Arhivsko vino - katerega izbrati

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.413
2.578
113
Mogoče je naslov zavajajoč. Pa ni.
Poznavalci!
Katero vino naj izberem, da ga bomo spili kot arhivsko vino čez 15-20 let?
Tako belo kot rdeče/črno.
So kakšne posebne zahteve: temp, tema, ...?
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.702
1.056
113
Hjoj... Cimbolj enakomerna temperatura, na temnem. Drgac pa ne vem, domace al bos kupu ze narjeno buteljko in jo samo vskladiscu? Sam sem okol novga leta v kleti najdu in pol odprl sosedovo vino, flaskon star 17 let. Bil preprican, da je ciklno pa vse kar pride zraven.. ampak smenta, prezivelo, okus cist ok (ni da je bil nek sampion ampak cist korektna butelja). Bil pa sivi pinot drgac.
 

shift

Guru
20. jul 2007
9.895
2.281
113
za šankom
Mogoče je naslov zavajajoč. Pa ni.
Poznavalci!
Katero vino naj izberem, da ga bomo spili kot arhivsko vino čez 15-20 let?
Tako belo kot rdeče/črno.
So kakšne posebne zahteve: temp, tema, ...?

pojdi v medano, vzemi buteljko , ki ima serijo manjšo kot 1000, cca 20 do 30 eur te bo stala, izberi sam belo ali rdeče, shrani skrito pred svetlobo, na temperaturi pod 20 stopinj, vse ostalo nima neke veze pri taki ceni in taki dobi hranjenja, iz povprečne steklenice ne boš naredil čudo desetletja, ampak boste uživali čez 20 let v steklenici predvsem pa spomini, pa kakšen zna takrat že manjakt zraven
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.413
2.578
113
To! En spomin in počastitev.
Sem mislil, da je izbira kaj zahtevnejša.
Kaj pa, ali lahko vzamem tistega iz špara?
 

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
To! En spomin in počastitev.
Sem mislil, da je izbira kaj zahtevnejša.
Kaj pa, ali lahko vzamem tistega iz špara?
sevda lahko in se čez dvajset let potem spominjaš, kako je bilo včasih vino poceni kupit v šparu na kuponček -25%.
bodo neprecenjlivi spomini na dogodivščino
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Pri arhivi velja da se kupuje v kleti pridelovalca, pa se to direkt letnik ki te zanima. Pa spije se tudi v roku 2 tednov. Vse domace hrambe so no go. Pa vinarju lahko povratni info das takoj.
Slo vinska arhiva je zame vedno vprasaj. Obicajno prevec zvepla v vinu zaradi obstoja. Pac posledica geografske lege vinogradov.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Mogoče je naslov zavajajoč. Pa ni.
Poznavalci!
Katero vino naj izberem, da ga bomo spili kot arhivsko vino čez 15-20 let?
Tako belo kot rdeče/črno.
So kakšne posebne zahteve: temp, tema, ...?
Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.

Do 10 let se vino kar ohrani, za 20 let bo pa tezko. Racunaj, da bo vsaj druga ali tretja flasa pokvarjena. Torej kupi vec istega vina, da bos lahko prvo flaso vrgel stran.

Slovenkska rdeca vina se slabo starajo vec kot 10 let - teran postane se bolj grenak. Kak bordeaux je najboljsi. .

Bolje se starajo polsladka kot pa suha vina. Poleg renskega rizlinga bi se znal Savignon ali Chardoney lepo postarati. Na vsak nacin kupi vino v vinoteki in se daj svetovati katero vino se bo staralo za 20 let. Precej je odvisno od postopka priprave, koliko je zvepljano, ali je dovolj kislin ki uravnotezijo sladkor. Ali uporabljajo kvalitetne zamasKe…

Tudi kronski ali navojni zamaski se danes znajo dobro starati, ampak potem mora biti vlaga nizja, da ne zarjavi. Problem pri teh zamaskih so tesnilke - v 20 letih v dovolj suhem prostoru da zarjavijo - bodo prepereli.
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.

Do 10 let se vino kar ohrani, za 20 let bo pa tezko. Racunaj, da bo vsaj druga ali tretja flasa pokvarjena. Torej kupi vec istega vina, da bos lahko prvo flaso vrgel stran.

Slovenkska rdeca vina se slabo starajo vec kot 10 let - teran postane se bolj grenak. Kak bordeaux je najboljsi. .

Bolje se starajo polsladka kot pa suha vina. Poleg renskega rizlinga bi se znal Savignon ali Chardoney lepo postarati. Na vsak nacin kupi vino v vinoteki in se daj svetovati katero vino se bo staralo za 20 let. Precej je odvisno od postopka priprave, koliko je zvepljano, ali je dovolj kislin ki uravnotezijo sladkor. Ali uporabljajo kvalitetne zamasKe…
Evo lastni primer. Vino iz vinoteke, priznan vinar, rdece vino letnik 2013. Odlocba iz leta 2018 . Kdaj je bila prva polnitev ne bi. Vino kupljeno Feb 2023. Cena 20 eurov plus Za en krščen duš oz cisti fail, direkt v sekret. Za stos nasel isto vino v restavraciji.Frisna flasa. Isti fail... Se vedno ga prodajajo oz je v ponudbi...veselo. Se bost o nekvaliteti vina etc skoda casa. Si v danasnjih casih nakopljes lahko samo sitnosti. Nauk; ne kupis vec vina od vinarja in vinoteke. Vsekakor velja da se vino kupuje za resne zadeve tako kot v restavraciji. Probaj pa pokimaj ali odkimaj.
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Najprej rabis prostor ki ima stalno vlago med 60 in 75%. Prostor mora biti temen in halden. Najboljsi so hladilniki za steklenice.

Do 10 let se vino kar ohrani, za 20 let bo pa tezko. Racunaj, da bo vsaj druga ali tretja flasa pokvarjena. Torej kupi vec istega vina, da bos lahko prvo flaso vrgel stran.

Slovenkska rdeca vina se slabo starajo vec kot 10 let - teran postane se bolj grenak. Kak bordeaux je najboljsi. .

Bolje se starajo polsladka kot pa suha vina. Poleg renskega rizlinga bi se znal Savignon ali Chardoney lepo postarati. Na vsak nacin kupi vino v vinoteki in se daj svetovati katero vino se bo staralo za 20 let. Precej je odvisno od postopka priprave, koliko je zvepljano, ali je dovolj kislin ki uravnotezijo sladkor. Ali uporabljajo kvalitetne zamasKe…

Tudi kronski ali navojni zamaski se danes znajo dobro starati, ampak potem mora biti vlaga nizja, da ne zarjavi. Problem pri teh zamaskih so tesnilke - v 20 letih v dovolj suhem prostoru da zarjavijo - bodo prepereli.

Pa v primeru plutovinastih zamaškov (za kronske ne vem) mora steklenica ležati, sicer pluta propade
 

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.062
109
63
Evo lastni primer. Vino iz vinoteke, priznan vinar, rdece vino letnik 2013. Odlocba iz leta 2018 . Kdaj je bila prva polnitev ne bi. Vino kupljeno Feb 2023. Cena 20 eurov plus Za en krščen duš oz cisti fail, direkt v sekret. Za stos nasel isto vino v restavraciji.Frisna flasa. Isti fail... Se vedno ga prodajajo oz je v ponudbi...veselo. Se bost o nekvaliteti vina etc skoda casa. Si v danasnjih casih nakopljes lahko samo sitnosti. Nauk; ne kupis vec vina od vinarja in vinoteke. Vsekakor velja da se vino kupuje za resne zadeve tako kot v restavraciji. Probaj pa pokimaj ali odkimaj.
Jasno je, da moras vino probati

Vino po staranju ne bo imelo istega okusa. Rabis kar precej izkusenj, da bos ocenil kaj bo cez 20 let.

. Seveda za staranje ne bos kupil samo ene flasa ampak minimalno 4-5. Jasno je, da ti flase za 100 euro nihce ne bo dal za probat, ce ti pa flase za 20 eur ne dajo probat ko bos kupil 5 flas, mora biti pa nekaj narobe.

ker si dvakrat probal isto vino, ni verjetno, da je samo ena flasa problematicna.

Ali ti drugace ustrezajo dolgo v hrastovih sodih starana vina? Ce je vinar pustil vino 5 let v sodu, preden je zaprosil za odlocbo je to naredil z namenom. Vino je verjetno imalo okus in barvo italijanskega balzamicnega kisa in je bilo tudi viskozno kot olje?
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Kar nekaj km ... razlicni kontinenti, predvsem rdeca

..prva polnitev tistega je bila 2020...

Bolj je poanta ker nobeden trgovec z vini najsi bo to vinoteka iz svoje reputacije ali stacunar ne dela slepih testov na vinih ki jih imajo na policah.Seveda velja za vina kateri letniki so min 5 let od letnika trgatve pa cena 15 plus . Za tiste 10 let plus od trgatve pa obvezno.
Ja pa Slo vina so precenjena nekje 20 % v primerjavi z tujino. Ce pomislim da nimajo trosarine ( se motim? ). Bolj mi je v spominu da imajo vsa vina v tujini drzavni cahn na embalazi.

Samo dodam. Posebaj forum tema o Vinu, cist ideja ...
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.021
113
Nima veze od kod je stvar. Tisto, kar daš v usta, ti mora biti všeč. Na to ne vpliva, koliko priznanj je neka stvar dobila. Pogosto sicer pomeni, da je všeč več ljudem iz množice, pa še ni ni vedno nujno.
Kaj je precenjeno, je brez veze govoriti, ker ne vemo, kaj pride na trg kot čisti dumping s kakimi državnimi spodbudami zadaj, da se znebijo viškov.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Gavran