Apple iPad

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Kaj pa naj bi bila killer app za tablete?
Ne vem. Če bi vedel, bi najbrž bil milijonar...
wink-1.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Verjetno res.

Sicer sem razbral, da naj bi bil iPad zelo primeren za uporabo e-knjig. OK, če pustimo ob strani obstoj interesa za tako branje knjig, se mi zastavlja naslednja dilema: iPad nima multitaskinga, kar pomeni, če prav razumem, da se ne da brati e-knjige oz. e-časopisa in hkrati poslušati glasbe? To pomeni, da poleg iPad-a potrebuješ še, recimo, iPod-a - sem prepričan, da je Apple zadovoljen, bodoči kupci iPad-a pa iPod-a itak verjetno že imajo. Ampak, ker iPad ne premore USB-vrat, ne more napajati niti iPod-a.

A niso tole pri Applu malo slabo razmislili?

BTW: celotna tema se lahko premakne v podforum Dlančniki.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo off, ampak a lahko prosim nekdo razloži to glede multitaskinga.
confused-1.gif

A torej na iPhone-u ne moreš npr. hkrati poslušati glasbe in brskati po spletu? Ali pa preklapljati med GPS navigacijo in spletnim brskalnikom, ko iščeš kako stvar?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Glasbo lahko poslušaš v ozadju, tole z navigacijo pa res ne gre (vsaj z navigonom ne), ostale aplikacije, ki so že original na telefonu (safari, mail recimo) pa še vedno tečejo v ozadju ko jih zapreš tako da se naslednjič odprejo praktično instantno in nadaljuješ od tam kjer si ostal.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Ne.

Multitasking je omejen le na določene Applove aplikacije.

Na iTelefonu so to (vsaj) Phone, iPod in Safari.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Hvala, ampak zdaj mi je pa še manj jasno.

Torej "base" operacije so multitasking, ampak vse ostalo pa ima na voljo samo eno "nit" (se opravičujem, če je napačen izraz, ampak menda je jasno, kaj želim povedat)? Why the hell??! Nekako spominja na tisto verzijo Viste, ki je lahko hkrati poganjala samo 5 (10?) programov...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Baterija, stabilnost, uporabniška izkušnja.

Pa verjetno bi se našel še kakšen razlog.

Saj "odprti" (jailbreakini) telefoni zmorejo tudi kaj več, ampak Apple tega uradno ne dovoli in skozi SDK tega ne podpira.

D_K

Guru
24. sep 2007
3.067
845
113
Zato so to produkti za "rajo". Pač vse malo omejiš, s tem imaš manj bugov in ne rabiš tolko testirat.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Uradno aplikacije, ki jih instaliraš preko app store, lahko delujejo samo v ospredju. Se pravi, samo ko je vidna na ekranu. Ko uporabnik pritisne home gumb, dobi signal da se bo zaprla in si mora shraniti trenutno stanje. Ko jo uporabnik naslednjič zažene, se obnovi zadnje stanje. Če je aplikacija vredu spisana, torej uporabnik sploh ne ve, da se je ta zaprla in ponovno startala, če na primer prekljapla med navigacijo in web browserjem.

Drugo so aplikacije, ki tečejo v ozadju in te opozarjajo na določene aktivnosti. To na iPhonu ni mogoče. Zato pa obstaja push notification service. Pri tem v ozadju teče samo ena applova aplikacija, ki je povezana na strežnik in preverja, če so kakšna sporočila za tebe. Ko ti nekdo pošlje IM sporočilo, message na facebooku, dm na tweeterju, ... dobiš na telefon sporočilo in ti da opcijo da zaženeš aplikacijo, kateri je to sporočilo namenjeno.

Tretje so pa applove aplikacije za imenik, email, safari, ipod, nike+. Te pa vedno tečejo v ozadju, tudi ko ni prikazana na ekranu. Tako da ti lahko telefon preverja mail, če nimaš active sync in poslušaš glasbo, ko delaš kaj drugega. Če pa jailbreakaš telefon pa lahko vsako aplikacijo poganjaš v ozadju.

Ta omejitev je zaradi prve in druge generacije iPhone-a, ki imata samo 128MB spomina, od tega ga pa že sistem sam kuri okoli 80 MB. Zaradi shranjevanja stanja v aplikacijah v bistvu niti ne pogrešaš multitaskinga. Jaz ga imam samo zato , da med tekom uporabljam Nike+ (senzor v čevlju) in RunKeeper (GPS) aplikaciji hkrati.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Se strinjam, da zadeva ni namenjena za resno delo - samo potem ne vem, zakaj "resna" cena.

Zato, ker je folk očitno pripravljen plačat tudi za dobro izveden UI. To se je lepo dokazalo že pri iPod-u in iPhone-u. Velika večina folka ne išče naparave z miljon različnimi možnostmi prilagoditve in suppa duppa specifikacijami na papirju.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Navigon uporablja zvočnik za glasovno navigacijo, zato se ipod utiša. Ima pa zadnja verzija navigona možnost, krmiljenja iPod aplikacije, tako da lahko tudi predvaja glasbo.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Si pa zapomni, kje je ostal in ko ga spet zaženeš nadaljuje od tam, kjer si končal preden si zagnal web browser.

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Si prepričan? Ker sem zdaj nekaj testiral (sicer samo z mapo ker sem v hiši) in mi je na novo začelo nalagati Navigona.
confused-1.gif

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Verjetno res.

Sicer sem razbral, da naj bi bil iPad zelo primeren za uporabo e-knjig. OK, če pustimo ob strani obstoj interesa za tako branje knjig, se mi zastavlja naslednja dilema: iPad nima multitaskinga, kar pomeni, če prav razumem, da se ne da brati e-knjige oz. e-časopisa in hkrati poslušati glasbe? To pomeni, da poleg iPad-a potrebuješ še, recimo, iPod-a - sem prepričan, da je Apple zadovoljen, bodoči kupci iPad-a pa iPod-a itak verjetno že imajo. Ampak, ker iPad ne premore USB-vrat, ne more napajati niti iPod-a.

A niso tole pri Applu malo slabo razmislili?

BTW: celotna tema se lahko premakne v podforum Dlančniki.

Navaden LCD ni primeren za branje knjig. Zato je e-ink display, ki pa ni primeren za karkoli drugega kot statično sliko.
Tale iPad je pa... no, ja, kot večina Applovih stvari... ena velika žalost.

Ampak ni bojazne, da tega iPada ne bi prodajali saj ima Apple dovolj fanatikov
wink-1.gif

http://www.strandreports.com/sw4031.asp

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Če si med navigacijo po ruti, se sicer ponovno naloži, samo potem nadaljuje navigacijo. V menihih si pač ne zapomni stanja.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Ne obstajajo sam ti programi za resno delo. Lahk ti naštejem par programov, ki sem jih v letošnjem letu rabil: MatLab, LabView, Xilinx ISE, E-Plan, PIC C Compiler, Tiny Bootloader, ...
Kaj od tega dela na iPad-u oz. iPhone-u? Nič! In kaj od tega dela na netbooku? Vse.

Če ti programi zalaufajo na netbooku še ne pomeni, da boš lahko resno delal z njimi. LabView ali MatLab na 10" zaslonu? Pa komu ti lažeš?
smirk-1.gif
Za tako delo se ne izbere netbooka ali tableta ampak laptopa.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
No ja kolko jaz vem iz prve roke o politiki Appla.
Ob izidu dajo najprej oskubljeno različico produkta, kateri sledijo potem še "nove", ki imajo vse ostalo šaro, ki jo imajo drugi že par let.
Vedno so par let odzadaj a zgleda, da jim prodaja uspeva, saj so povečini produkti "bulet proof" in so nemenejni potrošniški raji, ki jo boli K, kako bo naložla gor kaj koristnega.

Še malo odzadja: To da prvo izdajo oskubljeno različico je posledica tega, da jim enostavno zmanjka časa za testiranje.
Če dodaš USB, ga je treba testirat, če dodaš kamero isto. To rešujejo z dobrim marketingom in s tem, da ne izdajo produkt ki "deluje", čeprav je "polprodukt" napram ostalim. pri tem pa še lepo molzejo folk...

PS. zakaj bi rabo še eno dodatno napravo, ki je mešanica notebooka in teelfona, a nič od tega. Že telefon mi je muka nosit s sabo, kaj šele da bi totega hudiča. Če rabim kaj nujno pa lahko naredim s telefonom.

1. Res je, da prvič dajo ven bolj ali manj oskubljen izdelek in ga potem nadgrajujejo. Apple lahko sledi drugim napravam, drugi proizvajalci pa do zdaj še niso naredili konkurenčnega UI.

2. Kdo si ti, da govoriš kaj je za koga koristno?
bonk.gif
Včasih ste Apple haterji še precej slabši kot Apple fanboyi....

3. Strašno poučen si ti o razvoju pri Applu
hysterical-1.gif

4. Zakaj sploh komentiraš napravo, katera je očitno narejena za drugačno ciljno publiko (ovce, raja, kakor koli jih že imenuješ). Mogoče nekateri pa radi sabo nosijo telefon in druge naprave
smirk-1.gif

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Citat:
Uporabnik _jolly_ pravi:
Ne obstajajo sam ti programi za resno delo. Lahk ti naštejem par programov, ki sem jih v letošnjem letu rabil: MatLab, LabView, Xilinx ISE, E-Plan, PIC C Compiler, Tiny Bootloader, ...
Kaj od tega dela na iPad-u oz. iPhone-u? Nič! In kaj od tega dela na netbooku? Vse.

Če ti programi zalaufajo na netbooku še ne pomeni, da boš lahko resno delal z njimi. LabView ali MatLab na 10" zaslonu? Pa komu ti lažeš?
smirk-1.gif
Za tako delo se ne izbere netbooka ali tableta ampak laptopa.

Ni kot prvi računalnik. Je le kot računalnik za na pot. Sicer pa se z 11,6 in 1366x786 že da kaj delat. Maš še možnost priklopit gor zunani display (doma se itak uporablja desktop s 22, na faksu pa lahko priklopiš gor njihov monitor). 10 so definitivno premali. Ne želim pa laptopa, ker so mi pretežki za vsak dan okoli nosit.