139
63
okolica mesta
Citat:
Uporabnik der_Starke pravi:
Torej:
Včeraj na avtocesti A9 Liezen - Graz pred Gleinalmtunnel-om(tam kjer je samo ena cev - promet dvosmerno). S kolegom se nekaj pogovarjava pa razglabljava - nisem pazil na omejitev na zožitvi v en pas; evo smrkca z leve s tablico mi maha
tongue-1.gif
)

Ustavim, kontrola vozniška, prometna... OK, mi pravi, da sem s 113 na 80 km/h pribil.
frown-1.gif

Pravim OK, zna bit, nisem pazo
redface-1.gif
.

Kolega se je še zajebaval pa ga spraševal, če lahko gre ven na čik, policaj tud neke fore - skratka fajn ded(glede na večino naših šerifov) pa vseeno konkreten.

Mi pravi OK, ti dam najmanjšo možno - 70€, ga nekaj gledama pa malo probam handlat - sem mislo, da nebo nič, že pripravljam €, ko mi pravi: daj 35 pa fertig.
cheer.gif

Skratka smešne "cene" pa prijazno "osebje".
evil.gif

Sicer se dosti gor vozim, plačam pa redko.

Pri nas bi me linčali pa pike pa...
rolleyes-1.gif

pozdrav.gif

To se je meni tudi pri nas zgodilo, na koncu sva končala s kaznijo 20eur
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
radirko mislis ali veš?

Berem. Ni nobene teorije, tudi jaz nisem odprl teme.

Citat:
namen je bil dosežen! oni so ugotovili da so kršili plačali... in ne bodo več! kot dodatek pa da se niso počutili kot da jih nekdo skubi...

Kje si pa ti to razbral ? Jaz vidim pripombo, da tam je pa le drugacna vozniska kultura itd. Seveda ce je drugacna vozniska kultura, potem je lahko majhna kazen zadostna, da te spametuje, v sporocilih zgoraj pa vidim samo olajsanje, da je bila kazen nizka, da se je dalo cenkat in podobno, ne pa da bi kdo rekel, da je bil namen dosezen.

Dokler ljudem ne preklopi v glavi, da se zacnejo obnasati normalno (= "kulturno"), je edina alternativa taka sankcija, ki prepreci ponovitev, ce zelis imeti rezultate od kaznovanja. Pri vecini ljudi ena posteno zasoljena kazen zadosca, nekaterim posameznikom (na zalost imam takega v druzini
frown-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zanimivo. Ne slišim nič kakih zgodbic še z Italije, posebej iz zadnjih let.
grims-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
ksz

Ko boste v Avstriji v bližini mest vseeno zelo pazite na tiste omejitve 100, ki imajo še oznako Ig.-L Tam gre za omejitev pod krinko zaščite okolja in vsaka(!) prekoračitev je lahko kaznovana s 2.180,00 EUR!

Sicer se glede tega močno lomijo kopja in na nekaterih mestih teh omejitev ni več - tam kjer pa so, pa le pazljivo. Ne bo samo 35,00 EUR.

http://www.sueddeutsche.de/auto/bussgeld-teurer-staub-1.635119

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
in tudi čez polno črto ni dovoljeno...

za traktorje, ki delajo gužve so nas pred 15 leti v AŠ učili, da je možno, ob pogoju, da je varno.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
aja, izpustil sem križišče...
grin1.gif
drugač čez polno pa lahko traktor, sem ga v avtošoli...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Mislim, da je takih omejitev kar nekaj na Turski avtocesti proti Salzburgu. Tam vžgem tempomat na 100 in ni panike (no, saj isto naredim tudi na naših Trojanah).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Zakaj ze ? Par ljudi je opisalo, kako so naredili prekrsek in kako so zadovoljni, da so jo poceni odnesli. Noben ni omenil, da bo zaradi milejse sankcije v bodoce precej bolj pazil, da ne bi spet ponovil napake, implicirajo pravzaprav ravno nasprotno (ker je tako "poceni" se ne bodo pretirano sekirali, ko bodo spet naredili prekrsek). Torej milejsa sankcija ni dosegla nicesar kar se tice prometne varnosti, le proracun Avstrije oz. Nemcije je malce napolnila.

Tu se pa motiš.
Prvič: v Avstriji nje precej večja verjetnost, da te bodo ustavili, in teh po 30€ se hitro precej nabere
Drugič: Tam pač razumejo, da voznik ne more stalno naštevec gledat in za manjše, boljkotne nenevarne prekrške, ki se hitro zgodijo, pač predpišejo nižje kazni.

Gradbišče na AC, omejitev 80
Avstrija: praktično vedno vsaj 2 radarja (fiksna ali policaj), včasih celo section control, kazen 35€
SLO: radarja takorekoč nikoli (izjeme so, to vsi vemo, tako redke, da jih praktično ni), včasih kaka prazna škatla, kazen 250€

Kje boš bolj pazil? Tam, kjer je takorekoč 100%, da boš dal 35€ ali tam, kjer obstaja 0,00001% šanse, da boš dal 250€?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Mislim, da je takih omejitev kar nekaj na Turski avtocesti proti Salzburgu. Tam vžgem tempomat na 100 in ni panike (no, saj isto naredim tudi na naših Trojanah).
Tam so tudi že mene ujeli. Kazen pa je bila v primerjavi za našimi majhna.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:
Uporabnik Mis pravi:
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Saj tudi pri nas spregledajo.

Prejšnji četrtek pri Smoukarjevem domačem kraju sem v križišču čez polno prehiteval traktor,

pa saj je to dovoljeno
confused-1.gif

Prehitevanje v križišču je dovoljeno ? Kje si pa to pobral ?

Od kod vam fama, da v križišču ne smeš prehitevati?
17758-icon_confused.gif

ZVCP-1 UPB5

38. člen sicer v 12. odstavku prepoveduje prehitevanje v križišču, vendar 39. člen določa izjeme:

Citat:
39. člen

Ne glede na določbo 12. točke prvega odstavka prejšnjega člena je na križišču dovoljeno prehiteti:
– vozilo, ki zavija levo v skladu s 36. členom tega zakona;
– vozilo, ki vozi po prednostni cesti;
– vozilo, ki pri zeleni luči vozi preko križišča, na katerem je promet urejen s svetlobnimi prometnimi znaki.

Drugače pa tudi jaz nimam nekih slabih izkušenj v Avstriji (no - tudi pri nas) - Dunaj - Nickelsdorf AC - tik pred mejo omejitev 80 km/h - kombi prepozno opazil - me je zmeril 118 km/h - po precej prijaznem pogovoru se je odločil (da ne bo pomote - sploh se nisem pogajal - lepo sem "priznal" pa čvek o vremenu), da mi bo zaračunal 20,- EUR - in celo vprašal me je če ni preveč - sem imel občutek, da mu je nekako žal, da me je kaznoval.
grin1.gif

Aja - pa uradni pildek sem dobil.
smile-1.gif

Pri nas bi takšna akcija stala 75,- EUR (že upoštevana polovička) in 3 pike.
frown-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj več? Ravno toliko je, kršitev hitrosti med 20 in 40 km/h na avtocesti.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Jado pravi:
Ko pa dobiš v naselju pri 61 na 50, 250€ je pa vse v redu?

Ne boš verjel - načeloma ja (OK - priznam - je visoka kazen). Vendar je pa mojem osnova problema v tem, da se pri nas omejitve postavljajo "kavbojsko" - in je teh omejitev 50 km/h veliko "preveč" oz. so na delih, kjer niso smiselni.

S tem mislim, da je "neumno" postaviti tablo pričetek naselja že sredi gozda, kjer od naselja samega niti "n" še ni zaznati - to seveda povzroči, da je voznikom teh 50 km/h "brez veze" - in ta "breze veze" ostane potem tudi v dejanskem naselju (kjer je pa seveda 50 km/h povsem primerna omejitev). Enaka logika - cesta čez malo naseljeni del naselja - ornk pločniki na obeh straneh - lepa pregledna križišča - omejitev pa 50 km/h namesto zakonsko možnih 70 km/h - pa saj ni čudno, da se peljše več kot je dovoljena omejitev.

Zaključek - pametno urediti ceste, signalizacijo - redno kontrolirati (seveda tam, kjer se s tem dvigne prometna varnost) - in je potem sama višina kazni drugotnega pomena.
Je že bilo tudi od drugih povedano - ni višina kazni zagotovilo, da se ne bodo prekrški delali - le verjetnost, da te dobijo odvrne od kršitve.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Zanimivo se je peljat od MB do Ptuja - če se pelješ po glavni cesti, so vse vasi 50 km/h. Pločniki na obeh straneh, cesta široka za 3 pasove. Če se pelješ preko Vurberka, pa je cesta ravno za 2 avtomobila, omejitev pa skoraj vsepovsod 70 km/h (pa niti slučajno ni tako ravna cesta kot glavna).

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
....S tem mislim, da je "neumno" postaviti tablo pričetek naselja že sredi gozda, kjer od naselja samega niti "n" še ni zaznati - ....
To ni "neumno" ampak finančno donosno.

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Je že bilo tudi od drugih povedano - ni višina kazni zagotovilo, da se ne bodo prekrški delali - le verjetnost, da te dobijo odvrne od kršitve.
Japajade. Misliš da edino polnjenje proračuna pomaga k višji varnosti.
Tudi če je 100% -na verjetnost, da se ubiješ če izsiliš prednost vlaku, se bo jih še vedno našlo nekaj, ki bodo to storili. Misliš da ne? Premila kazen, al premajhna verjetnost? Al je treba še zvišat kazni?