Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Bom jaz povedal, iz prve roke. Delam za AT podjeteje, ki ima hčerinsko firmo v SLO. Ker Sem kot kader bolj potreben v matični firmi (elektro inženir) kot v SLO (pretežno strojni del), Sem imel dve izbiri: ostati zaposlen v SLO firmi, kjer bi me "posodili" v matično firmo. Dobival bi plačano po uri, dobil bi Rent-a-Car (ali lastno vozilo, izplačilo kilometrine po 0.37€/km) in plačano stanovanje v AT. Druga možnost je zaposlitev direktno v AT, kjer bi dobival plačo po AT standardih, vendar si moram stanovanje poiskati sam, kilometrina velja od stanovanja do firme. Ko sem dodal še razliko v dohodnini, preprosto ni bilo več računice.
Naj poudarim, da ne gre za dnevno migracijo, saj je Firma nekej 300km od mene (Wels).
Stanovanje v Welsu (ki je za kake pol MB) ne dobiš pod 500€/mesec. Trenutno firma plačuje 780€/mesec za garsonjero 40m2 (z stroški vred). Pod 600€ za opremljeno ne gre. Nikak.
Hrana je dražja. Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov. Aja, pa vrečko. Skupaj 21€. Meni se zdi zelo veliko.
Cena ure za Mazda servis na pooblaščencu je 82€.
Sodelavci v mojem oddelku zaslužijo med 3500 do 4500€ bruto + vsi dodatki ki pripadajo. Pa si vseeno težko privoščijo nov avto, hišo še manj. Nasplošno živijo takšen standard, kot jaz, morda še nižji.
In zato se tile migrantje nočejo selit v AT. Ker bi po selitvi njihov Standard spet precej padel. Tako pa lepo služijo za naše razmere dober denar, s katerim lahko tukaj udobno živijo. Ko pa je potrebno dati cesarju, kar je cesarjevega, pa je jok in stok.