Zavrnitev popravila

mistique

Guru
16. jun 2009
14.011
1.817
113
Emona / Carnium
Pozdravljeni,

Danes so me poklicali s pooblaščenega servisa in mi sporočili, da okvarjen BSI računalnik mojega vozila predstavlja strošek v višini 285€. Ker sem se isti trenutek odločil, da naj zadeve ne naročajo in naj avto sestavijo nazaj, sem se dogovoril, da pridem popoldan avto iskat.
Avto je bil včeraj cel dan pri njih in danes do 17:00, ko so mi povedali sledeče:
Ko sem prišel na servis, so mi razložili, da BSI računalnik vseeno ni crknil, ampak, da so zamenjali ključavnico in da zdaj je vse ok. Posebej so poudarili (3x), da pa so za ugotavljanje in odpravljanje napake porabili "veliko" časa.
Zdaj imam začasno montirano "rabljeno" ključavnico in zadeva deluje. Ko dobijo novo ključavnico, me bodo poklicali in takrat bomo poračunali.
Prepričan sem, da so mi na servisu želeli "prodati" BSI računalnik. Zaradi malomarnosti (ker so zadeve testirali tako, da niso menjali ključavnice, motorčka, stikala,..) ali čistega ekonomskega natega.
Ob bližnjem obisku, ko mi bodo zamenjali ključavnico, bom vsekakor zahteval, da mi zaračunajo le menjavo ključavnice (15min, torej 1h) in ne vseh tistih ur, ki so jih (če so jih) porabili za razdiranje in nalaganje software-a.

Zanima me, kakšna je sicer praksa v podobnih primerih, ko serviser porabi določeno število ur, da ugotovi vzrok okvare in potem stranka zavrne popravilo, ker enostavno ne želi ali ne more plačati popravila?

LPm

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Pa človek, ti ne znaš brat!!!

Model napiše, da so mu rekli, da je nekaj fuč, pa se potem izkaže, da ni fuč. A zdej bo pa plačal diagnostiko dela, ki sploh ni fuč, zaradi tega, ker nekdo ne ve, kaj dela???

Funkcionalna pismenost na "nivoju"...

Še za OP: Plačaš menjavo ključavnice po normi, če gre za pooblaščen servis. Vse ostalo je njihov problem.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Delo boš plačal v vsakem primeru. Kaj misiš da so dobrodelna organizacija?!
grims-1.gif

Recimo primer, sem pripeljal avto na servis ker se mi je pregreval .. so sumili terostat in ga tudi zamenjali, potem so stestirali in ugotovili da termostat ni kriv. Vgradili nazaj star termostat in zamenjali vodno črpalko. Jasno je na računu pisalo še "odmontaža/montaža" termostata + 2x preverjanje delovanja haldilnega sitema. Sem plačal, ker so vse napisano res naredili.

Skratka opravljeno delo se vedno plača razen če je serviser pripravljen "spregledat" to delo, ker že drugače zasluži zadosti ..

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
To je slovenski narod, vse bi zastonj. Ko se ga gredo v petek zvečer napit, pa ni problem fuknit 50€, gostinec pa fajn 40€ marže, 10€ je strošek realn. Pa še to pogoljufajo z brisanjem računov...pač dvoličen narod.....svoje delo poveličujejo, od drugih zaničujejo.

Pa mistique, izgubili so čas in ga tudiporabili. Pač plačaš ali se boš rajši kregal? Kje si ti zaposlen, se pridemo kregat v tvojo službo?

Malo razmisli. Normalno se zmeni, če ti kaj znižajo ceno ali podobno.

Nazadnje urejeno:

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Problem je drugje, če so oni nesposobni in zato, da odkrijejo napako rabijo 3 ure namesto 15 minut zakaj bi jih toliko plačeval. In na uradnih serisih je veliko nesposobnih ljudi, ki nategujejo neveden folk, ki plačuje n krat preveč. Moj zadnji primer je bil, ko sem jim pripeljal avto, ker hupa ni delala in ko pridem ponj mi on računa tri ure dela, da so kao popravili seveda pa hupa še vedno ni delala. Ni blo drugega kot da
jezen.gif
pride mehanik. In kaj je naredil....priklopil na računalnik kjer mu je izpisalo, da je vse ok in to je bilo to ...za 3 ure dela, niti ni pritisnil na hupo, da bi videl če dela......in takih primerov je ogromno

najboljše šele pride v nadaljevanju .......
grin1.gif

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
...ja tudi ugotavljanje napake neki stane...ponavadi mora biti neka omejitev za ure ugotavljanja, sicer pa ja, če so nesposobni lahko vedno 3 ure ugotavljajo...
stupid-1.gif

mistique

Guru
16. jun 2009
14.011
1.817
113
Emona / Carnium
Jaz pričakujem le to, da diagnostiko opravijo korektno in strokovno. To, da greš stranki sporočit, da je šel BSI, ki si ga testiral pri pokvarjeni ključavnici, je šalabajzerstvo. Kaj bi se pa zgodilo, če bi se odločil za menjavo BSI-ja? How stupid would that be.
Če že menjaš rezervne dele, ker iz objektivnih razlogov ne moreš vedet kaj je crknilo, potem običajno štartaš pri manjšem zlu in greš proti večjemu. A ni tko?
Meni je popolnoma jasno, da je gospod mehanik porabil veliko časa. Tudi mojega btw. Razumem tudi to, da nalaganje software-a traja. Kaj pa gospod mehanik takrat počne? Meri čas s štoparico?
Lahko pa bi rekel: screw it...šola za prihodnjič...tukaj me ne bodo več videli...morda bi kdo od vas tole sprejel normalno (ker saj 300€+nekaj ur ni tako veliko, ker prišparate na alkoholu in pijete samo ko drugi plača).

Jado, tam kjer jaz delam je šalabajzerstvo v višjih sferah. Mi, mali ljudje si ga ne moremo privoščit. In, ja, jaz se imam namen normalno zmenit. Saj ne grem tja z molotovko...

Itak, da bom plačal delo. Rad ga plačam. Pričakujem to, da serviser ne bo želel nadomestiti neprodanega BSI-ja z urami...

Če ne pozabim, sporočim kakšen bo epilog.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Super potem.....Samo mimogrede: odvetnik tudi mastno računa uro 400-500€....pa niti MALO ni tok vredna.....pa vseeno papki plačajo.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Vsako popravilo ima svojo normo v delavniški knjigi avta. Tudi če serviser porabi več, ti več ni treba plačat. Zamnjava recimo izpuha je normirana na 1 uro, če se on matra 2, je to njegov problem.
Težje je pri diagnostiki (ker vse, kar se dogaja do neposredne odprave napake je diagnostika), kjer se zna kar nekaj dela nabrat, pa je težko ocenit, kaj je upravičeno in kaj ne ...

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Zato pa rajs peljes h popoldancu, vrzeta racun v pive in je resen.
grin1.gif
Šala. Če so sami zgrešil, nej sami plačajo....

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Vsako popravilo ima svojo normo v delavniški knjigi avta. Tudi če serviser porabi več, ti več ni treba plačat. Zamnjava recimo izpuha je normirana na 1 uro, če se on matra 2, je to njegov problem.
Težje je pri diagnostiki (ker vse, kar se dogaja do neposredne odprave napake je diagnostika), kjer se zna kar nekaj dela nabrat, pa je težko ocenit, kaj je upravičeno in kaj ne ...

To recimo sploh ne drži. Če se Janez pripelje na servis 20.000 km kasneje kot bi moral in spodaj vse zarjavelo in se po možnosti utržejo vsi vijaki, je to njegov problem in ne problem mehanika. Ravno zaradi tega so norme nekje 30% daljše od povprečnega porabljenega časa za neko popravilo. Vseeno pa se pri izjemah preseže norma, je pa zelo odvisno zakaj se preseže in če se preseže, še zdaleč ne pomeni takoj krivdo pri serviserju.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Če je avto redno vzdrževan, je to problem mehanika. Sem imel točno tak primer pred leti na Twingu. Zato sem pa dal ta primer. In so zaračunali po normi (ko sem jih spomnil nanjo) ...

O nevzdrževanih avtih jaz tako ali tako ne razpravljam.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Odvisno zakaj gre. Lahko je avto 100% redno vzdrževan, pa ima npr. poškodovano podvozje zaradi vožnje čez neko oviro, kar otežuje oz. podaljušuje menjavo izpušnega sistema (če si že omenil izpušni sistem). V tem primeru je to problem stranke, ne mehanika.

Zanimivo neumnost so se nekoč šli pri Tedniku, kjer so (če se prav spomim) zamenjali dva konektorja med sabo in se potem čudili, koliko časa je bilo potrebno za odkrivanje napake ter koliko je popravilo stalo ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Lej, jasno je, da govorimo o vzdrževanem in sicer v redu avtu, ne pa nek avto ki ni vzdrževan ali ki je nekje fizično poškodvan in podobno.
Na mojem Twingu so enostavno po 5 letih nekatere stvari zarjavele. Ampak ker to ni nikakor moja krivda (je bil vsako leto na servisu, ni fizičnih poškodb, skratka, jaz tu nisem imel kaj naredit) so korali delo pač zaračunat po normi in ne po realno izgubljenem času.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Aha, sedaj razumem malo bolje, kaj hočeš povedati. Fora je v tem, da to lahko storiš le na pooblaščenem servisu. Če pelješ k nepooblaščenemu (ne mislim fušarju), pa ga starost kaj malo briga, on ti bo zaračunal ubadanje z zarjavelimi vijaki ...

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
Lahko jih zaj.. nazaj. Nabavis drugo kljucavnico, jo zamenjas pri drugem mojstru in potem jim vrnes staro (po posti).
evil.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.306
820
113
očitni nateg. najprej hočjo nekaj prodat, ko pa se stranka za to ne odloči, pa najdejo drugo zadevo. Če si po telefonu zahteval, da sestavijo vse nazaj, poltem mora bit tako, kot si zahteval. In une dodatne ključavnice rabljene naj vn odmotirajo, ti pa pejt na drug servis. Plačaj eno uro diagnostike in to je to. Če pa bojo še kej težil, pa nč ne plači. Mamujimjebemservisnu.vsisoisticigani.

lp

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Meni je šel menjalnik od kombija takoj po izteku garancije...sem peljal na servis in so rekli kar od prve da bo enih 600,000 tolarjev popravilo....in ker je bil kombi star eno leto(kolikor je bla garancija) sem obupal in rekel da bom ta drek tam pustil pa da naj si ga imajo za toliko dnarja......mi je hotel še poleg vsega menjat tudi sklopko da ki mu smrdi....porkasvet...seveda mu je če pa sem ostal brez 1,2 in Rikverca in sem se v tretji pripeljal skozi center mesta na servis........no....ko so vidli da ne bo nič so se odločili da malo pogledajo in so zamenjali samo neki mali delček in je bila cena 30,000 tolarjev.

Pa še en servis poznam ki ti ob vsakem rednem ali pa izrednem servisu zamenjajo kao pregorjeno zadnjo žarnico.

Samo da te nategnejo pa jim je ok.....se treba malo jezit včasih.