Jeri

Fizikalc
2. sep 2007
584
172
43
40
Ne no.... pejt gledat 3D, ti ne bo žal! Večini je super v 3D. Ne se pustit prepričat parim, ki jim ni bil všeč.

Lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Plitek DOF je super za 2D prikaz 3D dogajanja, kjer dela točno to, kar si rekel - pokaže, kaj je center dogajanja. Tretjo dimenzijo zoži in tako naredi 2D sliko primernejšo za dojemanje. DOF v 3D svetu pa je povsem nenaraven in zato marsikomu ni všeč. 3D film naj bi približal filmsko izkušnjo nekemu naravnemu dojemanju prostora. Tam pa za plitek DOF enostavno ni prostora.

Kot sem že napisal... dokler ne bodo poskrbeli za true3D - torej hologramski prikaz scen in ko bo film postal neke vrste high-tech gledališče... bodo tale očala samo medel približek.

Zadeva je še najbolj podobna stereo zvočnikom, ki obljubljajo surround. Dokler nimaš prostorsko razporejenih zvočnikov, ne moreš normalno dojemati 3D zvoka in pika.

diego_mat

Zelenc'
17. avg 2009
12
0
1
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Zadeva je še najbolj podobna stereo zvočnikom, ki obljubljajo surround. Dokler nimaš prostorsko razporejenih zvočnikov, ne moreš normalno dojemati 3D zvoka in pika.
stereoscopic 3D ............... STEREOscopic 3D

smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

hysterical-1.gif

Super!

Kako je že šel en komentar na IMDB... "James Cameron reinvented the movie."
confused-1.gif

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik Aliens pravi:
Mene zanima, če je že kdo gledal film v Grazu v Imaxu in če se resnično splača tja zapeljat?
Nazadnje, ko sem v Münchnu gledal dokumentarec v Imaxu je bila čista zmaga napram 3D filmom v slovenskih dvoranah. Si ne predstavljam, kako čudovito bi bilo takšen film gledati v taisti dvorani.

Sem ravno iz Graza prišel. Ne vem kaj ti naj rečem. V sloveniji še nisem gledal 3D filma. Je pa zgoraj bilo vredu, le pazi kje si boš sedež izbral...

lahko bi napisal na kaj moraš pazit, ker verjetno večini nebo najbolj jasno kaj si s tem mislil, jaz si razlagam, da si čim bolj na sredini in da ni kakih sedežev z efekti točno pred tabo?

aja pa še neki, a se kdo znajde na tej kurčevi strani od cineplexxa? ker jaz ne vem, kako naj vidim, kkje pa kdaj je kaka neisnhronizirana verzija na sporedu

Film: IMAX Avatar OV 3D
Filmlänge: 165 Minuten
Genre: Science Fiction
Altersfreigabe: ab 14 Jahren
Kino: Cineplexx Graz
Adresse: Alte Poststraße 470, 8055 Graz
Telefonnummer: 0316 / 29 09
Saal: 6

Datum: 12.01.2010
Uhrzeit: 17:15

Evo ti angleško verzijo. Če greš gledat močno priporočam rezervacijo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Kako že gre tisti pregovor? Vsake oči imajo svojega malarja. In prav je tako. Če si šel gledati avatarja in si pričakoval film v stilu Memneta in podobnih, je bilo to najslabše porabljenih 6 EUR v tvojem življenju. Meni osebno recimo Memneto sploh ni bil všeč. To so filmi, ki jih gledaš samo enkrat. Drugič ni več zanimiv.

Cameron je na novo odkril film! Ni odkril nove zgodbe. Je pa posnel film na način, ki ga do sedaj ni še nihče. Pri vsem tem mi je zanimivo, da nihče ne komentira na kak način so izvedene osebe v filmu. Vse kar so snemali je bilo gibanje in obrazna mimika igralcev. Končni produkt je pa 100% CGI. Tako realne interakcije z CGI svetom do sedaj ni uspelo nobenemu. Beowulf je bil še najbližje, pa se je na daleč videlo da so osebe CGI. Avatar je scfi-fi fantazijska akcija s solidno zgodbo. Realizem tu seveda ni na prvem mestu.

1 miljarda v treh tednih
shocked-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Vsekakor... okusi se razlikujejo.

Trdim samo, da je en sam razlog za tako dobre ocene ter zaslužek filma - HYPE. 3D niti v sanjah ni 3D, ampak samo nek približek, grafika je sicer dobra, ampak ponovno nič revolucionarnega (Pandora je daleč od neke fotorealistike, pravzaprav je cel planet ena sama risanka... kar sicer sploh ni slabo, ampak vseeno najdeš cel kup filmov in risank, ki tudi niso odmet kar se tiče grafične realizacije). Weaverjeve v XXXXXXXL rdečem športnem modrcu se človek kar ustraši. Please bring back the cute Alien!!
evil.gif
Zadnji (in po mojem tudi daleč največji) minus pa je zgodba. Prav smešno mi je, ko slišim komentarje v stilu "wow, kakšna zgodba... česa tako globokega svet filma še ni videl". Tudi tvoj "solidna zgodba" je malce pretiran. Pa sem daleč od tega, da bi bil nek filmski strokovnjak, vendar lahko rečem, da je pri tem filmu unikatnost in izvedba zgodbe nekje na nivoju povprečne hollywoodske romantične komedije. Klišeji so tako očitni, da ti že prav letijo v posodo s kokicami in zgodba kar smrdi po nedovršenosti (interstellar travel yes, but they still use machineguns, Naavijski repi so res primerna zadeva za džunglo, polno plenilcev...).

Glede na obiskanost filma sem kristalno jasno vedel, kaj lahko pričakujem. Klasiko, klišeje, akcijo in grafiko. Sicer se film ne bi prodajal. Filmov z globoko, kompleksno in večnitno zgodbo povprečen Janez in John pač ne prebavljata. Nekje v prvih desetih minutah ne vesta več, kaj se je zgodilo na začetku, liki so jima vsi enaki, čisto preveč se pogovarjajo in čisto premalo streljajo. Komaj čakata konec filma, da se lahko vstaneta in gresta na pir. Takšnim gledalcem je potrebno ponuditi enostavno zgodbo z malo liki in noro predvidljive situacije (npr. to da zajahaš oranžnega zmaja in postaneš ultimativni warrior), ki bodo pihale na dušo njihovi sposobnosti spremljanja filmov. Cameron dobro pozna recept in pecivo je odlično spekel. Zaslužek priča o tem.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hehe, ravno o tem sem razmišljal, kako poznajo medzvezdno potovanje, rudarjenje na drugem planetu ipd, a metki pa še vedno letijo iz pušk kot leta 1900
grin1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Am ... kakšen pravi 3D si pa ti pričakoval? Na vhodu si dobil očala, ki za vsako oko prikazujejo drugo sliko. Ali si pričakoval, da boš res holograme gledal, ki si jih boš lahko ogledal iz n različnih kotov? Pravzaprav je tista primerjava s stereo zvočniki (ali slušalkami), ki emulirajo prostorski zvok zelo na mestu. Človek ima tudi samo dva ušesa, sam prostorski zvok pa tudi sprocsirajo možgani. Se pravi da jih je s takšnimi triki mogoče zelo preprosto zmesti. Osebno sem zelo vesel da ni bilo takšni cheap 3D trikov, ko ti nekaj prileti v glavo. Tisti, ki hoče to gledati, naj gre v zabaviščni park. 3D v Avatarju da Pandori globino. In Cameron ga je uporabil mojstersko za prikaz fantazijskega sveta.

Glede zgodbe, bom še enkrat ponovil Avatar je SciFi fantazijska akcija. Kot taka ima solidno zgodbo. Ni briljantna, tudi zelo dobra ne. Čeprav mene je potegnila notri. Mogoče sem malo pristranski, ker sem zelo velik ljubitelj SciFi.

Debata glede repov, energijskih orožij, ... je popolnoma brezpredmetna. Cameron si je pač tako zamislil svoj fantazijski svet. Še enkrat s povdarkom na fantaziski. Avatar ni dokumentarec.