Treba je razlikovati med:
-salonski avto - tak, kot ga je kupil Roberto, v bistvu nevožen, ponavadi dajo popust zato ker so ti avti tako naloženiz opremo da bi ga težko prodali po redni ceni (enako velja tudi za Mazdo 3 za 27 jurjev, omenjeno nekje zgoraj)
-službeni avto uslužbenca pri uvozniku. PS ima tega dosti, pa ostali morda tudi. Gre za avte, ki jih celo obdobje vozi ena oseba in s katerimi se (razen v primeru kakšnih športnih avtomobilov) večinoma lepo dela. Včasih je težko ločiti take avte od "pravih" testnih avtomobilov, a morda se še najlažjevidi po tem da to niso ravno neki posebno "opedenani" avtomobili-
-testni avto. Gre za avto, ki stoji zunaj pred salonom, z njim pa se gre peljat vsak, ki ga zanima nakup avtomobila (ali pa tudi ne, kot smo videli z določenih videov). Nekje hodijo prodajalci zraven in je malo bolje, drugje pa dobi kupec v roko ključe in lahko dela kar mu paše. Eni zanalašč, drugi pa zato, ker ne znajo (ali ne zmorejo več) vozit. V določenih primerih prodajalci uporabljajo te avtomible kot svoje osebne, kar ni nič narobe, razen seveda (spet) v primeru kakšnih bolj športnih izvedenk.
In ravno glede testni oziroma službenih imam osebno izkušnjo. S kolegom sva znotraj enega leta kupil podobne avtomobile (Leon in Altea) z enakim tipom motorja. Moj je bil od tajnice, pač bolj osnovni model, njegov pa od šefice salona, z katerim so hodili vsi na testne vožnje (avto sicer dosti bolje opremjlen za podobno ceno). Moj je delal brez problema 4 leta in 180 k km, njemu pa je par mesecev po poteku garancije šla turbina. To se je zgodilo ponoči, na prelazu v Italijanskih dolomitih, z celo familijo v avtu in polnim prtljažnikom robe. Skupaj z avtovleko, nov turbino in stroški menjave ga je prišlo cca 3500eur (in še nedefiniran znesek, ki bi ga lagko zatheval za odškodnino, ker mu je baba to metala naprej še mnogo let).
Ko sem kupoval zadanjšnji avto je bil testni sicer jurja do jurja in pol cenejši od novega, a to samo na račun dodatne opreme, saj je bil kak kos tistega, kar nisem potreboval, končni znesek pa tako enako, kot pri avto sestavljenem po naročilu.