Citat:
Uporabnik Mato pravi:
A mi lahko nekdo razloži, zakaj lahko hladilniki, zmrzovalne skrinje, topolotne črpalke in podobne zadeve delajo bp 20 let brez vzdrževanja, pri avtih pa to kao ni možno?
He-he. Saj je možno
Moja kanta je zdržala 15 let, takrat nekje pa je bivši lastnik "kao" menjal sušilec klime in dal npolniti klimo.
Glavni razlog je v tem, da so vse cevi plina v hladilniku kovinske (zaradi vibracij kot je že nekdo napisal) v avtu pa gumijaste. In te s časom preperijo.
Dodatni razlog, zakaj danes uhaja plin po cca. 7ih letih, na staih avtih pa je zdržalo 2x dlje pa je uporaba ekološkega plina za klimo R134a, ki ima manjše molekule od starega R12 (ta je imel tudi nekoliko boljši hladilni učinek, pa pustimo to...
), ki je papcal molekule ozona.
Iz tega lahko potegnemo, da je klima zaprt sistem, ki ne potrebuje vzdrževanja, dokler hladi. Če smrdi iz ventilacije po javnih straniščih (dobesedno, smrad po stoječi vodi), je po potrebi potrebna dezinfekcija. In če klima neha hladiti, je potrebno polnjenje. Če pa se problem kmalu ponovi, je treba poiskati kje sistem pušča, najbolje pa obenem tudi menjati sušilec.
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Meni se (Honda Accord), ko vžgem klimo, začne smrdeti po sajah ali nečim podobnem. Sicer klima dela super. Je to filter ali kaj drugega?
Pa ostale bi prosil za kake dobre in poceni serviserje klim v LJ ali okolici. Saj so dosti imena, ostalo se da že zbrskat.
Menjaj mikrofilter in naredi dezinfekcijo "pečke" klime (priporočam Kentov sprej Air co cleaner, ki se spremeni v peno, stane slabih 10 eur) in po potrebi še kanalov ventilacije.