AC in dolge luči

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Eno tako noob vprašanje, ampak se mi zdi koristno vedeti.

Je potrebno ugašati na avtocesti dolge luči, če se na sosednjih nasprotnih pasovih vozijo avtomobili ali so tiste ograje postavljene tako visoko, da zastrejo luči? Se mi je že parkrat zgodilo, da je bila ac v smer, v katero sem se vozil, prazna, na drugi strani pa niti ne in nisem vedel, ali naj ugašam dolge luči ali ne. Kako je s tem? Hvala!

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
naše AC so večinoma narejene tako, da dolge luči motijo nasproti vozeča vozila.
Avstrijske npr pa so narejene tako, da to ni moteče.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.572
2.618
113
še v SLO - ampak komaj
Če ni kaj takšnega vmes

Blendschutz%20allgemein%202.JPG

potem je OBVEZNO ugasniti dolge luči, saj v nasprotnem primeru zaslepiš nasproti vozečega (še posebej če je na drugi strani vozilo, kjer voznik sedi višje, torej kakšen kombi ali tovornjak).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz se z dolgimi po AC sploh ne vozim, razen na starem višnjegorskem klancu.

Sicer pa ja, dolge luči moraš ugašati, če pride kdo nasproti. Mislim, a ni logično?
confused-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je, razen, če je vmes prepreka, ki prepreči, da luč sveti v oči nasproti vozečega.

Preprosto lahko oceniš tako: če ti vidiš njegove luči, potem on tudi tvoje.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Jaz se z dolgimi po AC sploh ne vozim, razen na starem višnjegorskem klancu.

Sicer pa ja, dolge luči moraš ugašati, če pride kdo nasproti. Mislim, a ni logično?
confused-1.gif

Seveda je logično, ampak če je tista ograja prav visoka, nima smisla ugašati, razen za suvje,kombije&tovornjakarje.

Mene ponoči na AC moti predvsem to, da iz tistih dveh rdečih lučk, ki jih vidim pred sabo, ne morem oceniti, kako daleč je vozilo in pa za kakšno vozilo gre ter posledično, s kakšno hitrostjo vozi. V bistvu mi je brez dolgih ponoči na ac peljati mučno. Ne vem, kako ti uspeva voziti ves čas s kratkimi. Poleg tega so dolge luči ponoči primarne luči.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ce ne ves kdaj zaslepis nasproti vozecega pol raj parkirej.
evil.gif
Da mas pa tezave pri oceni luck in hitrosti, pa C'mon! Take a bus!

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Meni moj mlinček sam prižiga ter ugaša dolge luči s pomočjo senzorja in vgrajene kamere. Ni problema, sploh.
smile-1.gif

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Si se pohvalu? A kr senzor pa vgrajeno kamero ma? Awsome! Sigurno si bogat.

Nazadnje urejeno:

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Jap, manjka mi pozornosti, potem pa drkam v glavo, take kot si ti. Ne vem, če sem bogat, avto je na lizing.
smile-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.480
10.724
113
blefira...

drugače pa valjda da voziš s kratkimi ker je omejitev 130...in ni potrebe da viidš 500km naprej.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
blefira...

drugače pa valjda da voziš s kratkimi ker je omejitev 130...in ni potrebe da viidš 500km naprej.

Blefiram, da takšen sistem obstaja ali blefiram, da vozim vozilo, ki ima takšen sistem.

Če je prvo, potem si preberi malo več tukaj, če pa misliš tisto drugo, mi pa dol visi kaj si misliš.

Pa če ti kaj vidiš s kratkimi, si največji car.

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Sigurno mora obstajati, jaz sem samo napisal kje sem to najprej opazil in preizkusil. Je pa sama zadeva zelo solidna, sem se vozil po stari cesti do Primorske in je sistem pravilno ugašal ter prižigal. Težave mu ne deljao niti ovinki, hribi, doline, popolnoma vse zazna in po potrebi izključi, nato pa ponovno vklopi, ko se sprosti promet ali pa ni več javne razsvetljave. Super zadeva, definitivno must have pri nakupu novega vozila.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Zanimivo. Na kakšni razdalji pa izklopi dolge? Recimo v ovinku, ali je dovolj, da zazna odsev nasproti vozečega v ograji, ali morajo priti luči nasproti vozečega v vidno polje kamere/senzorja? Kako pa reagira na kakšne močne odsevnike ob cesti ali odbito svetlobo tvojih luči od kakšne steklene površine, obcestnega ogledala, itd?

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Takole na pamet ti ne znam povedati, zelo različno, nekako tako. Ko ti s prostim očesom vidiš luči (govorim za ravnino), potem v roku sekunde sistem samodejno preklopi na zasenčene luči.

Odsev v ograji je dovolj, s tem, da počaka še kakšno sekundo, da zazna snop svetlobe in potem samodejno naredi preklop.

Odsevnik in odsevne table ga ne motijo. Za ogledala ne vem, ker še nisem naletel na takšno situacijo. Tudi, ko sem na avtocesti in pred menoj ni nobenega, sistem vklopi luči, potem me pa nekdo prehiti, in že takrat, ko vozilo še ni vzporedno z mano, sistem zazna snop in preklopi na zasenčene.

Zmotilo ga je enkrat, ko se je avto vključeval na stranski cesti, ki ga je zakirvalo grmičevje, avto se je sicer videl, prav tako njegov smernik, sistem ga pa ni zaznal, zaznal ga je takrat, ko sem se približal na 30m.

Mi pa do sedaj ni še nihče poblendal pa uporabljam sistem vsaj dva meseca.