Znak za konec naselja

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.318
7.343
113
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Imajo avtošole kar prav
wink-1.gif

Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah, člen 31, definira znak "omejitev hitrosti" (II-30), ki označuje cesto oziroma tisti njen del, na katerem vozila ne smejo voziti z večjo hitrostjo (v km/uro) od hitrosti, ki je označena na znaku.

Če je znaku iz prvega odstavka te točke dodana dopolnilna tabla, na kateri je označena vrsta motornega vozila ali največja dovoljena masa (npr. 5t), se omejitev hitrosti nanaša samo na motorna vozila, označena na dopolnilni tabli. Kadar je znak iz prvega odstavka te točke postavljen pod znak III-14 (ime naselja), velja omejitev hitrosti za celotno naselje;

Torej jaz nimam pojma. =)

Sem že enkrat o tem razpravljal s kolegi pa smo si bili edini da ne velja skozi naselje, ampak ce pise v pravilniku potem tako je.

@synthman Ne skrbi da bi jaz kaj narobe izmeril, raje pazi da ne bos ti pihnil prevec
wink-1.gif

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.709
1.062
113
Spoštovani vseved.

Če bi bila pravila jasna nebi na to temo na tem forumu potekala debata.

Kak znak več ali manj, ki bi bil smiselno postavljen bi nas odrešil vsake dileme.

Pravila morajo biti jasna in se morajo končati v eni povedi (tako bil bilo prav), Ne pa da se nadaljurejo z raznimi če-ju, ampak-i, kadar-i in pravilno postavljenimi vejicami (saj nismo slavisti)

Zato pa imamo tako štalo na področju prava, kjer si vsak lahko razlaga zakone po svoje (ali pa njegov odvetnik).

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Se ti pol oprosti, tako da lahko rečeva, da je šlo za lapsus.
wink-1.gif

Pod črto je torej takole:

- Tabli za začetek in konec naselja zgolj "uvedeta vožnjo" v skladu s predpisi vožnje v naselju: njuna naloga je torej zgolj, da prva na začetku naselja določi maksimalno hitrost 50 km/h, druga pa prekliče to omejitev. Funkcija table za konec naselja ni, da bi preklicevala morebitne druge omejitve hitrosti - njena funkcija je le, da prekliče že omenjeno vožnjo v skladu s predpisi vožnje v naselju, ki jo je "vsilila" tabla za začetek naselja! In ker je v naselju pač zakonsko omejena hitrost 50 km/h, tabla za konec naselja logično prekliče zgolj to hitrost in nobene druge.
- Morebitne druge table za omejitve hitrosti, postavljene sredi vasi, rabijo izrecen preklic te omejitve - to je lahko bodisi križišče bodisi tabla, ki označuje preklic omejitev. Ponavljam - tabla za konec naselja ni tabla za preklic izrecno določene omejitve hitrosti, v tem primeru 70 km/h!
- Če je pod tablo za začetek naselja dodana še tabla za omejitev hitrosti, takšna hitrost izjemoma velja čez celo naselje (torej je recimo ne prekliče križišče). Vendar pozor: tabla za omejitev hitrosti pod znakom z imenom naselja lahko uvede kvečjemu nižjo hitrost od 50 km/h in ne višje! Zato je teh tabel tudi smešno malo, kot je že nekdo spraševal - bilo bi rahlo neugodno, če bi v vsaki vasi moral voziti 30 ali 40 skozi celotno naselje.
- Morebitne omejitve hitrosti, višje od 50 km/h, ki veljajo znotraj naselja, morajo torej biti označene s samostojnim znakom, ne pripete pod tablo z imenom kraja.

Upam, da je koliko-toliko razumljivo napisano.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ampak še vseeno se bo nekdo našel in rekel, da od table konc naselja je 90 pa ni važno kaj je...

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
ksz

Torej znak za naselje tudi ne prekliče omejitve (določene z znakom) pred naseljem.

Primer:
Znak za omejitev 60, čez nekaj metrov pa tabla za naselje. (Takih primerov sem videl kar nekaj)

V tem primeru velja omejitev 60 do križišča, oziroma znaka za razveljavitev?

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Z naseljem se začne 50kmh.

Priznam pa, da so mene v AŠ učili napačno. Ko je konec naselja, je omejitev 90kmh. Sklepam tudi, ja 99% policistov uveljavlja takšno pravilo .. razen na odsekih, kjer so pikolovski in "poznajo" to neskladje samo tisti 4 policisti, ki delajo na tisti PP.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Ja! Če je s prometnim znakom pred naseljem določeno 60 (znak je samostoječi), potem mora bit za tablo ki označuje konec naselja še en znaki, ki 60 razveljavi. Če pa je tabla za hitrost NA tabli za naselje, pa to velja do konca naselja.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Torej če pelješ skozi vas, ki nima niti enega križišča (verjetno ne obstaja ampak ok) in je pred vasjo tabla 60, ta omejitev potem spet velja po koncu vasi???

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Imajo avtošole kar prav
wink-1.gif

Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah, člen 31, definira znak "omejitev hitrosti" (II-30), ki označuje cesto oziroma tisti njen del, na katerem vozila ne smejo voziti z večjo hitrostjo (v km/uro) od hitrosti, ki je označena na znaku.

Če je znaku iz prvega odstavka te točke dodana dopolnilna tabla, na kateri je označena vrsta motornega vozila ali največja dovoljena masa (npr. 5t), se omejitev hitrosti nanaša samo na motorna vozila, označena na dopolnilni tabli. Kadar je znak iz prvega odstavka te točke postavljen pod znak III-14 (ime naselja), velja omejitev hitrosti za celotno naselje;

Sem že enkrat o tem razpravljal s kolegi pa smo si bili edini da ne velja skozi naselje, ampak ce pise v pravilniku potem tako je.

@synthman Ne skrbi da bi jaz kaj narobe izmeril, raje pazi da ne bos ti pihnil prevec
wink-1.gif
Še kolegom naprej povej, da ne bodo narobe listke pisali in da ne bom spet pisal o kakšnih goljufijah ali zmotah.
Ja verjemi da pazim, da delam čimmanj prekrškov, ampak noben ni 100% brez napak (čeprav se nekateri tu tudi s tem hvalijo).
Ampak takšna je igra, vi bi radi čimveč pokasirali, mi pa čimmanj oz. nič plačali. Varnost pa s to igro nima nobene veze.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Torej če pelješ skozi vas, ki nima niti enega križišča (verjetno ne obstaja ampak ok) in je pred vasjo tabla 60, ta omejitev potem spet velja po koncu vasi???

ja, to je odsek ceste, kjer je omejitev 60, če je na tem odseku slučajno naselje, potem je tam omejitev taka, kot je določena za naselje (50), ko pa je konec, si pa spet na tem odseku, kjer je omejitev 60 (če ni bilo križišča)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Holy shit
shocked-1.gif
Potemtakem ima pol slovenije omejitev 60 in 70 izven vasi, vsaj glede na vestnost postavljanja tabel pri nas.

no take krize ni, ker se pri nas tudi na magistralke na vsakih nekaj metrov vključujejo druge ceste in s tem delajo križišča

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.132
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Holy shit
shocked-1.gif
Potemtakem ima pol slovenije omejitev 60 in 70 izven vasi, vsaj glede na vestnost postavljanja tabel pri nas.

no take krize ni, ker se pri nas tudi na magistralke na vsakih nekaj metrov vključujejo druge ceste in s tem delajo križišča

Ko smo že pri tem ... katero križišče razveljavi omejitev?!

Torej če je opozorilna (trikotna) tabla za križišče razumem da ja, ampak takih je malo. Verjetno ima tudi oznaka prednostne ceste oz. stopa tak pomen? Kaj če je samo info oznaka (rumena tabla, ki služi kot smerokaz) a to je dovolj? V naselju domnevam da je to semafor - spet vprašanje a to res drži? Kaj če ni nič od tega?

Recimo ker v krajih kjer sem doma križišč na 30km dolgih poti ni, vsaj označenih drugače kot z rumeno tablo. To pomeni da moram sedaj vozit celo pot 40km/h?!

TRiK

Fizikalc
20. jan 2009
850
22
28
Še večji absurd je omejitev 40 pri uvozu na avtocesto, na pospeševalnem pasu pa je že avtocesta, ne da bi bila prejšnja omejitev sploh kje razveljavljena. Isto je na cestninskih postajah - tabla 40, ko zapelješ mimo hišic, pa si spet na 130.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ni res, na 130 si kakih 150 metrov naprej od hišic kjer stoji znak - razveljavitev vseh omejitev.
grims-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik TRiK pravi:
Isto je na cestninskih postajah - tabla 40, ko zapelješ mimo hišic, pa si spet na 130.
ne-ne-1.gif

Na cestninskih postajah ni tabel 40, so samo talne označbe in velja omejitev 60 kmh. Ko pa si že mimo hišic ni takoj 130, ampak je še nekaj časa 60. Imaš na koncu znak za razveljavitev omejitve hitrosti. O obeh stvareh so bile tudi na alterju že debate.

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Na nekaterih cestninskih so tudi stoječe table 40.
A res? My bad.
redface-1.gif

Nisem jih še opazil. Na katerih cestninskih postajah pa so?