Zaposlitev v Avstriji

I

Izbrisan uporabnik 474

Tako ima urejeno kolegica ki dela na pošti v Avstriji kot čistilka. Prizanjo ji pot od meje do delavnega mesta.
Če ni tako, se oproščam, sam se nisem preveč poglabljal v to...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113

A nimaš samo 2 tarifi za Pendlerpauschale

https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/193/Seite.1930600.html

Citat:
Kleine und große Pendlerpauschale
Die kleine Pendlerpauschale gilt für Arbeitnehmerinnen/Arbeitnehmer, deren Arbeitsplatz ohne Aufrundung mindestens 20 Kilometer von der Wohnung entfernt ist und denen die Benützung eines öffentlichen Verkehrsmittels möglich und zumutbar ist:

Entfernung

Betrag/Monat

bei mindestens 20 km bis 40 km

58 Euro

bei mehr als 40 km bis 60 km

113 Euro

bei mehr als 60 km

168 Euro

Die große Pendlerpauschale gilt für Arbeitnehmerinnen/Arbeitnehmer, deren Arbeitsplatz ohne Aufrundung mindestens zwei Kilometer von der Wohnung entfernt ist, denen aber die Benützung eines öffentlichen Verkehrsmittels nicht möglich oder nicht zumutbar ist:

Entfernung

Betrag/Monat

bei mindestens zwei km bis 20 km

31 Euro

bei mehr als 20 km bis 40 km

123 Euro

bei mehr als 40 km bis 60 km

214 Euro

bei mehr als 60 km

306 Euro

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.238
7.042
113
Delodajalec v AT sploh ne izplačuje prevoza na delo,tako kot je pri nas. Lahko pa se pri njihovi davčni da vloga in dobi nek pavšal nazaj, ampak tu se šteje od doma, ne od meje. To sicer lahko tudi ureja delodajalec in ji izplačuje potem višjo plačo, ampak se gre za isto stvar, zniža se ji davčna osnova v AT. Se ji pa potem zaradi tega malo zviša pri nas, ampak nič kirtičnega.

blazko, poleg tvojega izračuna še štej dnevno malico, ki je mislim da 4 al 6 eur, plus splošno olajšavo, ki je 3000, torej ima nek dnevni migrat s 50km v eno smer, olajšave na letni ravni skoraj 10000€...kdo pa zasluži toliko, da bi to presegel, pa nima kaj v soboto zapirate meje...zgleda kot neko tipično slovensko izsiljevanje, ta apaška civilna?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Naša davčna osnova(!) ni odvisna od pendlerpauschala. Je pa odvisna odmera naše dohodnine - ker je znesek že plačanega A davka nižji, bo bosledično doplačilo Fursu višje.

Malico sem štel, verjetno si spregledal.

Pisal sem za ugovor na dohodninsko odločbo, tam je splošna olajšava že všteta.

Kdo zasluži 10k na leto je nepomembno. Če imaš ti pravico do takšne olajšave, mora enako pravico imeti tudi tvoj sosed, ki dela v Gradcu.

Da je iniciativa v takšni obliki izsiljevanje, se strinjam. Ker večina njih niti ne ve o čem govori, kaj šele da bi razumeli koncept davčne politike. In zahteve "ne bomo dvakrat plačevali davka" jasno pokažejo, da je temu tako. Se pa ti ljudje, za razliko od "domačega proletariata", vsaj zavedajo, kakšen mimosun in krajo izvaja naša država z obdavčitvijo dela. Ker pri nas večino ljudi še vedno boli k*, važno da ma jurja plače, ta "bogati" naj pa kar plačujejo, saj imajo dosti.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Če bi ti bruto nakazali, bi se tudi naše ovce ovedle.... toliko moram za penzion katerega ne bom dočakal nakazat, toliko za ceste, toliko za učitelje da se fukajo med odmori, toliko za orgije v parlamentu, toliko za zdravstvo da mi potem aspirine ranocelnik predpiše...

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.090
3.593
113
41
Lj
Zato ti pa denar že prej ukradejo, preden ga vidiš. Če ne vidiš ne boli, pravijo, in večina folka je res tako neumnih da tako razmišlja ker potem okoli razlagajo o zastonj šolstvu, zdravstvu in podobnih neumnostih.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Ko imas vse urejeno v tujini, odjavis stalno prebivalisce v slo, potem pa gres v bitko s fursom da ti ukinejo se davcno rezidenstvo. Idiotski vprasalnik za furs pa je na netu ce koga zanima...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Abraham pravi:
ksz
Kaj pa v primeru, če greš npr v Nemčijo za stalno? Kako to gre?

Odvisno katero leto imaš v mislih. Nekdaj je bilo najbolj enostavno, če si prisegel že na bežigrajskem stadionu.

Nazadnje uredil moderator:

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
No, to že, sam rok selitve je bil precej kratek, od maja dalje je bilo že prepozno, so vize potekle...
grims-1.gif

Mislil sem predvsem na to, kako je z nepremičninami tukaj, pa z avtom, pa kako se odjaviš iz FUK-a (finančnega urada Kranj
tongue-1.gif
npr), z zdravnikom, bančnim računom itd. Skratka, vse, povezano s tem (selitvijo ven za npr 10 let).

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Gargy pravi:
Bom jaz povedal, iz prve roke. Delam za AT podjeteje, ki ima hčerinsko firmo v SLO. Ker Sem kot kader bolj potreben v matični firmi (elektro inženir) kot v SLO (pretežno strojni del), Sem imel dve izbiri: ostati zaposlen v SLO firmi, kjer bi me "posodili" v matično firmo. Dobival bi plačano po uri, dobil bi Rent-a-Car (ali lastno vozilo, izplačilo kilometrine po 0.37€/km) in plačano stanovanje v AT. Druga možnost je zaposlitev direktno v AT, kjer bi dobival plačo po AT standardih, vendar si moram stanovanje poiskati sam, kilometrina velja od stanovanja do firme. Ko sem dodal še razliko v dohodnini, preprosto ni bilo več računice.
Naj poudarim, da ne gre za dnevno migracijo, saj je Firma nekej 300km od mene (Wels).

Stanovanje v Welsu (ki je za kake pol MB) ne dobiš pod 500€/mesec. Trenutno firma plačuje 780€/mesec za garsonjero 40m2 (z stroški vred). Pod 600€ za opremljeno ne gre. Nikak.
Hrana je dražja. Včeraj v Sparu kupil 400g suhe, 400g sira, 1l mleka, 2l Coca Cole Zero, 200g mandljev, 200g lešnikov, 200g arašidov. Aja, pa vrečko. Skupaj 21€. Meni se zdi zelo veliko.
Cena ure za Mazda servis na pooblaščencu je 82€.
Sodelavci v mojem oddelku zaslužijo med 3500 do 4500€ bruto + vsi dodatki ki pripadajo. Pa si vseeno težko privoščijo nov avto, hišo še manj. Nasplošno živijo takšen standard, kot jaz, morda še nižji.

In zato se tile migrantje nočejo selit v AT. Ker bi po selitvi njihov Standard spet precej padel. Tako pa lepo služijo za naše razmere dober denar, s katerim lahko tukaj udobno živijo. Ko pa je potrebno dati cesarju, kar je cesarjevega, pa je jok in stok.

Kaj naj ti rečem... začni kupovat v Hoferju....

Kolega je na Dunaju in zasluži 5000 eurov bruto, punca ima slabo plačano službo pa sta si mirno kupila stanovanje na kredit na Dunaju.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Ga bom vprašal, se bomo verjetno kaj dobili čez praznike. Mislim, da okoli 200k eurov za 90m2 (možno da sem obe številki falil, ker je zdaj že ene 2 leti od tega). V nizkih blokih, ne vem kako staro. Bila sta najemnika v istem bloku, nato pa se je eno stanovanje začelo prodajat in sta ga vzela.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Ga bom vprašal, se bomo verjetno kaj dobili čez praznike. Mislim, da okoli 200k eurov za 90m2 (možno da sem obe številki falil, ker je zdaj že ene 2 leti od tega). V nizkih blokih, ne vem kako staro. Bila sta najemnika v istem bloku, nato pa se je eno stanovanje začelo prodajat in sta ga vzela.
tole je zelo poceni. Verjetno je lokacija manj ugodna. Le vprsaj ga, bo zanimivo slisat. Pa koliko so kaj betriebskosten.
Btw, v AT je zoprno tudi to, da so transakcijski stroski blizu 10% cene stanovanja.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
693
51
28
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Verjetno v prvem okrožju, zraven štefanove katedrale...

dovolj bo ze info, koliko je stran najblizja ubahn postaja in stevilka bezirka

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Jason pravi:
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Verjetno v prvem okrožju, zraven štefanove katedrale...

dovolj bo ze info, koliko je stran najblizja ubahn postaja in stevilka bezirka

Težko ti to povem, ga bom vprašal, ko se kaj srečamo, upam da se spomnim. Ampak glede na to, da sta bila v istem bloku že prej v najemu jima morajo povezave ustrezati, ker avta gor praktično ne uporablja.

SimonS

Pripravnik
25. feb 2012
339
11
18
Dela kdo mogoče v Grazu,Leibnitz,Feldbach, okolica? In potrebujejo mogoče koga za delo v kaki proizvodnji, kjer znanje nemščine ni pogoj?
Ali pa kdo dela v leder fabriki v Wollsdorfu?
Težave mi dela nemščina, ki je bolj slaba, če ne bi si sam poiskal delo.
Delati pa mi ni problem. Sem še mlad, sem pa delal že vse možno, od dela v gradbeništvu, do prodaja/servis računalnikov.
Če mi lahko kdo pomaga, prosim na ZS. Lasten prevoz je, avto imam, vinjeta itd.