Zimska tekočina za vetrobranska stekla

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
KSZ
Ker nisem uspel dobiti Sonaxa sem v tej rundi nabavil zgoraj omenjeno Hofer tekočino. Piše, da je do -40, pri 100 km/h in -14 stvar ni zmrznila, spucala steklo je zadovoljivo, vendar se je potem še malce razmazalo (na približno četrtini stekla). Tako da, niti ni tako slaba (bistveno bolje, ko sranje, katero sem imel prej noter, ko mi je pri -5 stoje zmrznilo). Jje pa res, da nisem nič mešal z vodo. Naslednjič bo pa vseeno Sonax šel noter.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Včeraj mi je petrolov zmazek zmrznil na šipi, ko je avto stal, pa je bilo -1. Ko pa sem prišel na avtocesto dve minuti kasneje, se je pa ta zmrzal zelo hitro čudežno izhlapela. Zdaj pa res ne zastopim.
crazy1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Včeraj mi je petrolov zmazek zmrznil na šipi, ko je avto stal, pa je bilo -1. Ko pa sem prišel na avtocesto dve minuti kasneje, se je pa ta zmrzal zelo hitro čudežno izhlapela. Zdaj pa res ne zastopim.
crazy1.gif

Fizika oz. kemija 4. razreda (devetletke) ... najprej moraš razumeti spreminjanje agregatnih stanj, naslednja stopnja je sublimacija, ko to osvojiš ti je že precej jasno.

Recimo zakaj tekočina za stekla pri višjih hitrostih prej zamrzne ... ker pri višjih hitrostih (piš vetra (večja količina zraka)) alkohol (bolj kot voda) hlapi! Ko alkohol izhlapi ostane od sredstva samo voda in ta zamrzne!

Zakaj na AC tekočina za stekla čudežno izhlapi (tudi iz ledenega stanja) ... spet zato ker je hlapenje pri večjih hitrostih hitrejše (več zraka).

Zakaj tekočina hlapi .. to je ena od njenih lastnosti, ene bolj, druge manj, vse tekočine pa hlapijo (prehajajo v plinasto agregatno stanje tudi ko ni dosežena temperatura vrelišča). Alkohol bolj hlapi kot vodo (itak), zato ti žganje v štamperlu če ga ne zvrneš takoj postaja vedno bolj vodeno (isto kot tekočina za stekla)!
evil.gif

alesi0

Pripravnik
15. okt 2008
98
0
6
Pred leti sem v prtljazniku, pri -2 stopinjah, videl ledeno kuglo plavati v original zaprtem vitrexu. Zimax mi je vedno zapacal. Od takrat dalje kupujem samo sonax... ali pa ono 1l flasko na agipu. ampak raje uporabljam sonax. vse pa mesam z destilirano vodo, da mi ne zahebe sob.

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.216
3.625
113
Jaz to tekočino kupujem v firmi Kimi, ki se nahaja v trzinski obrtni coni.
Tam imajo kao industrijsko prodajalno in ti to tekočino natočijo v tvojo embalažo, seveda lahko pri njih kupiš tudi kantico.
Imajo neko kao svojo blagovno znamko Vetrix
wink-1.gif
, do -40stC in stane (se mi zdi) 5,50€ za 5L.
Pri njih pa ob nakupu nad 5€ dobiš še gratis 5L destilirane vode npr. za peglat.

Meni je to OK, nekaj tudi zaradi tega, da ne "proizvajam" dodatno še odpadne embalaže.

Nazadnje urejeno:

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Mogoče sem spregledal, a nisem našel kakšne stare teme.
redface-1.gif

Na kratko: Katero tekočino uporabit (kvaliteta) in kje kupit (cena)?

Ravno danes spet kupil v Lidlu, 5 litrov te njihove tekočine (do -25) za 3€, kupil eno kantico,
doma nalil v kanglo za rože nalivat, dolil še 5l vode, razmešal in natankal v dva domača avta,
bo mir kak mesec. Je blo zunaj po termometru v avtu -12, pa ni bilo v ddecembru nobenih težav...

Sonax mi je enostavno predrag, ker se mi zdi da tukaj pa res samo kupiš nalepko; diši isto, iste barve,
isti namen,...

Lateral

Fizikalc
31. mar 2008
1.771
33
48
Jaz tudi uporabljam tole čistilo iz lidla, zdaj uporabljam že drugo kantico pa očisti precej zadovoljivo. Sicer ga zdaj ko so nizke temperature mešam 2l čistila + 1l špirita + 1 liter vode, pa mi pri -13 ni zmrznilo, tudi na steklu ne
smile-1.gif

Nisem še pa uporabljal od sonaxa, mi je pa cimr pravo da ga meša 1:1 in nima težav, pa tudi očisti super. Samo jaz bom raje bolj ekonomičen pa uporavljal lidlovega.