zloraba MasterCarda

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
A se je komu že zgodilo? Kaj banke v tem primeru naredijo?

Drugega kot za paypal ali booking.com kartice praktično ne uporabljam.

Sedaj je nekdo veselo nakupoval po internetnih trgovina in očitno tudi osebno v trgovinah po ameriki.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Tudi mene, sem imel cel kup transakcij po par centov iz ZDA (so probavali če gre), me poklicali iz banke in ko sem jim potrdil, da niso moje transakcije, so mi kartico preklicali, naredili novo in vse tiste transakcije preklicali.

Ne vem pa koliko transakcij je bilo, ker jih ni bilo na nobenem izpisku.

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
Meni so očitno prišli do limita, ker so želeli še hotel rezervirat, pa je zavrnilo.

Izpiski na ebanko prihajajo z zamikom treh dni in sploh ne bi vedel, če me ne bi klicali. No očitno je tako bilo prepozno, ker so jo nafiliali do konca.

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
meni lani.1400€-letalske karte emirati,air arabia ter hotel v dubaju..reklamacija in preklic.odtrgali ti bodo iz računa.potem čakaš na reklamacijo kjer boš/bodo dokazali da nakupov res ni opravljal ti in denar boš dobil nazaj.pri meni je trajalo 2 meseca.pač nekdo ti je uganil številke ali pa so vdrli v kak sistem.ne bi bilo prvič.dobil boš novo MC pa daj opcijo SMS obveščanje.da veš če se kaj začne doagajati.ni 100% zaščite.dobra stran je to da ti banka v 99% povrne denar.ker na koncu prodajalec ostane brez,tisti ki ti je plunil MC številke pa bo najbrž ostal neznan

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Maestro po večini sveta deluje po novem je preko čipa in PIN-a, Mastercard pa poveš številko preko telefona, pa je že "odprti sef".
Me zanima, kdaj bo to "počilo".

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
saj MC deluje tudi preko pina in čipa.problem je spletno plačilo kjer moraš dati vse podatke.saj bi bilo z maestrom enako če bi moral vpisovati PIN pri nakupu preko spleta

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Razlika je ravno v tem "tudi".

Maestro je _izključno_ na PIN in chip.

Kaj ti pomagajo vrata iz titana, če so zraven še ena iz slame?

In ne, PIN preko spleta ni problem. Se ravno za MC uporablja, sicer precej redko. Bi enako moral Mastercard (podjetje, "lastnik" obeh omenjenih tipov kartic) rečti: za te in te dele sveta od jutri dalje samo PIN ("3D Secure" temu pravijo). (torej za plačevanje z MC kartico na internetu)

Je pa res na internetu težje določiti, "kje" si...

Problem je verjetno vse prodajalce na moderno verzijo spravit. (a imajo še kje tisto s papirji, ko čez potegne, da "indigo" izbočene številke s kartice na papir spravi?
smile-1.gif
)

Nazadnje urejeno:

shift

Guru
20. jul 2007
9.938
2.349
113
za šankom
lej to kar si ti napisal pač ne gre.z tstim pinom ne bi nič rešil.tudi tega bi dobili in zlorabe bi se nadaljevale.ponavadi ko vdrejo v sistem trgovine ki hrani podatke kljub temu da jih ne bi smela dobijo tvojo komplet kartico.dodaj temu še pin pa bi dobili tudi to.
primerjati maestro in MC je nemogoče ker gre za povsem drug tip kartic in drug namen.če bi želel uporabljati MCna za dvig gotovine in plačevanje osebno v trgovinah potem le ta deluje na isti princip kot maestro-torej čip+pin

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Se strinjam, da zna bit Mastercard precej ranljiv. Recimo v Amazonu če v svoj račun vpišeš kreditno, ti lahko potem vsakdo preko Amazonovega uporabniškega imena (ki je mail, gesla pa vemo kako 'težka' dajejo ljudje ponavadi) nakupuje. Tudi PayPal je enako ranljiv, samo geslo uganeš in nakupuješ
tongue-1.gif

Ne vem zakaj ne uvedejo, da morajo čisto vsi za plačevanje uporabljat SecureCode. Kolikor opažam zadnje čase manjši trgovci vsi uporabljajo SecureCode, večjim pa zgleda pogledajo skozi prste. Ne vem sicer zakaj, takim bi morali zaradi večje nevarnosti odtrgat višje provizije.

No jaz sem po incidentu naročil prejemanje SMS sporočil za vsak nakup (prej nisem vedel, da to sploh obstaja, zgleda se jim ne da kaj preveč reklamirat dodatnih storitev).

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.859
2.154
113
Citat:
Uporabnik jolko pravi:

Ni res. Še lani sem hotel v Budimpešti plačal z Maestrom in mi ni bilo potrebno vnesti pin kode.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Tudi preko Amazona gre brez PIN oz. čipa. Še za CSC me niso vprašali
rolleyes-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sploh nisem vedel, da je možno karkoli brez PIN-a naredit na Maestru. Če ni treba je pa dovolj, da nekdo vzame denarnico, hitro slika kartice in gasa
crazy1.gif

Zato pa imam limit na MC 500€, na bančni pa celo samo 120€ na dan. Bo treba še tu vklopit SMS obveščanje, ker mi lahko nekdo vsak dan 120€ pobere, ker nonstop pa tudi ne odpiram e-banke
tongue-1.gif

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik philips pravi:
rolleyes-1.gif

Z Maestrom ali MasterCardom? Kolikor vem lahko kupuješ samo s 'domačim' Maestrom (angleškim na angleškem...).

sole

Fizikalc
20. jul 2007
1.452
24
38
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Se strinjam, da zna bit Mastercard precej ranljiv. Recimo v Amazonu če v svoj račun vpišeš kreditno, ti lahko potem vsakdo preko Amazonovega uporabniškega imena (ki je mail, gesla pa vemo kako 'težka' dajejo ljudje ponavadi) nakupuje. Tudi PayPal je enako ranljiv, samo geslo uganeš in nakupuješ
tongue-1.gif

Ne vem zakaj ne uvedejo, da morajo čisto vsi za plačevanje uporabljat SecureCode. Kolikor opažam zadnje čase manjši trgovci vsi uporabljajo SecureCode, večjim pa zgleda pogledajo skozi prste. Ne vem sicer zakaj, takim bi morali zaradi večje nevarnosti odtrgat višje provizije.

No jaz sem po incidentu naročil prejemanje SMS sporočil za vsak nakup (prej nisem vedel, da to sploh obstaja, zgleda se jim ne da kaj preveč reklamirat dodatnih storitev).

Jaz zaradi SecureCode ne kupujem na Slovenskih straneh, kdo pa še bo nosil to škatlo s sabo?
Imam pa na kartici SMS varnostno opozorilo za transakcije.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
SecureCode ima ogromno trgovin (pravzaprav skoraj vse manjše), sploh ni omenjeno na Slovenijo.

Imam pa 2 'kalkulatorja', enega v potovalni torbi, drugega doma na mizi.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik philips pravi:
rolleyes-1.gif

Z Maestrom ali MasterCardom? Kolikor vem lahko kupuješ samo s 'domačim' Maestrom (angleškim na angleškem...).

Mislil sem na MasterCard. Niti nisem videl da sem odgovarjal na post kjer je bil omenjen Maestro
redface-1.gif

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik VanZ pravi:
Citat:
Uporabnik jolko pravi:

Ni res. Še lani sem hotel v Budimpešti plačal z Maestrom in mi ni bilo potrebno vnesti pin kode.
Lani ja, to je novost, uvedena ta mesec.
Velja pa za dvige gotovine na bankomatih. Za plačila v trgovini koliko vem pa ne.

Evo polno obvestilo:
Citat:

Pozdravljeni,

obvešačmo vas, da je MasterCard za zaščito imetnikov plačilnih kartic, uvedel omejitev uporabe vseh Maestro kartic na bankomatih, ki niso nadgrajeni z EMV čip tehnologijo. Imetniki Maestro kartic bomo to občutili, kot zavrnjeno transakcijo, za kar pa vzrok ne bo naveden.

Omejitev velja za države
- ZDA
- Države Latinske Amerike in Karibov
- Azija Pacifik (vse razen Avstralije in Nove Zelandije).

Uporaba kartice bo onemogočena tudi v Evropi, vendar le primeru, da bankomat ne bo imel predpisane čip tehnologije.

Da bi se imetniki Maestro kartic izognili neljubim dogodkom zaradi onemogočenega dviga gotovine, predlagamo vsem tistim, ki potujete na omenjena območja
- da uporabite MasterCardovo spletno aplikacijo Global ATM Locator, ki omogoča preprosto in enostavno iskanje lokacij EMV bankomatov na spletnem naslovu ATM Locator | MasterCard®,
- se o možnosti dviga gotovine pozanimate še pred potovanjem.

Obstaja tudi možnost namestitve lokatorja na vaš pametni telefon ali računalnik, kar je dostopno preko spletne strani www.mastercard.com.

Nasvet pred potovanjem
- pred potovanjem preverite veljavnost kartice,
- na pot ne vzemite le Maestro plačilne kartice, pač pa vsaj eno kartico z odloženim plačilom MasterCard,

- V primeru, da kartico MasterCard že imate, preverite
o veljavnost kartice in
o višino še prostega limita na kartici.