Zaposlitev v Avstriji

Goran_82

Fizikalc
21. jul 2007
1.540
3
38
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
V Magni jih že domov pošiljajo, Slovence.

Pa ne samo slovence, tudi avstrijce in take ki so že 15+ let tam zaposleni. Pač vsi modeli, ki se tam proizvajajo, gredo proti koncu kariere (razen G) in do začetka 2017 se bo samo še manjšalo št. zaposlenih. V začetku 2017 pa se bo potrebovalo ogromno nove delovne sile, precej več kot sedaj.

Drugače pa, nekaj osnovne nemščine vsekakor moraš znat, toliko da se znaš približno zmenit kaj boš delal in da približno razumeš navodila, ki ti jih dajo. Ni pa važno der-die-das in podobna slovnica...samo vokabular, osnovne besede.

I

Izbrisan uporabnik 3287

sem jo probal. in se par podobnih (za feedback in nabave xxxx licenc za podjetja). pa bom tako rekel: ni ga cez tecaj v zivo (ter casopis v nemscini oz kaka literatura, ki jo poznas; taka, ki te zanima a ne ves vseh podatkov)

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Ne vem kaj si preglavice delate z jezikom.
Ko si tam si primoran se naucit.
Sam ko sem sel v Italijo nisem dveh besed skupaj sestavil,po 10 tih letih sem vero talijano majkemi.
Vam svetujem vsekakor da pozabite na slovenske delovne navade,svet se tam vrti enkrat hitreje,pristop je cisto drugacen....balkanske fore jaz za ta denar to ne bom delal odpade...ni roznato in ni cez noc.
Sam lo sem zacel sem delal nikakva dela,spoznas ljudi in predvsem ljudje spoznajo tebe...pol gre...napredek v placi je bil 100%....tako placo v Sloveniji lahko sanjas...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Verjetno tisti, kateri mislijo šajtrge nosit ali vozit se ne ubadajo prevelik z jezikom.

Za tiste, ki pa ne vemo kaj so sploh šajtrge. Oz. za kako malo bolj resno delo, kjer se moraš zmenit kaj boš skonstruiral, sprogramiral ali kaj takega. Pa moraš vsaj za silo slediti pogovorom.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Verjami da take delovne sile imajo tudi oni na pretek,za tujce so zanimiva dela katere domacini ne delajo...pa brez zamere...nisem se slisal da tujo podjetje isce menagerje iz Slovenije....😁

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Na to vsakič opozorim take nadobudneže... Pa kar ne dojamejo.
Bi bilo zanimivo vprašati uporabnika Poldo koliko mu pobere še mama Slovenija in kakšen ima v bistvu aranžma z vsemi pomembnimi podatki (pavšalno).
To, da gre vsa plača v pokojninsko osnovo je že fajn, a ti gre hkrati tudi v davčno in to je za dnevne migrante sila neugodno... A veš kako dohodnino ti upalijo za 2000 EUR neto plače?
Nic ne upalijo za zgoraj omenjeno placo
wink-1.gif
. Je pa res to tezko reci nasplosno...vsak ima razlicne olajsave in stroske ki jih lahko uveljavlja v doh.napovedi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Za Avstrijo je bilo dovolj glasno v Prekmurskih in Štajerskih koncih, ko se je naš DURS odločil da bo zaračunal razliko med dohodnino ki so jo že plačali v Avstriji in našo dohodnino... In potem naenkrat pravljica o dobrem zaslužku ni več pravljica ampak samo še tragedija...
Če ima Italija drugačne, višje dohodninske lestvice verjamem, da te naš DURS pusti pri miru. Če pa bi, karikiram, delal v Dubaju, kjer je bruto za neto bi te pa osmodili da bi bilo veselje...
Zato se v izogib takim scenarijem enostavno odseliš in odjaviš od naše davčne... Samo to pomeni cokum-pokum vse, nema bajte tukaj, pa fleta, pa avta, ali pa žena/partnerka in otroci tu hodijo v vrtec/šolo. Zato pa je za nas, mlajše veterane narediti to dokaj stresno. Ali ko si mladič ali potem ko ti mladina gre po svoje...

vuk

Pripravnik
19. nov 2007
499
4
18
To kar sem jaz napisal so moje lastne izkusnje oz. moja dohodninska napoved zadnjih 7 let...je pac tak,da so nizje place v Avstrijo v primerjavi z nasimi prakticno nic oz. zelo malo obdavcene. Pri visjih placah se pa razlika med slo in avstrijskim davkom ze zelo zmanjsa. Najhujse je da pac najbolj najebejotisti ki delajo za 1000 EUR netto in dokaj blizu stalnega prebivalisca. Kar pomeni,da so zelo nizko obdavceni in prav tako ne morejo uveljavljati kaj dosti stroskov pri dohodnini.
Vsak pa sam zase ve,kdaj in kako se mu splaca it delati cez mejo. In je Cvetko enkrat prav rekel na sestanki Civilne iniciative Apace...da 80-90% ljudi ki dela v Avstriji enostavno nima moznosti,da postane davcni nerezident Slovenije.

afroC

Majstr
6. jun 2009
2.771
351
83
Točno tako, ker so dnevni migrantje oziroma imajo družino in/ali nepremičnine/premičnine v lasti v Sloveniji. To pomeni središče življenjskih interesov v R. Slo = davčni rezident in s tem logično obvezan plačati razliko v obdavčitvi dohodka. Žal ne gre drugače.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
Ne vem ce je to ravno tak logicno. Nekje sem zasledil da se eu od zacetka leta intenzivno ukvarja a tem in preverja doticne zakone vseh clanic, ker je to komplet v nasprotju s prostim pretokom delovne sile. Torej se nam obeta da se to kmalu ukine

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.307
113

Yes problem: http://www.delo.si/novice/slovenija/avstrija-po-vabljivi-dobrodoslici-se-ugodnosti-koncajo.html

Selitvene problematike se ne gleda samo iz lepše plati, na severu imajo davek na nepremičnine, katerega pri nas še ni. Je v odvisnosti, sedaj ne vem točno, ali občine ali zvezne dežele, iz vidika države pa je določen v višini 1% vrednosti nepremičnine. Podatki so na Internetu, kogar zanima, bo že poguglal.

Skratka, hebeš poceni parcelo 1km čez terman, ko potem za 200k (parcela + skromna hiška) plačaš dva jurja samo nepremičninskega davka na leto.

Pa še z enim fenomenom v Avstriji so se srečevale pridne slovenske roke. Tam ti prijatelj samo živjo reče in pri tem drži lopato v rokah, hopa, že sledi prijava od soseda za delo na črno. Nimaš kaj, red mora bit.

Vsak naj bi vedel, zakaj se preseli. V teoriji. Zato pa je 90% dnevnih migrantov. Tisti, ki so se dejansko selili v Pliberk zaradi cenejše parcele, so za moje pojme suckerji. Službo so že imeli, davke bodo pa sedaj višje plačevali, pa obrnite kakor želite. Tolažijo se lahko samo s tem, da več dobijo, za sicer več denarja.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.912
113
40
MB
vse to kar opisuješ se meni ne zdi problem, verjamem pa da je za večino s klasično slovensko mentaliteto ... sploh pa vem s prve roke, da večina teh ljudi gre v at z vizijo, da tam bo pa vse 100x lažje kot tukaj, pa je glih obratno, težje je, je pa res da tam veš zakaj in koga delaš, kar pa pri nas ne ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
ja ni čisto tako, če imaš plačo faktor 2, to ne pomeni da ti samo faktor 2 ostane, ampak recimo faktor 5 do 10. In tu je catch..ce v slo zasluzis 1000 neto in imaš stroškov 900 € ostane 100 € in na leto 1200 €, V at ti pa od 2000 jurja neto ostan recimo 800€ in je to potem 9600 € za zapravljat, to je pa faktor 8. In roko na srce si 8krat bogatejši za "luksuz" kot pa poprej. ko si klošar.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.307
113
Sem veliko na našem Koroškem, mogoče me bo še kakšen naš Korošec tu podprl. Če si doma v Ravnah, imaš mogoče težavo dobiti vrtec, ki te v Pliberku dobesedno čaka, vključno s cenejšo parcelo. To pa je vse pobje. Tam je bistveno dražja komunala, elektrika, ostale položnice. Tam so davki, ki jih pri nas ni. Pri nas je stavbno nadomestilo, tam je nepremičninski davek, ki ti požre 13. in pol 14. plače. In tako dalje. Vi samo sanjate te faktorje.

Enaka hiša na naši strani meje, katero narediš za 150k tutto completo z urejeno okolico, stane na drugi strani meje koliko? Okoli 250k bo odgovor.

Do naših 80.000 Korošcev še ceste ne potegnemo, vsak je moral nekaj v nepremičnine vlagat, pa so še kar tukaj. Ali pa so učitelji matematike na našem Koroškem tako zanič?

Ta hec okoli Pliberka je bil takoj po "množični" selitvi leta 2011 obdelan.

mdragan

Pripravnik
30. okt 2014
993
6
18
Slovenci itak imamo zarukano mentaliteto...in edino kar vemo je jamrat in razmisljat uh za tisto placo ki imajo v avstriji,italiji,nemciji bi tudi jaz tako delal....HALO MEJE SO PADLE....imam nesteto prijateljev pri 30 ki zivijo z mamo,nimajo druzine in kradejo Bogu dan...sam imajo 7 stopnjo in oni fizicnih del pa ne bodo delali!
Imam starejsega sina ki ima 8 let,do 5 leta nisem vedel ne kdaj vstane ne kdaj gre spat....vleku sem po 2800 eur na mesec,ko vidis da denar ni vse se skuliras in isces nekaj cloveskega....ni roznato ampak se da....

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Citat:
Uporabnik vuk pravi:
To kar sem jaz napisal so moje lastne izkusnje oz. moja dohodninska napoved zadnjih 7 let...je pac tak,da so nizje place v Avstrijo v primerjavi z nasimi prakticno nic oz. zelo malo obdavcene. Pri visjih placah se pa razlika med slo in avstrijskim davkom ze zelo zmanjsa. Najhujse je da pac najbolj najebejotisti ki delajo za 1000 EUR netto in dokaj blizu stalnega prebivalisca. Kar pomeni,da so zelo nizko obdavceni in prav tako ne morejo uveljavljati kaj dosti stroskov pri dohodnini.
Vsak pa sam zase ve,kdaj in kako se mu splaca it delati cez mejo. In je Cvetko enkrat prav rekel na sestanki Civilne iniciative Apace...da 80-90% ljudi ki dela v Avstriji enostavno nima moznosti,da postane davcni nerezident Slovenije.

Po mojih pojmih se je takrat boljše odseliti in si tam urediti stalno prebivališče, tako te več naša država ne molze.

Zdaj, če moja dobi tam šiht - baje en mesec delaš pogodbeno, drugi mesec ti pa dajo za redno. In če jo dobi za redno, greva oba gor, tam pa si še pol jaz najdem šiht. Sicer je nama vseeno kje delava .. na severu avstrije ali v nemčiji, vseeno. Ker se še vedno lahko najde stanovanje, kjer se notri vseliš, pa pol kupiš kje hišo par km iz mesta, da cene nepremičnin padejo.

Poznam tudi ljudi iz naših krajev, ki majo do meje 50km pa delajo v gradcu in se dnevno vozijo tja gor. Zdaj pa ne vem, če se mu splača bolj za bencin davati ali tam 300, 400 evrov za najemnino nekomu. V vsakem primeru gre ta denar za najemnino pa bencin v luft. Od obeh nič nimaš, razen to, da si bližje službi. Zato si je v tem primeru, da maš najmanj 50km do šihta, najti tam gor eno začasno ali stalno prebivališče, pa je to to.

Mogoče kdo ve, kje na spletu je najboljše iskati nepremičnine v avstriji? Verjetno imajo kako stran, ki je ene vrste kot naša nepremicnine.net ali pa bolha, itd ...

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.017
11.142
113
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Sem veliko na našem Koroškem, mogoče me bo še kakšen naš Korošec tu podprl. Če si doma v Ravnah, imaš mogoče težavo dobiti vrtec, ki te v Pliberku dobesedno čaka, vključno s cenejšo parcelo. To pa je vse pobje. Tam je bistveno dražja komunala, elektrika, ostale položnice. Tam so davki, ki jih pri nas ni. Pri nas je stavbno nadomestilo, tam je nepremičninski davek, ki ti požre 13. in pol 14. plače. In tako dalje. Vi samo sanjate te faktorje.

Enaka hiša na naši strani meje, katero narediš za 150k tutto completo z urejeno okolico, stane na drugi strani meje koliko? Okoli 250k bo odgovor.

Do naših 80.000 Korošcev še ceste ne potegnemo, vsak je moral nekaj v nepremičnine vlagat, pa so še kar tukaj. Ali pa so učitelji matematike na našem Koroškem tako zanič?

Ta hec okoli Pliberka je bil takoj po "množični" selitvi leta 2011 obdelan.

ne morem se strinjat, samo gradbeni material je precej cenejši v AT in De, tako da. Lumarjevo bajto lahko pa tudi tukaj kupiš pa ti jo gorta skup zmontirajo.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Gradbeni material pa bo v hišo pretopil Mujo za 500€ na mesec? Aja, ne, tudi tuje firme morajo spoštovat njihovo zakonodajo glede panožne minimalne plače, pa še plačevanje na roko pri sosedih ni nekaj normalnega kot pri nas.

johannes

Tehnološki dinozaver/tabure selektor 1.snl
10. feb 2013
3.215
579
113
Formula se glasi:
Raje smetar v Avstriji (1400 - 1700 evrov), kot slovenski diplomant na nekem delovnem mestu v Sloveniji. Zakaj že?